Gadgets

HARDWARE: HP Omen 15

Ovaj tekst je originalno izašao u 130. oktobarskom broju časopisa Play!Zine, koji možete besplatno preuzeti na ovom linku.

U prošlom broju smo imali prilike da se družimo sa HP Pavilion gejming laptopom, koji je neka vrsta razumnog izbora i odličnog odnosa cene i onoga što dobijate. Međutim, šta kada zaista želite da podivljate, kako u pogledu performansi, tako i u pogledu imidža i kvaliteta izrade? Za to služi Omen by HP serija!

Omen je gejming podbrend, koji je HP razvio kako bi se distancirao od „dosadnih“ poslovnih računara i kako bi postao prepoznatljiv gejmerima, i moramo priznati da je u tome dobrim delom i uspeo, najviše zahvaljujući upravo gejming mašinama i laptopovima. I najnoviji Omen 15t, koji se pred nama našao u vidu uzorka, iako nije imao čak ni finalnu ambalažu, već po otvaranju kutije ostavlja vrlo impresivan utisak. Kombinacija metala i plastike, sa različitim načinima izrade završnog sloja na različitim delovima računara, kao i posebni jako crveni detalji u stilu Omen brenda, ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. Izrada je zaista na vrhunskom nivou, nema ni pomena o bilo kakvom uvijanju ekrana ili da računar ne deluje dovoljno robusno. Međutim, to je dovelo i do nešto veće težine u odnosu na modele na koje smo navikli u ovoj klasi, kao i činjenicu da je ukupna debljina računara nešto veća, pre svega zbog nogica koje služe da ga odvoje od podloge o obezbede bolje hlađenje. Naravno, gejming laptopovi nikada nisu ni bili sinonim za prenosivost, a kod Omena 15 tu treba dodati i malo poveći ispravljač, snage 200W, koji treba nositi sa sobom. Naravno i sam ispravljač je u finišu visokog sjaja, pa deluje da se čak i ovakvim detaljima i te kako vodilo računa, da sve mora ostaviti vrhunski utisak. Inače, kao i kod većine drugih gejming laptopova, nošenje ispravljača je obavezno za bilo kakvo ozbiljnije igranje, a ukoliko hoćete da ga koristite samo za neke standardne aplikacije, možete očekivati da će baterija trajati između dva i četiri i po sata u najboljem slučaju.

Kada se računar otvori, otkriva se touchpad koji je sasvim solidan, kao i tastatura koja ima vrlo dobar hod tastera i odlična je za gejming. Font na samim tasterima je malo ekstremniji, pa zahteva privikavanje ako ste konzervativnog tipa, ali je ovo zaista dobra tastatura, kako za igranje igara, tako i za duže kucanje. Moguće je podešavati osvetljenje u svim bojama RGB spektra, ali se nama nekako najviše svidela Omen crvena boja, prosto, to je taj utisak.

Konačno dolazimo do ekrana, koji je možda i najveći dragulj ovog, inače vrlo impresivnog, sistema. U pitanju je panel IPS tipa, na kome su boje zaista odlične, ali ne samo to – on podržava i G-Sync tehnologiju, koja radi u saradnji sa Nvidia grafičkom karticom, kao i osvežavanje do čitavih 144Hz. Dakle, ekran je takav da pokriva bukvalno bilo koju primenu, od mogućnosti za grafički dizajn, preko igranja AAA naslova video igara, pa sve do esports naslova, kojima je bitna visoka frekvencija osvežavanja. Zaista, ovo jeste jedan od najboljih ekrana koji smo videli na bilo kom laptopu, ali ekran je ništa bez mašine koja mu daje sliku…

Kada pogledamo tehničke specifikacije Omen by HP 15, možemo da zaključimo da su birane vrhunske komponente na čelu sa Intel i7-9750H procesorom, koji ne samo da ima šest jezgara i čak 12 različitih threadova u svakom trenutku, već i visokim klokom može pomoći u igrama, koje se jako oslanjaju na snagu procesora kao što je na primer CS:GO. Memorija je sastavljena od jednog modula od 4GB i još jednog od 8GB što daje ukupno 12GB i jeste malo neobičnija konfiguracija, ali je za gejming sasvim dovoljna. Ukoliko pak hoćete da se bavite nekim strimingom ili tako nečim, zašta je ovaj računar svakako sposoban, preporuka je možda ipak ići na varijantu sa 16GB ili više memorije. Tu je i SSD kapaciteta 256 GB, a zanimljivo je primetiti da je drugi slot za disk ostao prazan, pa se možete opredeliti za klasični hard disk ili za neki SSD većeg kapaciteta. S obzirom na pad cena SSD-ova, kao i činjenicu da je ovaj računar sam po sebi dosta skup, mislim da bi imalo smisla ugraditi i dodatni SSD od još bar 512GB, ako ne i celih 1TB. Konačno, tu je Nvidia RTX 2060 grafička kartica, sa 6GB GDDR6 memorije, koja je osnovni model koji podržava Raytracing tehnologiju. Međutim, kako je ova mogućnost i dalje dostupna u jako malom broju igara, može se reći da je 2060 odličan izbor ako želite najnoviju tehnologiju a ipak ostajete u nekom višem srednjem rangu grafičkih kartica.

Igra Ultra settings 1920×1080 (average FPS)
Witcher 3 75.9
Battlefield 1 131.2
Assassin’s Creed Odyssey 73.9
Shadow of the Tomb Raider 81.5

Sve u svemu, radi se o dobro izbalansiranoj kombinaciji – AAA igre koje možete opušteno igrati u dobrano preko 60 fps, sa najvišim podešavanjima u Full HD rezoluciji ekrana, a G-Sync će se pobrinuti da i ekran izvuče maksimum iz vaše mašine. Sa druge strane, esports naslove gde je i procesor bitan će pogurati daleko preko preporučenih vrednosti za profesionalno igranje, a 144Hz će tu doći do punog izražaja i dati vam solidnu dozu prednosti. Konačno računar se može uhvatiti u koštac i sa pravljenjem video klipova ili strimovanjem gejming sadržaja, što samo govori o raznovrsnosti uloga koje Omen 15 može preuzeti na sebe.

Konačno, najveća mana Omen 15 računara je definitivno njegova cena, ali to vam je kao i kod sportskih kola – da li vam baš treba motor od više stotina konjskih snaga za švrćkanje po gradu? Verovatno ne, ali kada stisnete gas do daske, nema šanse da nećete razvući kez od uveta do uveta, a nema ni onih sa strane koji neće primetiti ovu opaku mašinu!

Model HP Omen 15
Procesor Intel i7-9750H do 4.5GHz
Memorija 12GB DDR4 2666 MHz
Grafička kartica nVidia GeForce RTX 2060 6GB GDDR6
SSD 256 GB
Hard disk Nema
Povezivanje 1xUSB 3.1 Gen2 Type-C Thunderbolt 3, 3xUSB 3.1 Gen1(1x Sleep&Charge), Gbit LAN, mini DisplayPort, HDMI, 3.5mm combo, SD card reader, WiFi, Bluetooth
Ekran 15.6“ 1920×1080 IPS 144Hz G-Sync
OS Windows 10 Home
Težina 2.4 kg

Autor: Stefan Starović

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top