Nintendo Switch

REVIEW: Dragon Quest XI S: Echoes of an Elusive Age – Definitive Edition

Ovaj tekst je originalno izašao u 130. oktobarskom broju časopisa Play!Zine, koji možete besplatno preuzeti na ovom linku.

Nintendo Switch konzola se sve više i više pokazuje kao ultimativna konzola za portove, pored toga što je već primarna prenosiva konzola. Iako u svojoj biblioteci već ima odličan broj ekskluzivnih naslova iz raznih studija, takođe u zadnje vreme vidimo sve veći porast prebacivanja starijih naslova na ovu konzolu. Od pomalo čudnih i iznenađujućih, kao što su Resident Evil serijal, pa čak i Witcher 3, pa do regularnih naslova, poput Ni No Kuni Wrath of the White Witch, pa i čak igra o kojoj sad pričamo, Dragon Quest XI. A većina ovih naslova ne bivaju samo prebačeni, već sa time dobijaju i remaster izdanje, odnosno, igrač dobija najkompletniju verziju same igre.

Priča prati mladića koji tokom male avanture spašava devojku iz sela i time otkriva da ima posebne skrivene moći. Njegova usvojena majka mu onda otkriva da je on zapravo ponovo rođeni Luminary, sudbonosno predodređen da spase svet od nadolazećeg zla koje se sprema da ga uništi. Najklišastiji kliše, znamo, ali svi ga volimo.

No, pri samom njegovom početku otkrivanja sopstvene istorije i toga šta bi trebao da uradi, naš glavni lik upada u pregršt nevolja i spletki. Što se ostatka priče tiče, pripremite se za ogroman nivo klasičnih klišea i tropa, ali i prijatnih neočekivanih obrta. Ono što najviše izvlači igru, što se priče tiče, je veoma šarenolika i poprilično otkačena grupa saputnika, koji će vas pratiti tokom vaše avanture.

Osnovni set gejmplej opcija prati već uveliko ustaljene trope i sisteme koje ovaj tip jRPG igara ima. Kretaćete se po mapi i naletaćete na gomile raznih čudovišta i sa njima započinjete borbu. Naravno i ovde će vas očekivati, pomalo jedinstvena, Dragon Quest verzija sistema borbe, pošto svaki jRPG mora da ima neki svoj uvrnuti sistem. A u svakoj borbi ćete imati i opciju da povedete određeni broj saboraca da vam pomognu, gde će svaki od njih imati neke specijalne sposobnosti, kao i mogućnost da u tandemu sa vama aktivira određene poteze. I naravno, kroz igru ćete napredovati relativno linearno. Doduše, nije da nećete imati brdo sporednih sistema, čak i mini opcija za šunjanje, pored svega drugog standardnog.

Ali, ono što je najbitnije, je zapravo verzija koju mi dobijamo ovde kao Switch port. Pred nama je bukvalno trenutno najbolja iteracija ovog dela Dragon Quest serijala. Verzija S Definitive Edition pred vas stavlja gomilu zabavnih malih dodataka, nove delove priče, kao i generalnih poboljšanja što se igranja tiče. Ovaj Dragon Quest čini čak i dosadne sisteme, vezane za pravljenje opreme i oružja, izuzetno zanimljivim i zabavnim, koristeći malu mini igru koju morate da odigrate kako bi nešto napravili, ali, ako ste izuzetno dobri u istoj, igra će vas nagraditi sa mnogo boljom verzijom opreme koju ste krenuli da pravite. Najveća, najotkačenija, i najzabavnija nova opcija koju S verzija igre pruža je mogućnost da se igra prebaci u 2D mod i time igra kao stari klasični naslovi sa SNES i sličnih konzola. Ovo nije samo vizuelna promena, gde odjednom imate slatke male sprajtove koji bude nostalgiju, dobri delovi gejmpleja i čak sistema borbe će biti promenjeni, da prikažu taj stari klasični RPG užitak.

Grafički i vizuelni prikaz, kao i prethodnim Dragon Quest igrama, je naravno uradio Akira Torijama, svetski poznati manga kreator, po njegovom legendarnom Dragon Ball serijalu. Ono što je on uspeo dobro da uradi, jeste da doda dobar broj likova koji, iako rađeni u potpunosti u njegovom stilu, nisu baš kopije nekih njegovih likova iz prethodnih igara ili manga naslova. Naravno, ima poređenja, ali se trud da prikaže i uradi nove likove apsolutno vidi. Svaki lik, bilo jedan od glavnih, sporednih ili čak čudovišta, su tako predivno urađeni da će vam biti izuzetno zabavno i zanimljivo da vidite koga ćete sledećeg upoznati. Za to vreme, sinematici i animacija su apsolutno zadivljujući i uživaćete u svakom momentu dok ih gledate.

Moći ćete da odaberete između japanske ili engleske glasovne glume pri početku igre. A čak iako odaberete englesku, biće vam priređen izuzetno veliki kvalitet i talenat u glasovnoj glumi. Jedina zamerka kod ovoga bi bila da, ako je već postavljen jedan izgled za glavnog lika, mogli su da odrade i daju glas i njemu, kao što to radi „Tales of“ serijal igara. Što se muzike tiče, ona je apsolutno glasna i bombastična, čak i dok se opušteno šetate po mirnom, zavučenom selu, slušaćete epske koncertne koje izvodi tokijski simfonijski orkestar, kao da vam na uživo sviraju. Ovo je moglo malo da se sredi, ali tu postoji opcija da se utiša.

Mana praktično i nema, mada, iako se igra mnogo bazira na istraživanju sveta, nekad kretanje kroz isti može biti problematično. Druge mane mogu biti samo i izuzetno lične, i to vezano za likove i dizajn igre i sveta, ako vam se nešto od ovoga ne sviđa.

Verzija koja nam je stigla za Switch je definitivno najbolja edicija ovog Dragon Quest nastavka. Ukoliko ga do sad niste igrali ili pak želite da imate portabilnu verziju, a imate Switch, onda ovo obavezno mora da se nađe u vašoj biblioteci igara. Čak i obični fanovi jRPG žanra bi trebali da nabave ovaj naslov.

AUTOR: Stefan Mitov Radojičić

Igru za potrebe opisa ustupio Computerland

Dragon Quest XI S: Echoes of an Elusive Age - Definitive Edition

9

90

9.0/10

Za:

  • S – Definitive Edition je najbolja varijacija igre.
  • Odlični sporedni karakteri.
  • Zabavna borba bez mnogo izazova.

Protiv:

  • Kontrole kretanja ponekad zezaju.
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top