PC

Developer uhapšen zbog švercovanja F-16 planova

Ukoliko ste ljubitelji ratnih, posebno avijatičarskih simulacija, verovatno ste čuli za igru, ili bolje rečeno simulator, pod imenom Digital Combat Simulator World.

U pitanju je f2p simulacija ratnog okruženja koja želi, kako kažu autori, da prenese najrealističnije moguće vazdušne, kopnene i vodene borbe. Trenutno je u beta fazi i utisci većine igrača su uglavnom veoma pozitivni, tako da se čini da im za sada ide veoma dobro.

Iza igre stoji ruski studio Eagle Dynamics iz Moskve, i ovih dana su se našli u žiži šire javnosti, zbog skandala koji deluje kao da je došao pravo iz vremena Hladnog rata.

Naime, jedan od njihovih developera, Oleg Mikailovič Tiščenko, uhapšen je u američkoj saveznoj državi Juta pod optužbom da je švercovao planove za avion F-16 u Moskvu i da je to isto želeo da uradi i za druge avione.

Ova optužba se desila još 2016. godine, ali je do hapšenja došlo tek sada, jer je Oleg putovao u Gruziju iz Moskve, koja ga je uhapsila i izručila SAD-u. Sada je u zatvoru u Juti, i suđenje će mu početi avgusta ove godine.

Sve je počelo 2011. godine, kada je Oleg na avijatičarskim forumima tražio pomoć za dobijanje uputstva za upravljanje i održavanje određenih američkih aviona, i tada je preko sajta eBay kupio od nepoznatog Teksašina manual za F-16, a kasnije i za neke druge avione.

Iako je prvobitno pričao kako mu sve ovo treba samo kako bi izučio kako avioni rade i to na najbolji mogući način implementirao u igru, kasnije je ista da uputstva na internetu pokušao da proda raznim klijentima.

Sve u svemu, slučaj deluje veoma zanimljivo, i videćemo kako će izgledati tačno optužnica kada na leto počne suđenje.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top