Gadgets

HARDWARE: Logitech G635 i G935

Moram na početku priznati da sam veliki ljubitelj Logitech proizvoda – uglavnom su to uređaji koji imaju dobru vrednost za uloženi novac, dobar kvalitet i iznadprosečnu izdržljivost. Međutim, i najboljima nekada malo ponestane inspiracije, pa smo tako na test dobili „restajling“ modela G933, koji smo opisivali pre par godina.

Zatezanje bora

Proizvođači su danas pod konstantnim pritiskom da stalno izbacuju nove i nove modele, koji su značajno bolji od onih koje menjaju. Međutim, to nije baš tako lako, a često se dešava da nemaju svi baš na raspolaganju dovoljno resursa da prave potpuno novi model, pa pribegavaju osvežavanju, zatezanju bora, restajlingu ili kako se sve to već zove u auto industriji, a u poslednje vreme se može preneti na sve ostale industrije. I tako dolazimo čak i do gejmerskih slušalica, konkretno u ovom slučaju Logitech do skora top modela G633 i G933, koje sad imaju reinkarnaciju, u vidu modela G635 i G935. Iskreno gledano, jedino što ja primećujem kao suštinsku razliku jeste tip materijala koji je korišćen na ovim uređajima, sad je nekako malo više na braon, ali nisam siguran da je to baš dovoljno dobro da bi se nazvali novim modelom.

Spolja gledano, materijali su zaista fantastični – vidi se da je sve to na vrhunskom nivou i zaista izgleda premijum. Jedina razlika između ova dva modela u tom domenu jeste što G635 imaju platnene jastučiće, a G935 imaju kožne. Razumem i jednu i drugu logiku: platneni su dobri u smislu da se manje znoje uši i glava, dok kožni daju malo bolji osećaj, jer je koža zaista jako fina i prijatna, kao i bolju izolaciju spoljašnjih zvukova. Ja sam iskreno mnogo više pobornik platnenih, prosto ne volim kada mi se znoji glava u ovim letnjim mesecima, ali je to stvar ličnog izbora. Da bismo završili sa razlikama, tu dolazimo i do poslednje razlike između ova dva modela – G935 može da radi i preko USB kabla (kada se i puni) i bežično preko sopstvenog wireless USB adaptera. Zanimljivo je da adapter ima svoje mesto u jednoj od slušalica ispod poklopca, pa se tu može smestiti, dok se ispod drugog poklopca nalazi baterija. Poklopci su pričvršćeni magnetima što je dobro i ujedno jako elegantno rešenje. Ono što je čudno, a ista je situacija bila i kod G933 modela, jeste da Logitech bateriju ne nudi kao opciju za kupovinu. Ono što je još čudnije, jeste što se isti poklopci na slušalicama nalaze i na G635 modelu gde nemaju baš nikakvu funkciju, ali je to verovatno ušteda u proizvodnje.

Generalno gledano, svi materijali od kojih su izrađene slušalice, su zaista na najvišem nivou, headband se podešava na klasičan način i to je vrlo dobro rešeno. Mikrofon se nalazi u levoj slušalici i izvlači se, pri čemu se vrh može zakriviti po potrebi, a kada se vrati nazad u slušalicu aktivira se mute funkcija. Sa zadnje strane leve slušalice se nalazi potenciometar, za regulisanje jačine zvuka, kao i nekoliko dugmića koje možete programirati za razne funkcije. Sa jedne strane je ovo interesantno rešenje, ali sa druge treba imati u vidu da, od četiri dugmeta koja se nalaze na zadnjoj strani glave, nije baš lako shvatiti koje pritiskate u kom trenutku, pa nekad može biti i kontraproduktivno. Sa zadnje strane se nalazi i LED traka sa osvetljenjem, koje se može podešavati kroz softver, ali treba imati u vidu da uključivanje osvetljenja kod bežičnog modela smanjuje vreme trajanja baterije sa projektovanih 12 sati, na samo 8 sati, pa se postavlja pitanje svrsishodnosti ovog kozmetičkog detalja.

Sva ta završna obrada daje odličnu zvučnu izolaciju spoljnih zvukova, a drajveri od 50mm u slušalicama daju zaista fenomenalan zvuk, koji je odlično pozicioniran u prostoru, zahvaljujući 7.1 surround zvuku. Zaista, ovo jeste jedan od najboljih setova u tom pogledu i ukoliko vam je zvuk najbitnija stavka definitivno se isplati ići ka jednom od ovih premijum Logitech setova.

Međutim, kada se sve to sabere i oduzme, dolazimo do najvećeg problema koji je prisutan na oba ova seta – slušalice su jako glomazne i poprilično teške, čak i u slučaju žičnog modela. A to znači da nije baš idealna situacija za igranje, pogotovu u dužim vremenskim periodima. Nažalost, gejmerske slušalice nisu samo vezane za kvalitet zvuka, već je bitno i koliko su prijatne za nošenje u napetim mečevima, a ovi modeli prosto tu nisu na nivou zadatka.

Konačno, s obzirom na kvalitet izrade, ove slušalice koštaju kod nas i preko 20 hiljada dinara, pa samim tim spadaju u sam vrh ponude. Nažalost, Logitech nije baš dobro uradio restajling prethodnog modela i praktično iste zamerke koje smo imali tada, ostaju i sada, tako da je preporuka da se u narednom periodu malo više posvete potpuno novom modelu ili modelima u ovoj klasi. Nemojte me pogrešno razumeti – ako imate novca i kvalitet zvuka vam je najbitnija stavka, ovo je definitivno dobar izbor, ali je i konkurencija baš žestoka.

Karakteristike:

Model Logitech G635/G935
Tip 7.1 surround slušalice
Povezivanje USB kabl (G635)/Wireless, USB Kabl (G935)
Mikrofon Usmereni, može da se savije u slušalicu
Udobnost Jastučići od tkanine (G635)/Jastučići od kože (G935)
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top