Gadgets

Rampage Hawker

Ovaj tekst je originalno izašao u 130. oktobarskom broju časopisa Play!Zine, koji možete besplatno preuzeti na ovom linku.

Dobili smo priliku da probamo još jedan miš turske kompanije Rampage – ovog puta je u pitanju bežični miš namenjen gejmingu, dosta pipava, ali opet vrlo intrigantna kategorija.

Rampage Hawker je miš nešto manjih dimenzija, ali jako interesantnog oblika, koji dobro leži u ruci, pre svega za one koji vole „claw“ ili „fingertip“ grip, a za one koji su navikli na palm grip, gde celu šaku stavljaju preko miša, nije baš najbolje rešenje. Jedino što može biti malo čudno, jeste što je zadnji kraj zbog dizajna nekako šiljat i ide u špic, pa mi se desilo da me par puta malo neprijatno ubode tokom testiranja, ali pretpostavljam da je to stvar navike. Plastika od koje je urađen ceo uređaj je malo jeftinija, a to se najviše primećuje na gripovima, gde je utisak kao da je samo standardna plastika urađena se nekom teksturom preko i to deluje vrlo jeftino i nepraktično. Što se ostalog tiče, miš deluje dosta kompaktno i izdržljivo, a jedine stvari koje se ističu jeste crveno LED osvetljenje oko točkića i sa zadnje strane na Rampage logotipu. Osim standardna dva dugmeta i točkića, tu su još i taster sa gornje strane za promenu DPI osetljivosti, kao i forward i back tasteri ispod palca (miš je prilagođen za desnoruke korisnike).

Uređaj koristi sopstveni bežični adapter, koji je dosta mali, a može se i ubaciti u miša sa donje strane, jedino je čudno što se adapter ubacuje sa donje strane bez bilo kakvog poklopca, pa kada koristite miš odozdo, imate rupu za adapter. Nije da to išta smeta u korišćenju, nego samo deluje čudno.

Senzor u mišu je optičkog tipa osetljivosti, do 4.000 DPI, koja se može podešavati preko odgovarajućeg tastera. Preko softvera možete prilagoditi i vrednosti podešavanja. Međutim, kod softvera dolazimo do jedne čudne okolnosti – kada odete na zvaničnoj stranici na support, ona vas prosledi na stranicu koja je isključivo na turskom jeziku. Ok, većina ljudi će se snaći da nađe odgovarajući model, ali mislim da bi kompanija koja ima pretenzije da se širi van domaćeg tržišta prosto morala da obezbedi makar i osnovnu podršku na engleskom jeziku. Sam softver jeste na engleskom, i to je u redu, mada je njegov interfejs poprilično arhaičan, a treba naglasiti i da je softver poseban za svaki Rampage uređaj, što može biti malo bezveze ako hoćete da koristite više njihovih periferija zajedno, jer morate imati nekoliko programa. Još jedna stvar koja je čudna, jeste da u softveru ne postoji indikator stanja baterije, što bi se očekivalo od ovakvog uređaja.

Sama činjenica da miš kao što je Hawker, u ovom cenovnom rangu, ima punjivu bateriju je zapravo vrlo zanimljiva, jer vas to dalje štiti od dodatnih troškova za baterije. Ono što je malo nezgodno, jeste što baterija ne traje baš previše, ali sa uključenim osvetljenjem i maksimalnim korišćenjem će pregurati nekoliko dana. Čudno je pak što nemate nikakav indikator kada je baterija pri kraju, pa morate o tome posebno voditi računa. Dobra stvar je, ipak, što se miš može koristiti i preko priloženog micro USB kabla dok se puni, ali opet, pozicija konektora je takva da nije simetrična već je pomerena u stranu zbog dizajna, što mislim da nije dobro rešenje.

Konačno, sama bežična veza sa računarom je solidna, ali ništa više od toga, što treba imati u vidu ukoliko želite da se igrate na visokom nivou na ovom mišu. Naime, nema ovde govora o takvim karakteristikama kao što ima Logitech Lightspeed, prosto se nekada primećuje kašnjenje i to je to, recimo na nivou gejmerskih miševa velikih proizvođača od pre 10-ak godina. Naravno, nekome to i ne smeta, ali svakako treba to naglasiti od početka.

Zaključak

Rampage Hawker je miš koji pokušava da donese bežično igranje korisniku koji nema mnogo novca, po ceni je čak ispod najjeftinijih žičnih miševa velikih imena. Naravno, za taj novac se kompromisi moraju napraviti, kako po pitanju završne obrade, nekih rešenja i softvera, tako i po pitanju same bežične tehnologije. Sa druge strane, ako želite atraktivan bežični miš, a ne želite da izdvojite puno novca, ovo može biti lepo rešenje bez obzira na sve kompromise.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top