Kolumne

Rep pesme sa muzikom iz video-igara

Hip hop muzika je globalna pojava. Je ne sais quoi ovog žanra izbacio ga je na vrhovni pijedestal svetske popularne kulture. Mimo ovih neopipljivih karakteristika, sama muzika je poznata po postojanju ogromnog broja semplova iz svih drugih kulturnih grana globalne muzike.

Lošim momcima rep kulture nije strano da u svojim pesmama referišu video-igre. To su uglavnom igre stare škole, ali i neki noviji naslovi industrije video-igara se mogu čuti semplovani u hitovima „braće“ sa američkih ulica.

Navikli smo na rep u video-igrama, ali video-igre u repu su tema kojoj nije posvećeno puno pažnje, pa da vidimo neke od najupečatljivijih rep stvari koje u sebi kriju teme iz video-igara:

10) Jay Z feat. DMX “Money, Cash, Hoes”

Swizz beats, odgovoran za stvaranje matrice za ovu pesmu, semplovao je pesmu iz igre Golden Axe. Igra izbačena za Segu Genesis, svoju inspiraciju crpi iz serijala o Konanu Varvarinu. Misteriozna formula kojom se Jay Z koristi u stvaranju svoje muzike više puta je napravila ozbiljan iskorak u svetu hip hopa. Sa tim na umu, nije ni udo što se u njegovoj diskografiji krije i po koji sempl iz sveta video-igara.

9) Cocoa Brovas “Super Brooklyn”

Semplovanje se uglavnom svodi na iskopavanje nekih neprimećenih zvukova. U ovom slučaju Cocoa Brovas su preradili čitavu pesmu iz Super Mario Bros za NES. S obzirom da je ova melodija prepoznatljiva u svakom smislu, pesma nikad nije izbačena oficijalno. Ipak, dvojac je pesmu izvodio po andergraund klubovima.

8) Eminem, J. Black i Masta Ace “Hellbound”

Pesma počinje sa semplom iz Soulcalibura za Segu Dreamcast. Eminem , najveći belac u izvorno crnoj kulturnoj matrici, bio je istaknut u Activisionovom Dj Hero. U svom intervjuu za Complex magazin, ova legenda hip hopa, izjavio je da i te kako igra video-igre, doduše one starijeg izdanja. „Ove novije previše su komplikovane“, izjavio je tada Eminem.

7) Percee P feat. Diamond D, “2 Brothers From The Gutter”

Madlib, muzički producent koji stoji iza ove pesme, iskoristio je muziku iz Contre za Nintendo. Ovo je bio samo početak njegove implementacije muzike iz video-igara, jer su teme iz video igara često bile deo njegove produkcije.

6) Joey Bada$ feat. Chuck Strangers, “Fromda Tomb$”

Klasik prethodne generacije konzola, L.A. Noir, tj. glavna muzička tema iz igre, našla je svoje mesto kao pozadinska melodija ovog hita.

5) Statik Selektah feat. Big Shug, “Punch Out”

Samo ime pesme nam sve govori. Statik Selektah iskoristio je i ime i muziku vanvremenskog klasika za originalni Nintendo – Mike Tysons Punch Out. Izvođač, kako bi do kraja iskoristio popularnost melodije, u pesmi je nije ni malo obradio, već ju je ostavio netaknutu.

4) Lil’ Flip, “Game Over”

Najveći hit ovog izvođača krase semplovi iz Namcove igre “Ms. Pac-Man”. Lil’ Flipa je 2004. Namco tužio zbog upotrebe njihovog intelektualnog vlasništva. Iako je sudsku parnicu, izgubio pesma je upamćena kao hit.

3) Young Jeezy feat. Akon, “Soul Survivor”

Broj 1. na više listi, numera “Soul Survivor”, koristi sempl ksilofona iz jedne od muzičkih tema Goldeneye 007, pucačine za Nintendo 64. Iako je sempl suptilan i nije prepoznatljiv na prvo slušanje, ovo je najveći uspeh koji je bilo koja pesma, koja sempluje video igre, do sada dostigla.

2) Dom Kennedy, “Locals Only”

Predstavnik andergraunda Los Anđelesa, Dom Kennedy, je melodiju za svoju pesmu “pozajmio” iz Chrono Triggera za Super Nintendo.

1) Del Tha Funkee Homosapien & Khaos Unique, “Protoculture”

Prehodna pesma na listi je bila ogroman uspeh, a bogami i Goldeneye. Del The Funky Homosapien, slabo poznat na našim prostorima, je semplovao isto tako slabo poznatu video-igru. Tuču Darkstalkers za Segu Dreamcast, Playstation i Playstation 2. Pored sempla, sama pesma se bavi svetom video igara, i mnogi je ističu kao najbolji primer fuzije kultura video-igara i hip hopa.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top