Gadgets

Predstavljena AMD Radeon RX 5700 serija grafičkih kartica

Na ovogodišnjem E3 ekspou, tokom „Next Horizon Gaming“ događaja, AMD-ova predsednica i CEO, dr Lisa Su, je predstavila novu PC AMD platformu sledeće generacije.

Nove AMD Radeon RX 5700XT i Radeon RX 5700 grafičke kartice su zasnovane na novoj AMD RDNA igračkoj arhitekturi, namenjenoj za kreiranje superiorne grafičke detaljnosti, svetlosnih performansi i naprednih mogućnosti za pokretanje najnovijih „AAA“ i esport naslova. Nova familija takođe uključuje i specijalno „50th Anniversary“ izdanje AMD Radeon RX 5700XT grafičke kartice, kojom AMD obeležava pola veka postojanja. „50th Anniversary“ model poseduje više radne frekvencije, hladnjak zlatne boje i autogram dr Lise Su.

Tokom „Next Horizon Gaming“ događaja, dr Lisa Su je takođe prikazala najnovijeg člana Ryzen procesora treće generacije – Ryzen 9 3950X, prvi mejnstrim desktop procesor sa 16 jezgara.

„Mi smo uložili puno vere i očekivanja u liderske tehnologije koje pomeraju granice računarstva visokih performansi, kako bi igračima obezbedili proizvode koji im trebaju da pokreću iskustva koja žele“, istakla je dr Lisa Su. „Naša procesorska perjanica – Ryzen serije 3000 i naša grafička uzdanica – Radeon RX 5700 serije, skupa omogućavaju performanse, tehnologiju i efikasnost za ultimativna igračka iskustva. Počevši od ekstra-visokog broja slika u sekundi, pa do novih nivoa vizuelne realnosti i kvaliteta slike, kao i mogućnosti jednostavnog snimanja i deljenja igračkih iskustava. Računari sa novim Ryzen procesorima i Radeon grafičkim kartama nude izvanrednu vrednost za svakog igrača u svakom cenovnom rangu.“

„Sedam od deset PC igrača, danas koristi grafičke kartice stare tri ili više godina. One ne poseduju neophodnu snagu i mogućnosti da obezbede potpuno uranjajuće igračko iskustvo visoke uverljivosti i visokih performansi“, istakao je Skot Herkelman, korporativni potpredsednik i generalni menadžer AMD-ove Radeon Technologies grupe. „Naše nove Radeon grafičke karte zasnovane na RDNA arhitekturi, redefinišu šta je moguće u 1440p igranju, generišući fantastičnu grafiku i sjajne performanse, uz liderske mogućnosti za podizanje igračkog iskustva na sledeći nivo“.

Nove grafičke karte iz Radeon RX 5700 serije, donose nekoliko novih, moćnih mogućnosti i tehnologija za omogućavanje superiornog 1440p igračkog iskustva.

RDNA igračka arhitektura – nudi bolje performanse, proširivost i energetsku efikasnost, RDNA je dizajnirana da pokreće buduće računare, konzole, mobilne telefone i igračke servere u oblaku. Poseduje potpuno novu procesorsku jedinicu, dizajniranu i optimizovanu za unapređenu efikasnost. Oslanja se na keš memoriju u više nivoa, dizajniranu da smanji kašnjenje, poveća protok podataka i smanji potrošnju. Takođe, poseduje i optimizovano grafičko procesiranje koje omogućava do 25% veće performanse po taktu i do 50% veće performanse po utrošenom vatu! Poređeno naspram prethodne GCN arhitekture, RDNA arhitektura donosi snagu neophodnu za omogućavanje uzbudljivih uranjajućih igračkih iskustava sa živopisnim efektima eksplozija, realistične fizike i senki, uz visok i uglađen framerate.

Radeon Image Sharpening (RIS) vraća izoštrenost teksturama koje su omekšane kroz različite efekte u post-procesiranju. RIS kombinovan sa GPU uvećavanjem, omogućava izoštrene scene uz uglađene pokretne slike, na displejima visoke rezolucije i radi kako sa DirectX 9 i 12 API-ima, tako i sa naslovima napravljenim u Vulkan grafičkom API-u.

FidelityFX je skup programskih rutina otvorenog koda, koji je na raspolaganju programerima igara zarad lakšeg kreiranja visoko-kvalitetnih efekata u post-procesiranju, koji igru čine još lepšom, omogućavajući balans između performansi i grafičke živopisnosti. FidelityFX obuhvata „Contrast-Adaptive Sharpening“ (CAS) koji ističe detalje u delovima sa niskim kontrastom, uz minimizovanje artifakta uzrokovanih ustaljenim metodama izoštravanja. Programeri planiraju da integrišu CAS u dosta popularnih igara, kao i u najpopularniji grafički endžin na svetu – Unity.

Radeon Anti-Lag je tehnologija optimizovana prvenstveno za esport naslove, jer unapređuje konkurentnost igrača sa Radeon grafičkim kartama, tako što smanjuje ulaznu odzivnost do čak 31 procenat, omogućavajući iskustvo slično visokom broju sličica u sekundi.

Ekstremna osvežavanja slike kroz novu tehnologiju komunikacije sa displejem, je ono što Radeon RX 5700 familija donosi u vidu DisplayPort 1.4 DSC (Display Streaming Compression) protokola. Ovaj protokol omogućava rezolucije do 8K HDR 60 herca, ili 4K HDR 144 Hz, sa punom 10bitnom paletom. Asus je na E3 demonstrirao prvi Republic of Gamers monitor koji dolazi sa podrškom za DisplayPort 1.4 DSC protokol. U Pitanju je 4K 144 Hz 10bitni HDR1000 FreeSync 2 monitor.

AMD Radeon RX 5700 i Radeon RX 5700XT, kao i „50th Aniversary Edition RX 5700XT“ su prve gejmerske kartice koje podržavaju PCI Express 4.0 interfejst. Ostale specifikacije su u tabeli ispod.

Procesori serije 3000 će se pojaviti u slobodnoj prodaji za mesec dana. Samo najjači Ryzen 9 3950X stiže na jesen.

Model Compute Units Stream Processors TFLOPS GDDR6 (GB) Base Clock (MHz) Game Clock (MHz) Boost Clock (MHz) SEP

(USD)

Radeon™ RX 5700 XT

50th Anniversary Edition

40 2,560 Up to 10.14 8 1,680 1,830 Up to 1,980 $499
Radeon™ RX 5700 XT 40 2,560 Up to 9.75 8 1,605 1,755 Up to 1,905 $449
Radeon™ RX 5700 36 2,304 Up to 7.95 8 1,465 1,625 Up to  1,725 $379

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top