PC

Blizzard u WoW-u cenzuriše reči koje imaju veze sa protestima u Hong Kongu

Ukoliko pratite aktuelna politička dešavanja u svetu, verovatno ste čuli o protestima koji se ovog meseca održavaju u gradu-državi Hong Kongu.

Ukoliko pak niste, evo jedan kratak uvod. Pre izvesnog vremena je jedan čovek ubio ženu na Tajvanu i pobegao u Hong Kong, pa je Kina tražila njegovo izručenje, što Hong Kong zakoni ne dozvoljavaju.

Kako bi se izbeglo to da Hong Kong postane raj za bekstvo kriminalaca, novi zakon je stavljen na glasanje koji bi omogućio da se osumnjičeni izručuju Kini i drugim zemljalja. Ovo je sa pravom zabrinulo mnoge građane Hong Konga, koji se plaše da će ovaj zakon ugroziti njihova prava i bezbednost, te dati odrešene ruke da se svako “nepodoban” isporuči Kini, pa je proteklih nedelja u nekoliko navrata preko milion i po ljudi izašlo na proteste kako bi reklo “ne” ovom zakonu.

Protesti su uglavnom mirni, ali ima i reakcija sa svih strana i sitnih ispada, pa svakako predstavljaju jednu od vrelih tema u čitavom kineskom govornom području.

Kako bi se dodvorio kineskim vlastima, gde su Blizzardove igre veoma popularne, Blizzard je rešio da uvede cenzuru na WoW servere i automatski blokira sve poruke koje u sebi nose neke od ključnih reči vezanih za ove proteste.

Ispod možete videti listu reči koje sistem sada registruje kao “psovke u četu” i koje bivaju blokirane i zbog kojih čak i preti kazna.

Da stvar bude gora, i moderatori na WoW Redditu su blokirali razgovor o ovome, tako da je Blizzardu izgleda zaista važnije da bude “dobar” sa Kinom, nego da igrači čuju šta se dešava.

Zaista tužno.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top