PC

REVIEW: Nelly Cootalot: Spoonbeaks Ahoy!

Ovaj tekst je originalno izašao u junskom 127. broju časopisa Play!Zine, koji možete preuzeti besplatno na ovom linku.

Nelly Cootalot HD je, kako i samo ime kaže, HD rimejk besplatne freeware igre koju je Beket napravio svojoj devojci za rođendan 2007. godine.

Neli Kutalut, strašni pirat, je dremala u svom čamcu kada joj se odjednom ukazala utvara ozloglašenog pirata Blodbirda (dalje u tekstu, Krvobradić). Kapetan Krvobradić ima strašne vesti za Neli – iz baronije Mith je nestala čitava populacija ptica Spunbiks (Kašikare?). Neli, strastveni ljubitelj ptica sa kašikastim kljunovima, dobija zadatak da otkrije šta je to trulo u baroniji Mith. Tokom svoje avanture upoznaje barona Vajdbird (Širokobradić, čija je brada dovoljno široka da služi kao nastrešnica u slučaju provale oblaka), njegovu ženu (kojoj bi svaka Kardašijan zavidila na, khm, oblinama), trgovce Olafsena i Bjorna, i još par lokalaca, kao i malu koloniju leprikona koji žive na susednom ostrvu (ima smisla, kunem se).

Nelly je standardna point and click avantura. Levim klikom kontrolišete kuda Neli ide, a desnim ispitujete okolinu i predmete. Svaki pokupljen predmet ima svoju svrhu i može se bolje ispitati desnim klikom, a takođe se može kombinovati ili sa nečim u okolini ili sa drugim predmetom u inventaru. Mapa služi za fast travel između lokacija koje ćete posećivati više puta.

Puzle su jednostavne i raznovrsne i nekada ćete morati malo da pomučite vijuge ne bi li ste skapirali gde tačno šta ide. Iako vam igra ne govori kuda treba da se ide niti šta treba da se radi, šanse da ćete se zaglaviti su veoma male. Često će vam u dijalogu biti dat neki hint koji će vas usmeriti na pravi put.

Samo da naglasim, pošto mi se desilo da se igra u jednom momentu skršila, igra nema auto save opciju.

A kad smo već kod dijaloga, žitelji baronije Mith (i van nje) su veoma raspoloženi za čavrljanje. Neli je veoma znatiželjna osoba i zapitkivaće ljude o svemu i svačemu (takva joj je profesija, šta ćeš). Imaćete opciju da birate ”prave” odgovore i pitanja ne bi li ste napredovali. Doduše, ukoliko pogrešite, uvek možete ispočetka (ljudi će vam se malkice rugati, ništa strašno).

Kako je ovo HD rimejk, jedan od novina jeste glasovna gluma koju izvodi gospodin odgovoran za igru – Alasdair Beket. Na početku same igre ima kratki video klip u kojem vam kaže da ovo možete isključiti ali ja savetujem da tu opciju ne dirate jer se čovek zaista potrudio da odglumi što više glasova i akcenata može. Jedini lik kojem ne daje glas je upravo Neli.

Pozadine i likovi su jednostavni, ali unikatni, i ručno crtani. Doduše, zbog te jednostavnosti je ponekad teško videti na šta se može kliknuti, a šta je samo deo pozadine. Srećom, u gornjem desnom uglu ima i ”hint” opcija koja će vam iksićem označiti šta sve možete da proučite.

Ukoliko volite point and click igre, pirate i dijaloge pune opskurnih (i manje opskurnih) referenci, pridružite se Neli u misiji spasavanja ptica. Štaviše, svi novci od prodaje igre će biti donirani RSPB-u (Royal Society for the Protection of Birds), dobrotvornoj britanskoj organizaciji za zaštitu ptica.

AUTOR: Sanja Gajin

Igru za potrebe opisa ustupio Application Systems Heldelberg

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top