Opisi

REVIEW: Deep Sky Derelicts

Ovaj tekst je originalno izašao u 129. septembarskom broju časopisa Play!Zine, koji možete besplatno preuzeti na ovom linku.

Deep Sky Derelicts pripada veoma popularnom žanru igara koji voli da trpa tipove igara u blender i napravi novi miks. Ovog puta nas očekuje svemirska FTL avantura sa dodacima rogue-like elemenata, kao Darkest Dungeon, pomešanim sa malo klasičnog RPG začina i sve zajedno predstavljeno kroz potezni kartični sistem borbe. Ukratko možemo reći da ćete vrlo lako i brzo biti dovedeni do ivica živaca i strpljenja kad uletite u veoma nezgodne situacije i scenarije.

Priča se dešava u dalekoj i veoma raspaloj budućnosti, u kojoj vi vodite tim od tri skupljača svemirskog otpada u nadi za boljom budućnošću i životom. To vam dolazi u vidu ponude od guvernera koji vam nudi državljanstvo na nekoj od bogatih planeta ukoliko za njega nađete misteriozni Mothership koji se nalazi izgubljen negde u Deep Sky sektoru. Ovde kreće vaša mukotrpna avantura kroz najmračniji, najopasniji i potpuno raspali deo svemira, kako biste za sebe obezbedili kartu za odmor i život bez muka, no pod uslovom da ne poginete ili poludite u procesu potrage.

Kao što smo već naveli iznad, sam gejmplej je veoma egzotičan koktel mnogih drugih igara i načina izvedbe, pa da krenemo polako. Počinjaćete u svemirskoj stanici u kojoj ćete se oporavljati, kupovati i prodavati, uzimati sporedne misije i raportirati vaš progres. Odatle prelazite na mapu svemira gde birate lokaciju za sledeću ekspediciju. Kad se pojavite na lokaciji, korišćenjem PDA uređaja ćete sređivati vaš inventar, opremu, likove i kretati se po mapi soba u potrazi za resursima ili protivnicima. Imaćete mogućnost da skenirate sobe unapred i vidite moguće opasnosti, kako iz same okoline tako i od strane protivnika. Vrlo važna stavka je da imate ograničenu količinu energije i svako kretanje, skeniranje i okršaj, će trošiti popriličan broj iste. Na vama je da procenite koliko gde možete utrošiti, a da ipak sve preživite.

Na početku igre birate i podešavate tri početna člana vaše grupe. Imaćete poveći izbor između klasa i izgleda, kao i klasnih specijalizacija kasnije. Naravno, rekli smo početna, pošto uvek postoji šansa da vam izginu i da morate da ih zamenite dok ste na stanici. Borba će se odvijati u miksu potezne strategije i kartične igre. Gde ćete se smenjivati između vaših likova i protivnika ko kad biva aktiviran, a umesto izbora napada i sposobnosti, svaki lik će vući karte i to će biti opcije za vas da iskoristite tokom bitke. Sam špil karata se određuje u zavisnosti od oružja, dodataka i opreme koje taj lik trenutno ima na sebi. Pored veoma nepredvidivih opcija za protivnike, zamke i događaje, ovo dodatno zakomplikuje bilo kakve strategije i dodaje još jedan nivo nasumičnosti.

Vizuelni, ručno crtani dizajn igre ima naglašeni stripski šmek i predivno je odrađen, podsećaće vas na stare stripove nalik na Judge Dread. Na prvi pogled predstavlja kombinaciju Darkes Dungeon i naučne fantastike, i ovo odlično prikazuje u svakom momentu. Animacije su veoma bazične i minimalne, čak se desi i neka greška, ali pretežno je planirano da igra bude prikazana kroz slike, a ne akciju. Sam dizajn soba može biti poprilično čudan i nasumičan u odnosu na početnu tačku sa koje ste krenuli, ali svakako zanimljiv. Muzika je doduše malo slabija od vizuelnog prikaza. Atmosferske numere su dovoljno dobro odrađene, ali efekti su suviše bazični i previše će se ponavljati, plus glasovna gluma apsolutno ne postoji.

Sama količina nasumičnih elemenata koji su umiksani u igru može dovesti do mnogo stresa i besa. Tako da nema konkretnih mana, ali samo jedna loša ekspedicija može da uništi ceo vaš napredak. Boss čudovišta nekad mogu biti previše iritantna za ubiti, dok nekad i običan set protivnika može da vam zakomplikuje dan. A na sve ovo možemo dodati to da ćete grajndati u izobilju kako bi unapredili vaš tim da bude iole koristan.

Za cenu koja dolazi uz Deep Sky Derelicts, ovo predstavlja odličnu vrednost za ono što igra nudi. Ukoliko ste ljubitelj izazovnih poteznih strategija i pri tome obožavate naučno fantastičnu tematiku, onda je ovo savršen naslov za vas.

AUTOR: Stefan Mitov Radojičić

Igru za potrebe opisa ustupio Evolve

Deep Sky Derelicts

8

80

8.0/10

Za:

  • Zabavan dizajn miks.
  • Izazovni sistem.

Protiv:

  • Malo teže za novije igrače.
  • Previše nasumičnih elemenata.
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top