Opisi

REVIEW: Final Fantasy VIII – remastered

Ovaj tekst je originalno izašao u 130. oktobarskom broju časopisa Play!Zine, koji možete besplatno preuzeti na ovom linku.

Final Fantasy VIII prati jedna od najgorih karmi kada je ovaj serijal u pitanju. Igra koja je usledila nakon najčuvenijeg naslova, igre Final Fantasy VII, “osmica” je nosila velik teret svog veličanstvenog prethodnika. A kako je uspeh kakav je sedmi nastavak imao, nešto što se dešava jednom u deceniji, Final Fantasy VIII je prošao mnogo gore nego što to zaista zaslužuje. Kao kad ste veoma uspešni, ali imate starijeg brata doktora nauka koji je pritom oženio top model, pa vas svi porede sa njim.

Ukoliko mene pitate, u pitanju je bio jedan od najlepših grafičkih skokova u franšizi, jedan od hrabrih eksperimenata borbenog sistema, naslov sa jednom od najboljih muzičkih podloga i verovatno jedna od top tri najzanimljivije Final Fantasy priče. Ali avaj, izgleda da je ovo igra kojoj je bilo suđeno da svoje kvalitete široj publici kako treba predstavi tek mnogo godina kasnije, kada ulozi više nisu bili tako visoki kao nekada.

Gotovo sve čari originala, zadržane su u ovom remasteru. Borbeni sistem, gde snaga ne zavisi od nivoa karaktera, već količine magične energije koju ulažete u njega, izvlačeći je iz protivnika, još uvek je prisutan, identično kao i ranije. Za neke zaista naporan i dosadan sistem, kako iziskuje dosta vremena i komplikuje progres, ali za ostatak igračke populacije zbilja nagrađujući i kompleksan. Ukoliko ste detaljista, nemate čega da se bojite.

Kako je u srži ista igra kao i original, hajde da obratimo pažnju na razlike. A one se prvenstveno ogledaju u grafici. Modeli likova su sada trostruko bolji, jer su svi do jednog u celosti prerađeni. Ovo se, nažalost, ne može reći i za prerenderovane pozadine, koje su bukvalno samo razvučene za ekrane visoke rezolucije, uz dodatak blagih filtera za zamućivanje.

Jasno je da su pozadine kao i CGI animacije, rađene u određenoj rezoluciji sa fiksiranim odnosom stranica na 4:3, pa bi bilo kakvo drastičnije menjanje kvaliteta zahtevalo da se naprave od nule, ali po mom mišljenju, to uopšte nije slučaj. Pozadine su mogle da budu zumirane na 16:9 proporcije, a da se kretanjem po ekranu kamera skroluje preko njih. Ovakvo rešenje smo već videli u remasteru Final Fantasy X.

Istina, pozadine koje su i ovako ružne, od zumiranja bi postale samo još zamrljanije. Ali ni ovo ne mora da bude slučaj. Postoje alati kojima je i moderska zajednica u mnogim igrama sa prerenderovanim pozadinama, uspela da postigne neverovatne rezultate pri restauraciji ovih slika. Samo na osnovu slika niske rezolucije, napredni algoritmi ovih alatki mogu da pretpostave kako bi slika izgledala u HD-u, a sam proces ne zahteva uopšte mnogo vremena.

U kombinaciji sa skrolujućim, prerađenim pozadinama, likovi koji sada izgledaju poprilično dobro, ne bi ovoliko iskakali od ostatka igre, gde trenutno izgledaju kao nespretni kolaž u Fotošopu. Da ne pominjem da su neki likovi sa kojima je moguće pričati, zapravo deo prerenderovanih pozadina, pa sada izgledaju gore nego ikad.

Sa vedrije strane, grafički interfejs je doživeo poboljšanje, i to ne nekakvim nespretnim modernizovanjem i drastičnim izmenama, već izgleda identično kao do sada, samo u većoj rezoluciji. Ovo i te kako znači po pitanju celokupnog utiska igre, kako je grafički interfejs jedan od pečata prepoznatljivosti za neku jRPG igru.

Muzika, sa druge strane, nije doživela nikakve promene, što je zaista propuštena prilika za jednu ovako sjajnu audio podlogu. Nobuo Uemacu je u ovom naslovu gotovo nadmašio samog sebe, pa bi pun orkestar prerađene teme i te kako bilo sjajno čuti u remasteru ove igre.

Toliko godina kasnije, kada je mnogo lakše uočiti kvalitet kakav je Final Fantasy VIII doneo sa sobom, a koji je nepravedno ostao u senci prethodnika, mislim da su šanse da se dogodi punokrvni rimejk ovog nastavka veće nego ikad. Naročito ukoliko mu novije generacije igrača pruže prvu, a stari igrači koji su ga zaboravili – drugu priliku. Lako je ovde pronaći mnogo toga za voleti, samo ukoliko malo bolje pogledate ispod vremešne karoserije i reputacije ostalih, proslavljenih delova ovog kultnog serijala.

AUTOR: Milan Živković

Igru za potrebe opisa ustupio Square Enix

Final Fantasy VIII - Remastered

8.3

83

8.3/10

Za:

  • Unapređeni modeli likova.
  • Osvežen grafički interfejs.
  • Odličan stari FF.

Protiv:

  • Užasne prerenderovane pozadine kvare utisak.
  • Sve još uvek u 4:3 proporcijama.
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top