Nintendo Switch

REVIEW: Kingdom: Two Crowns

Ovaj tekst je originalno izašao u majskom 126. broju časopisa Play!Zine, koji možete preuzeti na ovom linku.

Nisam imao priliku da igram prethodne Kingdom igre, ali sam čuo da ih hvale kao simpatične indi igre. Moje prvo suočavanje sa serijalom je igra o kojoj ovde čitate, Two Crowns, nastavak New Lands, i mogu da kažem da ću rado probati i prethodnike. K:TC je dvodimenziona, side-scrolling strategija u realnom vremenu, sa fenomenalnim retro dizajnom. Cela igra se igra na dvodimenzionalnim ostrvima na kojima zidate, unapređujete i branite vaše selo.

Igru počinjete kao kralj na konju i misteriozni duh vas navodi na prvi zadatak – sazidaj glavnu zgradu i podigni zidove. Posle toga, igra vam ne objašnjava apsolutno ništa više i ostavlja vas da sami provaljujete i istražujete zanimljiv svet. Vaš kralj ima torbicu u kojoj čuva zlatne novčiće koji su vam glavni resurs za izgradnju, najam i unapređivanje. Sa ovim zlatnicima unajmljujete strelce, zidare i farmere koji će vam pomagati da izgradite kraljevstvo. Lovci love divljač, farmeri seju i žanju i sve vam to donosi novac koji ponovo rotirate nazad u izgradnju, jačanje kraljevstva i najam novih ljudi.

U igri se smenjuju dan i noć. Noću, iz portala na ivicama obe strane mape, izlaze stvorenja zvana Greed (pohlepa), koja su tu da vam uprskaju sav progres koji ste napravili tokom dana. Ova stvorenja će napadati vaše građane i oduzimati im opremu koju ste im kupili za neki posao. Sutradan, moraćete ponovo da tražite nove najamnike po mapi. Odbrana od ovih stvorenja se sastoji od zidina, kula i drugih stvari koje ćete morati da zidate ako želite da se proširite. Ako ova stvorenja stignu do vas, kradu vam zlatnike koje imate u torbi, a ako ostanete bez svih, uzimaju vam krunu i tu se završava vaša vladavina. Što više dana prolazi, to su čudovišta opasnija i igra postaje teža. Ako istražujete van svojih zidina, možete naići na razna unapređenja, rudnike i specijalne najamnike koji će vam pomoći u izgradnji, ali istraživanje van zidina ima velike rizike i veliko ograničenje – vaš mount (životinja koju jašete).

Tokom cele igre jašete neki tip životinje, a početna vam je konj. Kroz igru, imaćete prilike da menjate svog početnog konja za nešto drugo, ali za cenu, i dok ne dođete do tog trenutka, konj će vam biti najgori prijatelj. Skoro svi mountovi se brzo umaraju ako galopirate, a galopiraćete mnogo, i period oporavka je neprijatno dug. S obzirom da je cela igra dvodimenzionalna, ako proširite svoje kraljevstvo na obe ivice, put od jednog kraja do drugog će trajati dugo, jaaako dugo. Ovo izuzetno frustrira, jer nikada nisam imao osećaj da mogu da kontrolišem oba dela mape i nekad mi je trebao ceo dan da vidim da li su zidine probijene na levoj strani ili ne. Nije mi bilo jasno zašto se igrač ovoliko kažnjava čestim umaranjem konja i sporim oporavkom. A onda sam upalio co-op koja igra podržava.

Co-op otvara neverovatne mogućnosti i čini igru još zanimljivijom i zabavnijom. Supruga i ja smo se podelili da svako vodi računa o jednoj ivici i tako smo eksponencijalno širili kraljevstvo i pomagali jedno drugome kad je zatrebalo. Uvek smo znali šta se dešava i gde, šta fali i šta treba da se unapredi. Ova igra je definitivno dizajnirana da stavi co-op u prvi plan.

Grafički dizajn igre je prelep i retro grafika vrlo lepo stoji ovoj igri. Slojevita fiksna pozadina jasno prikazuje smene dana i noći, promenu vremena, maglu… i neverovatno mi je da toliko detalja može da se dobije iz piksel grafike. U donjem delu ekrana, niz celu mapu, proteže se vodena površina koja reflektuje sve šta se dešava na površini. Svaki kamen ili drvo su bogati detaljima, svaka pećina je raskošna i koristi prelepu paletu boja.

Kingdom: Two Crowns je izuzetno zanimljiva, originalna i prelepa strategija, koja ima zabavne i jednostavne mehanike sa ozbiljnim izazovom. Igra odašilje onaj dobri osećaj koji vas tera da odigrate još jedan dan i da se odbranite još jednu noć, ali najveću zabavu ćete imati u co-op modu, koji nije baš praktičan ako želite da se igrate na Switchu dok ste u pokretu, što je pomalo nesrećno, ali šta da se radi.

AUTOR: Igor Totić

Igru za potrebe opisa ustupio Raw Fury

Kingdom: Two Crowns

8.5

85

8.5/10

Za:

  • Prelepa retro grafika.
  • Zanimljiva premisa.
  • Sjajni co-op.

Protiv:

  • Brzo zamaranje mounta.
  • Osrednje u solo modu.
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top