Gadgets

MSI GTX 1660Ti Armor OC i Gaming X

Ovaj tekst je originalno izašao u 130. oktobarskom broju časopisa Play!Zine, koji možete besplatno preuzeti na ovom linku.

Nvidia je ambicionzno započela kampanju za RTX grafičke kartice koje imaju Ray Tracing mogućnosti, ali se ispostavilo da ih i malo naslova podržava za sada, a i da su poprilično poskupe. Kako konkurencija ne sedi skrštenih ruku, Nvidia se našla u problemu, gde nije imala aktuelne kartice srednjeg ranga pa su odlučili da urade osvežavanje svojih modela bez RTX instrukcija i tako smo dobili jednu od traženijih kartica trenutno – GeForce GTX 1660 Ti.

Nvidia se sa 10 serijom kartica baš bila dosta lepo ubacila u neku zlatnu sredinu odnosa između uloženog i dobijenog, ali su počele već da se vide bore na njima. Kako je serija 20 već bila rezervisana za RTX modele, onda su došli do čudnog rešenja gde su novi modeli dobili nazive 1650, 1660 i 1660Ti. Međutim, pošto su na tržištu već par meseci jasno je da nisu svi baš prošli dobro – 1650 i 1660 za novac za koji se nude donose znatno slabije performanse od konkurencije, ali je model koji smo tražili na test prošao upravo suprotno – 1660Ti je trenutno praktično best buy za nekoga ko hoće da se igra u velikom broju freejmova u Full HD rezoluciji, ili kome nije toliko bitan broj sličica, ali želi da igra većinu naslova i u 1440p. Praktično je po performansama negde ekvivalent sa GTX 1070 iz prethodne generacije, ali u vremenu kada su veće rezolucije monitora znatno zastupljenije. Pritom sam grafički čip ne troši mnogo struje, ne greje se previše, a samim tim ni ne zahteva ekstremna rešenja za hlađenje. Preporuka je napajanje od oko 450W što je zaista vrlo skromno za današnje pojmove, a sama grafička u normalno radu koristi oko 130W.

MSI u svojoj nomenklaturi grafičkih kartica kreće sa Aero i Ventus modelima, da bi dve najjače klase bile Armor i Gaming. Ono što dodatno može biti zbunjujuće, jeste činjenica da Armor ima i OC model, da Gaming ima i Gaming X, oba koja su nešto bolja od osnovne verzije, a oba smo zapravo imali na testu.

MSI 1660Ti Armor 6G OC

Armor OC je u ovoj postavci jeftinija grafička kartica, ali daleko od toga da je ovaj model nešto oslabljen, pre svega je impresivno kako sve izgleda sa stanovišta izrade i hlađenja – tu je dvostruki ventilator sa velikim heat sinkom ispod, kao i backplate za zadnje strane, na kome je vrlo veliki MSI logo i zaista će lepo izgledati i u kućištima sa providnom stranicom. Sama kartica se ne čuje previše u radu, lepog je crno-belog dizajna, ali se ne može reći ni da se ističe izgledom. Sa zadnje strane se nalaze tri DisplayPort 1.4 i jedan HDMI 2.0b izlaz, a za napajanje je neophodno obezbediti jedan dodatni 8-pinski konketor.

MSI 1660Ti Gaming X

Gaming X predstavlja sam vrh ponude, kada je ovaj tip kartice u pitanju, ali začudo, vizuelno izgleda vrlo slično kao i Armor – bazirana je na dva velika ventilatora sa gornje strane kartice koji su doduše u tamno sivoj izvedbi, ali vizuelno deluje vrlo sličan koncept pa su čak i po gabaritima vrlo slične. Što se portova tiče i zahteva za napajanje situacija je potpuno identična. Tek kada se malo bolje zagledate se vide prave razlike – heat sink je nešto deblji i bolji, backplate je nešto duži, ali suštinski je sve dosta slično. Kada pogledamo performanse Gaming X radi na kloku od 1875MHz, dok Armor OC radi na 1860MHz, što i nije neka razlika. Naravno i kada se pogledaju rezultati u igrama radi se o bukvalno par frejmova u korist Gaming X, ali je to realno vrlo zanemarljivo. Treba naglasiti da Gaming X preko softvera ima mogućnost da se odabere i jači profil, gde je procesor klokovan još nekih 15MHz više, ali opet, ni to ne donosi značajnu razliku. Čak i kada pokušate da ručno overklokujete obe kartice rezultati su vrlo slični i idu negde oko 2070-2100MHz za GPU.

Ono u čemu jeste razlika jeste količina buke koju proizvodi rashladni sistem – Armor OC nije preglasna kartica, ali se čuje, sa druge strane Gaming X je jedna od najtiših grafičkih kartica koje sam ikada imao prilike da probam. Čak i pod punim opterećenjem u 1440p rezoluciji bukvalno morate da se napnete da biste čuli ventilatore i to je zaista posebno iskustvo. Uporedio sam je i sa MSI Gaming X GTX 960 modelom od pre nekoliko godina i razlika je više nego osetna, neverovatno je koliko su uspeli da napreduju u sistemu hlađenja, kako bi doneli tiše iskustvo.

Još jedna stvar koju ima samo Gaming serija jeste RGB osvetljenje – možete upravljati preko Mystic Light softvera i sinhronizovati i druge uređaje od iste kompanije koji podržavaju ovu tehnologiju kao što su matične ploče, kućišta, periferije i drugo. Ja nisam preveliki ljubitelj svega toga i računar mi uglavnom stoji na podu, ali je primetno da mi je zid iza računara postao šareniji tokom testiranja.

Zaključak

GeForce 1660Ti je trenutno čip koji se nekako izborio za najviše pažnje u srednjem segmentu tržišta, jer ima bolje performanse od AMD RX590, dok sa druge strane, ne zalazi u domen cena u kome su AMD 5700XT i RTX 2060 grafičke kartice. Praktično za 1080p rezoluciju imate grafičku koja će sve odraditi odlično, za 1440p imate solidnu platformu, ali ćete na nekim naslovima morati da napravite po koji kompromis. Što se tiče dileme između MSI Armor OC i Gaming X modela činjenica je da ni cenovno nisu mnogo udaljeni, ali je jasno da što se performansi tiče nema značajnih razlika. Gaming X doduše jeste znatno tiša kartica i ima RGB osvetljenje, pa ako su vam te stavke značajne ima smisla doplatiti.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top