Gadgets

AMD Ryzen 3 Desktop računar

Ovaj tekst je originalno izašao u 130. oktobarskom broju časopisa Play!Zine, koji možete besplatno preuzeti na ovom linku.

Treća generacija Ryzen procesora je nedavno ugledala svetlost dana, a uporedo s njom i nova generacija Radeon grafičkih kartica. Imali smo prilike da pogledamo sve to zajedno u jednom vrlo lepom paketu i da vidimo koliko je ovakva mašina spremna za današnje igre i u nešto višim rezolucijama.

AMD paket desktop računara

U pitanju je, dakle, jedna klasična konfiguracija, ali bazirana tako da izvuče maksimalne performanse od AMD komponenti. Sve je upakovano u vrlo minimalističko, ali i elegantno, Fractal Design Define S2 kućište, sa providnom stranicom od kaljenog stakla. Iskren da budem, ja i nisam baš ljubitelj ove varijante, jer najčešće računar držim ispod stola, a i samo dok sam ga postavio za slikanje, već je imao gomilu otisaka prstiju po sebi. S druge strane, ako želite da imate različite RGB LED elemente na matičnoj ploči, RAM memoriji, grafičkoj kartici i drugim komponentama, onda prosto nema smisla da ih držite zatvorene u crnom kućištu, zar ne? Međutim, ono što je bitnije, jeste da osim vizuelne forme, ovaj računar ispunjava i najviše tehničke standarde.

Pre svega, tu je AMD Ryzen 7 3800X procesor, koji donekle predstavlja malo čudniji izbor – 3700X je možda bolji odnos uloženog i dobijenog, dok ako neko želi više jezgara, da bi mogao da strimuje i slično, pre bih se odlučio za R9 3900X. U suštini, 3800X u odnosu na 3700X ima samo više klokove, a košta solidno više para. Ipak ako gledamo ovo kao isključivo gejming mašinu, viši klokovi će doneti i bolje performanse, posebno u nekim esports naslovima, koji zahtevaju maksimum i od procesora. Tu je i Asus CrossHair VIII Hero WiFi matična ploča, bazirana na AMD X570 čipsetu, koja ima praktično sve što biste mogli da poželite – gomilu portova za proširenje, PCI Express 4.0 podršku za ultra brze SSD, kao i poseban heat sink za njihovo hlađenje, i kao šlag na tortu – integrisanu Wi-Fi karticu. Možda deluje nebitno, ali u momentu kad sam shvatio da mi na ruteru od provajdera ne radi par Ethernet portova jer su nešto radili sa firmwareom, taj je WiFi bio baš spas, pogotovu što može da iskoristi maksimalnu brzinu protoka i da prevuče igre sa interneta velikom brzinom. Konačno, deo oko matične ploče zaokružuje odličan sistem tečnog hlađenja, koji takođe potpisuje Fractal Design i koji je i diskretan, i odlično hladi, i ne čuje se, zaista impresivno.

Tu je i G.Skill DDR4 memorija, brzine 3600Mhz, koja ne samo da je brza, nego sa gornje strane ima neko LED osvetljenje koje je integrisano u nekakvu kristalnu strukturu i zaista izgleda jako impresivno. Kad smo već kod neke vrste memorije ne treba zaboraviti ni M.2 SSD disk, koji potpisuje Corsair i koristi sve mogućnosti PCI Express 4.0 magistrale za zaista neverovatnu brzinu prenosa podataka. Međutim, prosečan gejmer to verovatno neće primetiti (pre je za nekoga ko se bavi obradom video materijala i slično), ali će svakako primetiti kapacitet od čak 2TB, na koji možete smestiti sve svoje omiljene igre. Konačno, mislim daje bio i red da se high end gejming mašine oslanjaju isključivo na SSD skladište podataka, jer je učitavanje igara mnogo brže nego sa hard diska, a cene su već značajno pale.

Odabrano napajanje je Corsair od 1.000 W, što je verovatno 30-40% više nego što ovaj računar i zahteva, ali će vam obezbediti maksimalnu stabilnost čak i kod overkloka, koji realno nije baš ni neophodan.

Konačno, ono što gejmere jako interesuje, jeste i grafička kartica – na prvi pogled sam bio malo razočaran kad sam shvatio da je u pitanju referentni Radeon 5700XT, jer on ima blower tip kulera, koji je u ranijim izvedbama bio baš bučan. I tu je došlo moje najveće iznenađenje: kartica nije uopšte bučna! Naravno, neki model sa specijalnim hlađenjem će verovatno biti još tiši, ali sam zaista zadivljen koliko su uspeli da unaprede i referentnu karticu, koja sada postaje sasvim odgovarajuća alternativa za veliki broj korisnika. Treba naglasiti i da AMD za sada još uvek ne podržava Ray Tracing tehnologiju, ali kada pogledamo i konkurenciju, vidimo da je broj naslova koji to podržava zaista minimalan, pa je to verovatno priča za neku malo dalju budućnost.

Performanse

Pre svega treba odrediti šta su očekivanja od jedne ovakve mašine u pogledu rezolucije. Testiranja praktično nismo ni radili u Full HD režimu, jer prosto nema smisla osim ukoliko želite fps koji ide preko 144Hz i ako imate takav monitor na kome će zaista skoro sve igre raditi u tom režimu. Deluje da je 1440p rezolucija neka vrsta idealnog okruženja za ovakav računar i on se tu snalazi zaista dobro i sve radi izuzetno glatko u najvišim podešavanjima detalja. Ako bismo išli na 4K, mogli bismo da postignemo zadovoljavajući fps u nekim igrama, ali bismo u drugim morali da smanjimo detalje, da bi sve radilo kako treba, odnosno preko 60 fps. Tako da je neki naš zaključak da je ovo idealan računar za 1440p, u kombinaciji sa high refresh rate monitorom, pogotovu za esports naslove, gde jak procesor zaista ima značaja. Probao sam recimo i CS:GO i bez problema sam konstantno dobijao preko 260-270 fps što bi trebalo da je dovoljno čak i za najokorelije esportiste. Pritom, čak i u drugim naslovima, deluje kao da 3800X razmenjuje udarce i tu negde je čak i sa znatno skupljim Intel i9-9900K što je zaista jako, jako dobar rezultat.

Procesor AMD Ryzen 7 3800X
Matična ploča Asus CrossHair VIII Hero WiFi
Memorija 2x 8GB G.SKill Royal Z DDR4-3600
Grafička kartica AMD Radeon RX 5700XT 8GB GDDR6
Hard disk Corsair SP600 M.2 2TB
Kućište Fractal DesignDefine S2 TG
Hlađenje Fractal Design Celsius S24 AiO
Napajanje Corsair HX 1000W

Zaključak

Ovo nije realna gejmerska mašina, ovo je demonstrator tehnologije, i u tom smislu ima gomilu komponenti koje su preterane i koje verovatno ne biste odabrali u nekom realnom svetu, pre svega zbog maksimalne cene korišćenih delova. Međutim ovako upakovan, ovaj računar je i više nego impresivan, i pokazuje da se AMD zaista vratio na puteve stare slave, kako po pitanju procesora tako i po pitanju grafičkih kartica, a nama, kao krajnjim korisnicima, to samo može da pogoduje, jer će dovesti do veće konkurencije i unapređenja tehnologije.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top