PC

Fanovi posvetili 8 godina kako bi igru Blade Runner iz 1997. optimizovali za moderne računare

Kao i kod mnogih drugih umetnosti, priroda video-igara je, nažalost, takva da mnoge često zauvek nestanu, ili usled nebrige, ili prosto zbog toga što ih je nemoguće igrati na modernim sistemima.

Upravo to je jedan od razloga zašto oldskul gejmeri visoko cene i poštuju ono što radi GOG (Good Old Games), koji je i počeo kao mesto gde su se stare igre vraćale u život optimizovanjem za moderne sisteme.

I upravo zbog toga mnogi fanovi ulažu godine svog truda i slobodnog vremena kako bi neke stare bisere ponovo oživeli i omogućili nam da ih igramo na modernim sistemima.

Upravo ovo je i priča današnje vesti, priča o fanovima koji su obožavali avanturu Blade Runner iz 1997. godine, urađenu po istoimenom kultnom filmu Ridlija Skota. Nju je uradio čuveni studio Westwood, najpoznatiji po Command & Conquer serijalu strategija. Nažalost, originalni kod igre je izgubljen kada su se selili u nove prostorije, kako je Luis Kestl, suosnivač studija, objasnio jutjuberu Ragnaroku.

Kako igra nikada nije izašla digitalno, jedini način da je igrate je bio preko 4 diska na kojima je dolazila, a ko zna gde se danas ti diskovi mogu naći. Međutim, grupa modera koja stoji iza platforme ScummVM, je uložila godine svog truda i slobodnog vremena kako bi igru sredili, ispeglali sve bagove i probleme, i optimizovali je za rad na Win 10, ali i na drugim savremenim mašinama, kao što su Android uređaji. Oni su ranije već koristili ScummVM za potrebe igranja LucasArts klasika, tako da su već imali iskustva sa ovim.

Portal Vice je stupio u kontakt sa momcima iza ovog projekta, pa ukoliko želite da pročitate više detalja, možete ih naći na ovom linku.

Ispod možete videti kako igra izgleda, i iskreni da budemo, nismo imali prilike da je tada probamo, ali sada sigurno hoćemo!

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top