Opisi

REVIEW: F1 2019

Ovaj tekst je originalno izašao u letnjem Play!Zine dvobroju, koji možete preuzeti na ovom linku.

I ove godine Codemasters nastavlja svoju franšizu najvećeg vozačkog cirkusa na svetu – Formule 1. U poslednjih nekoliko godina, popularni studio je našao formulu za Formulu, pa smo dobijali sve impresivnija izdanja poznatog takmičenja, a ove godine, Codemasters pokušava da proširi neke druge oblasti svog serijala.

Elem, počevši od centralne tačke F1 2019, karijere, Codemasters je uvođenjem F2 licence rešio da proširi već solidno karijerno iskustvo od prethodne godine. Ovoga puta, počinjete od Formule 2, sa znatno većim fokusom na narativ i priču, koja prati kako vaše odluke na stazi, tako i van nje, i uspešno pokazuje uticaj istih na priču. Nažalost, to prezabavno iskustvo vašeg rivalstva i prijateljstva sa drugim vozačima F2 brzo dolazi kraju, kako već nakon 3 kratka trkačka scenarija u šampionatu nastavljate ka F1 timovima, gde karijera postaje identična onoj od prethodne godine. To naravno ne znači da je karijerni režim loš, i svakako i dalje ćete imati pregrršt zabave upravljajući unapređenjima vašeg bolida, pravcem u kojem se vaš tim kreće i ponašanjem pred novinarima van staze, ali kratak prikaz priče u F2 daje osećaj propuštene prilike koja je mogla biti iskorišćena vrhunski. Ipak, sve to ostavlja velike nade za sledeću igru, makar na tom polju.

Upravljanje bolidom ove godine nije doživelo neke drastičnije promene, i kako ovaj tekst bude dalje odmicao, F1 2019 neće zapravo predstavljati neki preveliki odskok od prošlogodišnjeg izdanja. Ipak, bolidi ove godine deluju responzivnije i jednostavnije za upravljanje, a sam stepen simulacije je veći nego prethodne godine i osećaj točkova na podlozi je još bolji nego pre. Pri promeni brzina, kao i u krivinama, ovaj put bolidi imaju znatno veći problem sa izlaskom iz krivine, skrećući manje ponekad nego što im kažete, ako niste pažljivi sa gasom i baratanjem brzinama, što je veoma pohvalno, iako izazovno. Za igrače koji nisu ljubitelji simulacionih vožnja, asistencije su uvek prisutne, i nivo izazova se može značajno spustiti radi prilagođavanja. Veštačka inteligencija je takođe dobila solidno poboljšanje ove godine, te su vozači dosta agresivniji nego pre, ali istovremeno ne prave često glupave poteze i izazivaju sudare, kao što je umeo nekad da bude običaj u prethodnim instalacijama.

Grafika je doživela neko sitnije unapređenje i igra u poređenju sa svim platformama svakako najimpresivnije izgleda na veoma skupom PC-u, dok naša test platforma, PS4 Pro, vrši posao skoro podjednako dobro. Detalji staze i bolida su na veoma visokom nivou, a vremenski efekti su i dalje u manjkavosti u kvalitetu, ali nikako ispod proseka. Sama F1 prezentacija, kao i novi interfejs, zaslužuju sve pohvale i uspevaju verno da prenesu iskustvo Formula cirkusa na ekrane. Zvukovi bolida uspevaju da budu autentični i razlike u zvuku motora različitih timova, kao i F2 bolida su distinktne i verno ubačene u igru.

Multiplejer komponenta nije bila preterano u glavnom fokusu u prethodnim igrama, ali, s obzirom da je F1 multiplejer scena veoma jaka, Codemasters je ove godine rešio da podigne lestvicu i potrudi se da multiplejer iskustvo, a ponajviše esports scenu, podigne na novi nivo. Ovoga puta, ceo odsek F1 esportsa je ubačen u igru, gde možete pratiti aktuelne mečeve i sami pokušavati da se probijete kroz rangirane multiplejer trke.

Prethodnih godina, F1 serijal je patio od velikih problema sa lagom u multiplejeru, pa su se trke neretko završavale u masovnim sudarima, opštem haosu na ekranu i generalno nezadovoljavajućem iskustvu u momentima kada serveri Codemastersa nisu hteli da rade. Iako se primećuje znatno poboljšanje na nekoliko polja u tom aspektu, i dalje se lagovi umeju javljati i upropastiti ono što je inače bila vrhunski odvožena i čista trka, pa je frustracija u tim momentima neizbežna. Uprkos tome, igra je prilično dobro optimizovana i radi na veoma visokim performansama, kako na PC-ju, tako i na konzolama, i moći ćete da uživate u igri bez većih grafičkih bagova i gličeva koji će vam upropastiti iskustvo, osim već pomenutih serverskih problema.

Uz sve ovo izrečeno, F1 2019 predstavlja jedno poboljšanje i definitivno najbolju F1 igru do sada, ali u poređenju sa izdanjem od prošle godine, ne očekujte preveliki skok i zapitajte se da li je igra sa ovako malo dodatnih stvari zapravo vredna pune cene koju traži od vas. Ako ste pak novajlija žanra ili neko ko se vraća u serijal nakon dužeg niza godina, čeka vas prava poslastica, jer Codemasters ide punom parom u obećavajućem pravcu.

AUTOR: Nikola Aksentijević

Igru za potrebe opisa ustupio Computerland

F1 2019

8.2

82

8.2/10

Za:

  • Formula 2 i zanimljiv story mod u karijernom režimu.
  • Poboljšano ponašanje bolida na podlozi, kao i veštačke inteligencije.
  • Odlična grafika.

Protiv:

  • Prekratak story mod pre povratka na standardnu karijeru.
  • Premalo unapređenja u odnosu na F1 2018.
  • Lagovit multiplejer.
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top