Gadgets

HARDWARE: Logitech MX900

Ovaj tekst je originalno izašao u 130. oktobarskom broju časopisa Play!Zine, koji možete besplatno preuzeti na ovom linku.

Najčešće vodimo računa o tipično gejming periferijama koje se prepoznaju po miševima velike osetljivosti, mehaničkim tasterima i u poslednje vreme sveprisutnom RGB osvetljenju. Međutim, šta je sa ljudima kojima treba relativno neupadljiv komplet tastature i miša, koji će im odlično služiti za svakodnevne poslove? Upravo tu dolazi Logitech MX900 kao logično rešenje, spoj sjajnog MX Master miša i odlične bežične tastature.

Tastatura

Krenućemo možda od manje bitnog dela kompleta, ali svakako onog s kojim je svaki korisnik računara svakodnevno u kontaktu – tastature. Tastatura iz MX900 kompleta je membranskog tipa, nešto plićeg hoda tastera, ali izuzetno udobna u radu. Veliku zaslugu za to ima i materijal od koga su izrađeni tasteri, koji je nekako gumiran i možda i ne izgleda baš „premijum“, ali je pod prstima zaista potpuno uživanje. Ono što možda neće obradovati prosečnog korisnika, ali će pogodovati onima kojima je i izgled bitan, jesu okviri između tastera, koji su urađeni u sjajnom piano black stilu završne obrade. Zaista kombinacija izgleda vrlo lepo, ali takođe i privlači otiske prstiju, pa zahteva vrlo intenzivno briskanje i održavanje, da bi stalno zadržalo takav izgled. Prosto, na vama je da odlučite da li vam je bitniji izgled ili praktičnost, ja bih se uvek pre odlučio za ovo drugo, samo da ne moram često da čistim tastaturu.

Tasteri imaju belo pozadinsko osvetljenje, što je zaista praktično i vrlo diskretno i lepo upotpunjuje ukupan vizuelni utisak proizvoda. Ono što nije tako dobro, jeste da pozadinsko osvetljenje utiče na trajanje baterije, pa ćete tako tastaturu morati da punite otprilike jednom u 10 do 15 dana, ukoliko je ono uključeno. Na svu sreću, to se radi preko najobičnijeg micro-USB kabla pa nećete imati dodatne troškove za kupovinu baterija, s obzirom da je punjiva baterija već ugrađena u uređaj.

Sam raspored tastera je vrlo klasičan, što mi se jako svidelo. Gornji red funkcijskih tastera radi i kao multimedijalne kontrole, u kombinaciji sa Fn tasterom, a iznad numeričkog dela postoje i tri dodatna koja služe za kontrolu jačine zvuka, ali i poslednji, i meni omiljeni – onaj sa prečicom za kalkulator. Ne znam zašto, ali mi je odvojen taster za pozivanje kalkulatora u poslovnoj primeni računara jedna od najpraktičnijih stvari koje vučem još od prastare Microsoft Natural Pro tastature i svaki model koji ga ima kod mene ima bolju startnu poziciju.

Miš

Možda i veća zvezda ovog kompleta jeste miš – radi se o vrlo dobro poznatom i u poslovnim krugovima naširoko voljenom MX Master modelu, koji je svoju vrednost dokazao mnogo puta tokom višegodišnjeg korišćenja. Tu je točkić sa gornje strane, koji se može adaptirati različitim brzinama skrola, ali i mnogo zabavniji točkić koji dolazi pod palac desne ruke, kojim možete ili skrolovati sa strane ili mu dodeliti neke druge funkcije.

Posebna pogodnost ovog miša je njegov optički senzor sa Darkfield tehnologijom, to praktično znači da on može da prati podlogu bez obzira na to od čega je ona izrađena, uključujući i staklo, što je zaista impresivno. Jedini zapravo uslov je da podloga na kojoj se nalazi miš, čak i ako je od stakla, mora biti deblja od 4mm, ali to realno bilo kakav sto ili druga površina ispunjavaju. Ono što je donekle razočaravajuće za gejmere, jeste da je senzor na mišu koji je u kompletu samo 1.500 DPI, dok je kod modela MX Master 2s on podignut na čitavih 4.000 DPI, te je dosta bolji za igranje igara. Ali, kao što i rekosmo, ovo je komplet koji se pre svega fokusira na produktivnost.

Ukoliko se do sada niste susretali sa MX Master tipom miševa, treba naglasiti da je sam uređaj nešto većih gabarita, pa možda neće odgovarati onima sa manjim šakama, ali je generalno ovo jedan od najudobnijih miševa s kojim se možete susresti. Oblik je tako dobro dizajniran, da ni posle višečasovne neprestane upotrebe nećete osećati umor. Baterija će takođe izdržati čak do 70 dana upotrebe, a i kada se potroši, to nije problem, jer istim micro USB kablom kao i za tastaturu ga možete napuniti, a u međuvremenu ga koristiti kao standardni žični miš.

Zaključak

MX900 ima svojih prednosti i mana – prednost je svakako niža cena kompleta u odnosu na kupovinu dva ovakva uređaja odvojeno, mada svakako konačna cena nije mala. Sa druge strane, kupovinom uređaja odvojeno možete imati više slobode u odabiru. Jedno je sigurno, sa MX900 ne možete pogrešiti i ako se odlučite za komplet kao takav sigurno ćete dobiti kvalitet dostojan vaše interakcije sa računarom.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top