Gadgets

HARDWARE: Logitech G305

Pre nekog vremena Logitech je predstavio svoju Lightspeed tehnologiju koja omogućava bežično igranje sa istom brzinom i komunikacijom kao i ono koje se vrši preko USB kabla. Međutim mnogi su očekivali da će dugo vremena ova tehnologija biti rezervisana samo za top modele ove kompanije, ali G305 u potpunosti demantuje ove tvrdnje.

Dizajn

Malo je čudno pričati o dizajnu ovog miša s obzirom da je on daleko od novog – praktično identičan dizajn smo videli i kod G Pro modela i kod G203. Jedina suštinska razlika jeste taj nedostatak kabla i nešto malo veća težina, prouzrokovana naravno baterijom unutra. Ne da bilo šta fali tom obliku – zapravo smo ga i u oba prethodna slučaja izuzetno hvalili, pa nema razloga da to ne uradimo i sada. Ono što možda treba obratiti pažnju jeste da vam oblik neće biti baš najbolji ako imate ekstremno veliku šaku. Radi se o mišu koji je prilagođen za korišćenje i levom i desnom rukom, relativno plitak i vrlo lak za korišćenje u igrama. Nažalost, na to da nije baš u potpunosti simetričan utiču forward i back dugmići koji su prilagođeni da budu pod palcem desne ruke, pa ih levoruki korisnici moraju nekako drugačije iskoristiti. Ukupno poseduje šest dugmića, dva glavna koja su sertifikovana na po 10 miliona klikova, pomenuta dva sa strane, jedno odozgo za promenu DPI osetljivosti i klik na točkić. Sam točkić je takođe interesantan, jer je prijatnog gumenog osećaja i dosta širok, pa tako i vrlo zabavan za korišćenje. Jedina još bitna razlika jeste boja – G305 je sada ponuđen korisnicima i u beloj i u crnoj boji, tako da je to jedan izbor više, a mi smo na test dobili upravo beli primerak i mogu reći da izgleda baš lepo. Treba naglasiti i da je težina i dalje izuzetno mala kada je u pitanju bežični miš: zajedno sa AA Duracell baterijom teži samo 99 grama. Težina može varirati koji gram gore ili dole zavisno od baterije koju ubacite, ali će svakako biti idealan za one koji vole nešto lakše miševe.

Naravno kabl fali, ali tu je sada poklopac sa gornje strane uređaja u kome su se sakrili mesto za bežični risiver i jedna AA baterija. Treba napomenuti da zato što koristi Lightspeed tehnologiju G305 ne može da koristiti Logitech Unifiyng adapter koji koriste mnogi drugi njihovi bežični uređaji, pa treba rezervisati jedan USB port specijalno za njega. Sama AA baterija traje oko 250 sati u igranju, dok proizvođač navodi da u takozvanom Endurance modu može da traje čak i do 9 meseci. Naravno, performanse će u tom slučaju biti nešto redukovane, ali to ima smisla ako na primer preko radnog vremena koristite miš za standardne računarske primene, a onda ga ubacite u brži mod samo kada vam treba za igranje. U priloženom softveru uvek možete proveriti stanje baterije, a kada ona dođe na ispod 15% kapaciteta, počeće da svetli i mala LED dioda sa gornje strane, čisto da da vas podseti da ne dođete u problem. Miš ne poseduje RGB osvetljenje kako bi bolje čuvao bateriju, ali iskren da budem, ne bih rekao da mu to i smeta, čak bih pre zaključio da je možda malo i previše tih RGB svetiljki na sve strane.

Performanse

Logitech G305 je po senzoru negde tačno između svoje braće po obliku, G203 i G Pro, i ima Hero senzor maksimalne osetljivosti od 12.000 DPI. Senzor nema nikakvu akceleraciju, smoothing ili filtere, tako da će praćenje vaših pokreta biti apsolutno tačno, čemu doprinosi i ugrađeni 32-bitni ARM procesor. DPI osetljivost se može podešavati u opsegu od 200 do 12.000 DPI preko Logitech softvera, a kada jednom pohranite podešavanja u miša on će ih memorisati i tako raditi i na drugom računaru bez potrebe za instaliranjem dodatnog softvera.

Naravno, tu je i Lightspeed tehnologija, koja omogućava potpuno istu brzinu komunikacije sa računarom kao i preko USB kabla i to brzinom od 1ms, odnosno učestalošću od 1.000 Hz. Dakle, imate bežičnog miša koji ima potpuno iste performanse kao i onaj sa kablom, samo je mnogo praktičniji.

Zaključak

Najbolja stvar kod G305 nisu ni izuzetne performanse, ni sasvim lep oblik i mala težina, već upravo njegova povoljna cena – za nešto preko 70 evra dobijate fenomenalan bežični miš! Najbliži konkurenti su bar 10-20 evra skuplji, a ne nude ni približno ovaj nivo performansi. Svakako, treba imati u vidu da je u pitanju bežični miš ,pa ga ne možete porediti sa modelima sa kablom koji donose slične performanse za isto ili manje novca, ali su daleko od praktičnosti koju vam omogućava G305. Zato mu dodeljujemo i Great for Games nagradu, zaista je zaslužio!

Karakteristike:

Model Logitech G305
Tip Optički miš
Povezivanje Lightspeed Wireless
Senzor 12.000 DPI
Dodatno DPI prebacivanje
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top