Mobile

Kineski studio plagirao igru Clicker Heroes, zatim je trejdmarkovao i naterao Apple da original ukloni sa prodavnice

Da kineske kompanije vole da pozajmljuju ideje i “inspiraciju” od proizvoda sa zapada nije nikakva tajna, i zapravo je nešto je je meme već decenijama, praktično i pre interneta.

Uglavnom gledamo slučajeve kada zapadni originalni se ili bore da ugase plagijat ili prosto dignu ruke zbog kineskih zakona. Ipak, sada prvi put vidimo slučaj gde je zapadni original zapravo postao ne samo žrtva plagijarizma, već su lopovi bukvalno zaštitili njihovu igru u Kini i naterali Apple da sa iOS prodavnice ukloni original.

Radi se o igri Clicker Heroes i o frazi “点击英雄” koju su kinezi trejdmarkovali u Kini, a koja je bila deo Clicker Heroes godinama pre ove igre, još od 2014. godine.

Igra nije uklonjena samo na kineskom tržištu već širom sveta, mada i da je uklonjena samo na kineskom tržištu, kako je u pitanju mobilna igra, to praktično znači gubitak najvećeg dela zarade svejedno.

Apple je ostao nem na vapaje autora igre, a kako sam autor kaže da nema para za tužbu u Kini, čini se da mu ništa ne može pomoći i njegova igra (ali i finansijska stabilnost) su naprosto nestali sa telefona.

Kako stvari stoje, zaista se čini da ništa ne mogu da urade po ovom pitanju, ali mislimo da je krivca apsolutno na tome što je Apple ovo dozvolio.

Na kraju, studiju ostaje činjenica da je njegova igra makar, ako ništa drugo, veoma popularna i cenjena na Steamu. Valjda je Valve neće ukloniti.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top