Kolumne

Dnevnici Azerota – Zmaj od prodavnice i da li će Baine biti novi warchief

Dakle, Thrall se vratio i to u velikom stilu. Oslobađanje mlađahnog bika je možda jedna od najboljih quest linija u ovoj ekspanziji. Izvedba je fenomenalna. Omiljeni likovi se sastaju zarad jedinstvenog cilja. I na kraju misija je uspešna. Ma da li je? Sve ovo izgleda toliko staged i toliko unapred isplanirano da je to bolno. Ne čini li vam se da smo baš lagano oslobodili vođu Taurena? No to je nebitno za sada. Bitne stvari su se desile u sinematiku koji se nalazi na kraju ove quest linije. Scena u kojoj imate skupinu takvih likova na jednom mestu kao što su Thrall, Baine, Jaina i Sarufang, šalje žmarke niz kičmu i daje neopisiv osećaj zadovoljstva i ispunjenja dužnosti. Zaista, kada ih vidimo tako na okupu, ne možemo da se ne zapitamo „kako će Sylvanas bilo šta uraditi protiv njih?“
Nisam siguran da više iko živ van Blizzarda zna kako će se cela ova situacija razrešiti i šta će doneti kraj ekspanzije. Doduše, ono što je sve više očigledno je to da Sylvanas na ovaj ili onaj način odlazi sa mesta warchiefa. Ko će je naslediti? Povratkom Thralla spisak kandidata se povećao, ali njegov povratak nije doprineo razrešenju tog pitanja. Bar ne još. Sarufang ima male šanse da postane novi vođa Horde. Prosto je u njegovom razmišljanju dominantna ideja časne smrti, tako da su sve prilike da će se to uskoro i desiti uskoro. Ne verujem ni da će Thrall ponovo zasesti na čelo. Ovo mi više liči na neki „redemption arc“ u kome on treba na neki način da okaje neke svoje grehe, pre nego da se vrati na mesto koje je napustio pre nekoliko godina. Na neki način i smrt Bainovog oca pada na Thrallovu dušu tako da bi verovatno neki oblik iskupljenja bio i taj da sam Baine ogrne „mantle of the warchief“ i zasedne u Orgrimar. U prilog mu ide i to što osim Thunder Bluffa ima i ogromnu podršku od Highmountain taurena. Na kraju sa porastom opšteg nezadovoljstva među Hordinim glavešinama, Baine izgleda kao savršen kandidat. Mlad, u naponu snage, častan i pravičan. To što  ima prijateljske veze sa Anduindom i Jainom možda može da mu bude otežavajuća okolnost, ali više među nižim rankovima i običnim pripadnicima Horde. Ostale vođe nemaju neke preterane šanse, a mislim da nemaju ni neke velike aspiracije prema tronu.

Zanimljiva stvar se desila i sa novim store mountom. Tema „blizzard prodavnice“ je možda previše puta prežvakana ali prosto je neverovatno da i dalje svaki novi dodatak istoj izaziva toliko pažnje i toliko „soli“. Ljudi su uspeli sami sebi da spoiluju sjajno iskustvo zakrpe 8.2 rasipanjem energije na negativno komentarisanje i sveopšti shit show koji je potom nastao. Ne želim mnogo da pričam o prodavnici kao prodavnici. Ona je tu i neće nigde otići. Veći problem je širenje poluinformacija i prežvakavanje tuđeg mišljenja u nemoći da se oblikuje sopstveni stav o nekoj temi. Da li je prodavnica dobra ideja? Možda i nije. Ali, ne bi bila tu da ne donosi određen profit. Pošto donosi profit, verovatno jeste dobra za Blizzard. Da li je dobra za igrače? Pa mislim da nema neki preterani uticaj na igrača. Ne postoji stvar koju možete da kupite u prodavnici i da od vas napravi boljeg igrača. Da li ima uticaj na kvalitet igre? To je nešto o čemu može da se vodi polemika, ali neubedljivo izgleda argument da će zbog dizajniranja jednog ingame mounta trpiti overall kvalitet same igre. Na isti način bi se onda mogle osporavati kolekcionarska izdanja, ali ne čujem baš da se na to žalimo. Skloni smo da polemišemo i morališemo o tome da li je nešto cash grab, kako Blizzard zarađuje mnogo para od prodavnice i tako dalje, a zaboravljamo da veliki procenat zarada od prodaje baš ovih predmeta ide u humanitarne svrhe. Pa da li se onda ponašamo licemerno po ko zna koji put? I to zato što je neko negde napisao/rekao nešto sa čim treba da se složimo i usvojimo njegovo mišljenje jer je on kul i poznat!?

Da ne dužim. Prodavnicu bih okarakterisao kao padobranca na svadbi, tu je i šta sad da se radi. Ne moramo da kupimo ništa iz nje ako ne želimo. Možemo da kupimo stvari iz nje koristeći ingame gold. I ne, prodavnica nije rak koji razjeda WoW. Mi smo…

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top