Gadgets

REVIEW: Lenovo Y530

Pre skoro dve godine, smo imali prilike da probamo jedan vrhunski Lenovo gejmerski laptop – Y520, i zaključili smo da su njihovi inženjeri uradili zaista sjajan posao. Međutim, sada nam je na test stigao naslednik, Y530, koji ima ambiciju da lestvicu podigne više, znatno više.

Legion Y530

Već na prvi pogled, deluje da ovo nije običan gejmerski laptop, iako se radi o 15.6“ modelu relativno standardnih dimenzija i težine za ovu klasu. Ono što prvo upada u oči, jeste da je ekran nekako „skraćen“ u odnosu na donji deo računara, vrlo čudno rešenje, koje možda i prvi put u ovoj formi vidimo na ovakvom tipu računara. Naime, inženjeri su zaključili da im za komotno smeštanje procesora, grafičke kartice i drugih komponenti, kao i za njihovo adekvatno hlađenje, treba nešto malo više prostora, ali nisu hteli da to bude na račun debljine ili širine. Oni su samo prosto produžili zadnji deo računara tako da štrči iza ekrana i to je proizvelo neka zaista zanimljiva rešenja. Prvo i najočiglednije, jeste da je većina portova, od struje, preko mrežnog kabla do izlaza za grafiku, pozicionirano sa zadnje strane tako da vam ne smeta dok se igrate. Jedino su dva USB A porta ostavljena sa strane, verovatno da možete da priključite periferije poput miša, slušalica ili fleš diska. S druge strane, sva toplota se opet odvodi ili pozadi ili ispod računara, tako da ni pri najvećem opterećenju ne osećate toplinu na delovima koje dodirujete. Iako je vizuelno na prvi pogled malo čudno rešenje, moram priznati da što sam se više družio sa istim, sam zaključio da je jako korisno i praktično!

Materijali od kojih je izrađen laptop su uglavnom neka vrsta plastike, koja je jako prijatna na dodir, ali mi deluje da malo više skuplja otiske prstiju nego što bi trebalo. Sa gornje strane ekrana se nalazi Legion logo, sa istaknutim Y na slovu O koje, je i jedini prosvetljeni element, ali svetli samo belom svetlošću. Takođe, ceo poklopac je presvučen teksturom plastike, koja liči na godove koji se šire od tog istog slova O, dajući vrlo interesantan efekat. Što se osvetljenja tiče, isti slučaj je i sa tastaturom, nema RGB osvetljenja, ali je bela svetlost jako prijatna i praktična. Treba napomenuti i da poseduje numerički deo tastature, što mi se jako svidelo, međutim, tu je i jedan dosta bizaran detalj – numeričkom delu nedostaje Enter taster! Na prvi pogled čudno, ali s druge strane, kada se obrati pažnja da su kursorske strelice ispod numeričkog dela pune veličine, jasno je da je ovo laptop projektovan pre svega za gejmere, a ne za računovođe. Na kraju, tu je i trackpad, koji svoju ulogu odrađuje sasvim korektno, a zanimljivo je primetiti da ugrađeni Lenovo softver automatski isključi trackpad kad detektuje da ste startovali neku igru, vrlo simpatično i praktično.

Dolazimo i do možda najjačeg aduta ovog laptopa, a to je njegov IPS ekran. Rezolucije standardnih 1920×1080 piksela, boje na njemu su jako žive i jarke, i svakako spada u jedan od boljih koje smo probali i na mnogo skupljim laptopovima. Naš model je opremljen ekranom sa osvežavanjem od 60Hz, što je i sasvim adekvatno kada se ima u vidu ostatak konfiguracije, ali postoje i modeli koji nude osvežavanje do 144Hz. Sam okvir ekrana je jako tanak, osim u donjem delu, gde se našlo mesta za Lenovo logo i web kameru na malo čudnijem mestu, ali s obzirom da je ovo laptop pre svega za gejming, verovatno nije ni bitno. Sve u svemu, ovo je ekran na kome ne samo da možete da uživate u punom koloritu igara, već to mogu i ljudi oko vas, s obzirom na sjajne uglove gledanja, a možete ga koristiti i za nešto ozbiljnije kao što su obrada fotografija ili videa.

Performanse

Konačno, dolazimo i do ključnih elemenata jednog gejming laptopa. Model koji smo imali na testu je opremljen proverenim Intel i7 8750H procesorom sa 6 jezgara (12 threadova), 16GB RAM memorije, GeForce 1050Ti grafikom sa 4GB svoje memorije, SSD diskom za sistem i bitne aplikacije, i još dodatnim hard diskom za skladištenje podataka. Sve u svemu vrlo, impresivna mašina, ali ako želite da igrate igre u Full HD rezoluciji na Ultra podešavanjima, ne treba očekivati više od 30 do 40 fps u proseku. Ako smanjite podešavanja, i frejmrejt će naravno dramatično skočiti, što je i u skladu sa mogućnostima GeForce 1050Ti grafičkog procesora. Ono što se meni lično svidelo, jeste da ne samo da se laptop nije značajno grejao, nego ni pri dugotrajnom opterećenju u igrama nije bio previše bučan niti pokazivao znake obaranja performansi da bi zadržao termalne karakteristike, naravno u okviru zadate konfiguracije, možda bi sa jačom grafikom (može ići do GTX 1060) situacija bila nešto nepovoljnija.

Ono što je meni glavni utisak same konfiguracije, jeste da je iz perspektive gejmera izabran jači procesor, a slabija grafička kartica, što možda baš i nije idealno. Možda bih pre voleo isti ovaj računar opremljen sa i5-8300H procesorom, ali GTX 1060 grafičkom karticom sa 6GB memorije, što bi u ovoj konfiguraciji koštalo skoro identično. Na taj način bi se dobile mnogo bolje performanse u samim igrama, na račun nešto slabijeg procesora. Ovako konfigurisan, kao na testu, Y530 pre kao da je pravljen za potrebe nekoga ko radi obradu video materijala, na primer klipove za YouTube, a gejming mu je u drugom planu. Na sreću, na našem tržištu se mogu vrlo lako naći obe verzije ovog računara, pa je samim tim izbor samo na kupcu i njegovim potrebama.

Zaključak

Lenovo Y530 uspeva da nadmaši svog solidno uspešnog prethodnika i da donese dobre performanse, zanimljiv izgled i konačno, vrlo povoljnu cenu za svoju klasu. Sve u svemu, jedan jako lepo zaokružen gejmerski latop koji ima sve adute da bude bestseller u kategoriji. Jako mi je drago da konstatujem da je konkurencija na tržištu gejming laptopova nikad veća, i da praktično svaki model koji mi dođe pod ruke, mogu mirne glave da preporučim nekome i samo nijanse koje nekome odgovaraju, ili ne, odlučuju, a Y530 je definitivno jedan od modela koji prednjači u tim nijansama.

Karakteristike:

Model Y530
Procesor Intel i7 8750H
Memorija 16GB DDR4 2666 MHz
Grafička kartica nVidia GeForce GTX 1050Ti 4GB
SSD 128 GB
Hard disk 1 TB HDD
Povezivanje 1xHDMI 2.0, 3xUSB 3.1 Gen1 Type A, 1xUSB 3.1 Type C, Mini DisplayPort 1.4, Audio 3.5mm, Gbit LAN, WiFi, Bluetooth
Ekran 15.6“ 1920×1080 IPS, 60Hz
Težina 2.3 kg

Testiranje:

Igra Ultra settings 1920×1080

(average FPS)

Witcher 3 36.3
Battlefield 1 42.2
Assassin’s Creed Odyssey 30.4
Shadow of the Tomb Raider 31.4
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top