Gadgets

HARDWARE: HP Omen X 2S

Proizvođači se uvek trude da ubace neku novu tehnologiju u svoje uređaje kako bi imali nešto ekskluzivno, nešto što nema niko. Tako je najnovije izdanje HP Omen X gejming laptopa ne samo malo i neverovatno moćno, već ima i novi adut – drugi ekran.

Omen X 2S

Uređaj koji nam je stigao na test je fabrički uzorak, pa nisam baš mogao da pretpostavim kakvo je pakovanje, ali imajući u vidu sam izgled računara, verujem da je vrlo ekskluzivno. Naime, već na prvi pogled Omen X 2S je neverovatno mali, lagan, i fenomenalno dizajniran laptop, gde sve na njemu prosto „vrišti“ premijum. Čak je dizajn i poprilično diskretan, imajući u vidu da je samo Omen logo sa gornje strane osvetljen RGB diodama. Međutim, prava fešta se dešava kada otvorite računar i ugledate površinu od visokog sjaja na gornjoj strani baze, iznad tastature. Ova sjajna površina u svom centru krije dodatni ekran dijagonale 6“ i rezolucije 1920×1080 piksela, koji je takođe i osetljiv na dodir. HP reklamira ovo kao prvi gejming laptop sa dva ekrana, mada moram priznati da mi je u početku delovalo čudno što ekran pokriva samo centralni deo sjajne površine, pa tako dva dela sa strane ostaju neiskorišćena. Drugi ekran je uticao na nešto malo drugačiji raspored tastature i touchpada, pa tastatura povučena skroz dole, a touchpad se nalazi umesto numeričkog dela. Moguće je nabaviti i dodatni odmor za dlanove, ali iskren da budem, meni nije bio potreban, tastatura i u ovom položaju funkcioniše sasvim dobro. Touchpad mi nije bio baš najidealnije rešenje, ali će poslužiti za neke osnovne potrebe, s obzirom da će svaki gejmer uvek koristiti miša.

Glavni utisak ipak na ovom računaru jesu njegova debljina i težina – tačnije nedostatak istih! Sve to ne bi bilo tako čudno, da ovo nije praktično najjači gejming laptop koji smo imali prilike da probamo! Sve to je upareno sa odličnim 15.6“ IPS ekranom, koji je u našem slučaju došao u 4k rezoluciji, tačnije 3840×2160, sa osvežavanjem od 60Hz. Iskren da budem, ova rezolucija na ovoj dijagonali mi je preterivanje i realno nije ni moguće videti neku baš epohalnu razliku, pa bih se pre odlučio za IPS ekrane u Full HD rezoluciji u 144Hz( ili čak 240Hz) frekvencijom osvežavanja. Primećuje se i da su ivice oko ekrana poprilično tanke što daje još bolji utisak. Probali smo računar sa eksternim monitorom od 240Hz preko USB-C/Thunderbolt konekcije i zaista, ova ljuta mašina ima šta da pokaže i u tom režimu rada. Sve u svemu, ekran je jako dobar i pruža odličan kolorit u ovoj izvedbi, a verujem da je slično i u drugim varijantama. Treba naglasiti i da svi paneli koji se ugrađuju podržavaju G-Sync, s obzirom da računar dolazi sa Nvidia grafičkim procesorima.

Prednosti dva ekrana

Glavni adut ovog računara bi trebalo da bude drugi ekran i HP se potrudio da svojim softverom i te kako doprinese upotrebljivosti istog. Po automatizmu će na njemu biti prikazan HP Omen Control Center, gde možete pratiti status procesora, grafičke kartice, temperature, protok kroz mrežu, podešavati režime rada, overklokovati i sl. Dodatna pogodnost je što ova aplikacija kada se prebaci na manji ekran poprimi i drugačiji interfejs, pa je lako upravljati njom i preko dodira. Međutim to nisu jedine mogućnosti samog ekrana – možete odabrati bilo koji deo standardnog displeja i klonirati ga ili zumirati na donjem ekranu, na primer mapu u Doti ili recimo da imate zum aktiviran u Overwatchu radi lakšeg snajpovanja. Tu su i dodatni tasteri, koji omogućavaju lakši rad sa ekranom, prebacivanje aplikacije, gašenje ekrana i slično, a dobro je i što se po automatizmu, kada uđete u neku igru, gasi touch, kako ne biste sami sebi napravili problem.

Sve to zvuči jako interesantno u teoriji, ali u praksi, iskren da budem, ne vidim potrebu da stalno pratim status računara na tom drugom ekranu – vidim kako se ponaša pod punim opterećenjem i to će u većini slučajeva uvek biti tako, eventualno overklokovanje se opet ne radi non-stop, nego se stave jedna podešavanja pa se proba više naslova s njima. Konačno, kloniranje dela glavnog ekrana takođe deluje zanimljivo, ali u praksi sam navikao da gledam u mapu na određenom delu ekrana a ne ispod njega, a i sami dizajneri igara ih prave sa samo jednim ekranom u vidu, pa je i korisnički interfejs tako prilagođen. A status iz HP Omen Control Centra bi se verovatno mogao izvesti i preko neke aplikacije na telefonu, što bi bilo možda mnogo lakše rešenje. Jedino gde mogu da vidim primenu jeste, na primer, kod striminga, gde biste neke kontrole strima mogli da bacite na drugi ekran ukoliko već strimujete sa laptopa i nemate eksterni monitor, ali mi je to dosta čudna situacija. Da se razumemo, dva ekrana u klasičnoj desktop postavci su sjajna stvar i jako korisnisi kako za poslovne name, tako i za stvari koje radite privatno, ali kod ovog laptopa prosto nije u pitanju takav „klasični“ slučaj.

Granice performansi

Konačno, dolazimo do ponašanja ovog računara u radu. Pre svega, treba poći od konfiguracije, u čijem srcu je procesor s kojim se po prvi put srećemo – i9 9880H. U odnosu na mnogo standardniji i7 9750H, koga smo češće viđali u gejming mašinama, ovaj ima 2 jezgra i 4 procesa više, pa se mnogo bolje snalazi sa više istovremenih aplikacija. U tome mu u ovom modelu pomaže i čitavih 32GB radne memorije, kao i veliki NVMe disk od 1TB, koji čini da se igre učitavaju ekstremno brzo. Konačno, kao šlag na torti, dolazi Nvidia GeForce RTX 2080 MaxQ grafička kartica, sa 8GB GDDR6 memorije. Sve to u zbiru donosi praktično najjače performanse koje smo do sada videli na nekom laptopu, a pritom je ovaj model znatno manji i tanji od većine koje smo probali.

Testiranje je išlo u dva smera – pokušati dobiti što veći frejmrejt u 1080p rezoluciji, kako bi videli da li može da se nosi sa 240Hz monitorom i sa druge strane, videti kako se ponaša u nativnoj 4k rezoluciji koja mu je na ekranu. Kada govorimo o 4k, to je sve lepo, ali FPS se, zavisno od igre, često kretao između 45 i 60 sličica u sekundi, što je onda dobro došlo da ekran ima ugrađen G-Sync, ali prosto na ovako malom ekranu se zaista ne vidi nikakva značajna razlika u rezoluciji. Opet, ako želite da se igrate u visokom frejmrejtu u 1080p rezoluciji, to je itekako moguće, pa će dosta AAA naslova stizati i blizu granice od 144fps, koja je dobra za srednji tip opcije ekrana, a ako hoćete da igrate eSports naslove bez problema možete postići i magičnih 240 fps ako želite baš baš najbrži ekran. Naslovi kao što je CS:GO bez problema postižu preko 300fps, World of Tanks je recimo na Ultra podešavanjima radio negde u rasponu 220-280 fps, ali postavljanje podešavanja na nešto nižu vrednost je dovodilo i do suludih cifara od preko 400fps u kontinuitetu. Pritom se ventilatori čuju, ali ništa strašno, sretali smo i mnogo bučnije gejming laptopove sa mnogo slabijim komponentama, a pod prstima praktično ne možete osetiti toplotu, sva se vrlo efikasno odvodi pozadi ili sa strane.

Treba imati u vidu ukoliko želite da nosite ovaj računar sa sobom da mu je ispravljač poveći, što i ne čudi kada se ima u vidu deklarisana snaga od 230W, još malo pa kao desktop napajanje. Baterija može da izdrži 3-4 sata surfovanja i sličnih poslova, ali zaboravite na igranje na bateriji.

Preterivanje?

Zanimljivo je da je ono što bi trebalo da bude najveći adut Omen X 2S možda i njegov najveći nedostatak: drugi ekran. Iako je ideja vrlo zanimljiva na papiru, u praksi je teško naći primenu, osim u par ekstremnih slučajeva. Sa druge strane, dodatni ekran sigurno otežava hlađenje, doveo je do pomerenih tastature/touchpada i definitivno povećava cenu. A kad smo već kod cene, ona je poprilično paprena, te čak i za model sa slabijim i7 procesorom, kod naših prodavaca ide i preko 400 000 dinara! Jasno je da će pod tim uslovima moći da ga priušte izuzetno retki, ali je jasna i još jedna stvar – ovakvu mašinu spakovati u ovako malo kućište i da to sve radi kako treba je praktično ravno čudu! Ni na kraj pameti mi ne bi bilo da će jedan od najjačih gejming laptopova koje sam probao biti ujedno i jedan od najmanjih i najlakših, baš naprotiv, a inženjeri iz HP-a su uspeli upravo u tome. Tako, da se ja pitam, voleo bih da vidim slično konfigurisan Omen X u istim dimenzijama, ali možda bez novotarije od ekrana, sa nešto pristupačnijom cenom, to bi onda bila zaista ultimativna gejming mašina!

Karakteristike:

Model HP Omen X 2S
Procesor Intel i9-9880H do 4.5GHz (8-core/16 Threads)
Memorija 32GB DDR4 2666 MHz
Grafička kartica nVidia GeForce RTX 2080 MaxQ 8GB GDDR6
SSD 1 TB
Hard disk Nema
Povezivanje 1xUSB 3.1 Gen2 Type-C Thunderbolt 3, 2xUSB 3.1 Type-A (1x Sleep&Charge), Gbit LAN, 1xHDMI 2.0b, 3.5mm combo, WiFi, Bluetooth
Ekran 15.6“ 3840×2160 IPS G-Sync
OS Windows 10 Home
Težina 2.38 kg

Testiranje:

Igra Ultra settings 1920×1080

(average FPS)

Witcher 3 92.3
Battlefield 1 149.2
Assassin’s Creed Odyssey 78.4
Shadow of the Tomb Raider 109
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top