Gadgets

MIŠ: Logitech MX Master 3

Ovaj tekst je originalno izašao u novembarskom 131. broju časopisa Play!Zine, koji možete besplatno preuzeti na ovom linku.

Kada je, pre sada već četiri godine, Logitech lansirao miš pod nazivom Master, mnogi su mislili da je ime malo pretenciozno – teško je pretpostaviti da jedan miš može da dominira u poslovnom okruženju. Međutim, upravo se to i desilo, MX Master serija je postala sinonim za miša koga trebate uzeti ako vam je u fokusu produktivnost na računaru. Zato i ne iznenađuje da smo s nestrpljenjem čekali novo izdanje, Master 3.

Master 3

Logitech MX Master je tokom godina postao toliko popularan proizvod kod velikog broja poslovnih korisnika, programera, kreatora sadržaja za dizajn ili video materijala i drugih, da je bilo jasno da njegov naslednik neće mnogo odmaći od već proverenog dizajna. I zaista, Master 3 zadržava osnovni oblik i dizajn, menjajući ga jako malo. Najveća promena je na prednjem delu, koji je nekako klasičniji, dok  su MX i MX2 imali poprilično prepoznatljiv špic napred. Još jedna, vrlo suptilna promena, se desila i na zadnjem delu, koji sada nije u potpunosti zaobljen, već ima neku vrstu preloma na pregibu, vrlo slično kao kod modela MX Vertical koji smo nedavno testirali. Ovo po mom mišljenju ne pravi nikakvu suštinsku razliku, bar za način na koji ja držim miš, ali možda je za nijansu otporniji na proklizavanje iz ruke, mada nije da sam taj problem imao sa ranijim modelima. U svakom slučaju, ovu promenu će zaista jako mali broj ljudi i primetiti. Treba naglasiti da je ovo u osnovi i dalje skoro pa isti oblik tako da suštinski odgovara dešnjacima i ljudima koji vole veći miš.

Najveća promena je zapravo skrol točkić – on je već bio skoro pa savršen, a sada su pokušali još više da ga unaprede! Naime njegova opcija da ima „beskonačni“ skrol je zaista mnogo značila velikom broju ljudi, ali se do nje dolazilo tako što morate da na dugme promenite mod u kome je točkić, ili je u podeocima ili je u modu beskrajnog kotrljanja. Sada je to zapravo značajno unapređeno korišćenjem nekakvih elektromagneta i nekih principa fizike koji su možda van domašaja ovog teksta(i autorovih), ali je suština rezultat koji je zaista fenomenalan. Naime, kada malo jače zavrtite točkić, on će samostalno preći iz moda podeoka i mod beskrajnog kotrljanja, a kada ga opet zaustavite – opet će ići na podeoke! Logitech ovu tehnologiju naziva MagSpeed, a kada vidite na netu sliku kako izgleda točkić kada se izvadi iz uređaja, meni pre deluje na neki generator koji je Tesla smislio, nego na nešto što se koristi u mišu. Krajnji rezultat je zapanjujući – možete lako skrolovati preko 1.000 linija teksta u samo jednoj sekundi. Materijal je još unapređen i radi se o čeliku koji je em prijatan na dodir, em omogućava neograničeno kotrljanje, a najbolje od svega je što je skrol točkić skoro pa nečujan. Mod točkića je moguće promeniti i ručno, ali iskren da budem, uz svu ovu tehnologiju zaista nisam video potrebe za time.

Zanimljiva je i opcija takozvanog „gesture button“, dugmeta koje se nalazi ispod palca i koje kada pritisnete u kombinaciji sa različitim potezima, proizvodi različite akcije, predefinisane su na primer da povlačenje miša ka sebi prikaže desktop i slično. Naravno kroz softver ove gestove možete prilagoditi kako god vama odgovaraju. Tu je i drugi točkić, koji je takođe vrlo koristan, a sada softver donosi i prepoznavanje aplikacija – čim se instalira, on prepozna aplikacije, za koje ima predefinisana podešavanja i tako prilagođava miša. Pa će vam horizontalni skrol u Excelu po automatizmu biti horizontalno skrolovanje po tabeli, dok će recimo u Chrome to biti promena tabova, a u Photoshopu ćete na horizontali točkić menjati veličinu četkice. Naravno i sve ovo može da se podesi u softveru, kao i da se dodaju nove aplikacije na koje recimo Logitech nije računao. Najbolje od svega jeste što će miš videti koja je aplikacija aktivna, pa je dovoljno uraditi samo alt-tab da se promeni ponašanje.

Kada gledamo performanse, tu se nije mnogo promenilo, i dalje je aktuelan Darkfield senzor, rezolucije 4.000 DPI, kao iz poslednjeg 2s modela. Nije idealan za gejming, ali zato Darkfield tehnologija omogućava da miša koristite na bukvalno bilo kojoj površini, uključujući i potpuno providno staklo. Sa računarom se povezuje ili preko Unifying USB adaptera, standardnog za veliki broj Logitech uređaja, ili preko Bluetootha. Naravno, tu je i dalje opcija da miš istovremeno povežete sa do čak 3 uređaja i da preko Flow softvera samo prevlačite kursor sa jednog na drugi ekran, gde on tačno zna u kom ste modu. Pogotovo je zabavna opcija da preko miša kopirate tekst ili datoteke sa jednog na drugi računar bez mnogo komplikacija. Korisnici koji su u poziciji da moraju da koriste više računara istovremeno neverovatno hvale ovu opciju MX Master serije.

Konačno dolazimo i do baterije koja nije pretrpela neka značajna unapređenja i radni vek je ponovo deklarisan na 70 dana. Povezivanje je sada doduše preko USB-C porta i omogućava punjenje baterije za do 3 sata rada u samo jednom minutu, praktično za 3 minuta napunite miš za ceo dan rada, a pri tome i dalje nastavljate da ga koristite preko kabla.

Zaključak

Da li je moguće dodatno unaprediti miša koji je već postao de fakto standard za vrhunsku produktivnost? Pri tome je stekao neverovatnu popularnost, uprkos vrlo visokoj ceni od preko 100 evra. Logitech misli da je to izgleda moguće, i zaista, na osnovu testiranja se može zaključiti da su uspeli u toj nameri, verovatno ne dovoljno da se prebacite na primer sa MX2 na ovaj model, ali su inkrementalni pomaci vrlo vidljivi, tako da već ima smisla prebaciti se, na primer, sa prve generacije. Jedini je problem kako ćete se odvojiti od svog omiljenog miša koji, sudeći po kvalitetu, izrade još dugo dugo neće otkazati.

Model MX Master 3
Tip Bežični miš miš
Povezivanje Bežično, Bluetooth, USB
Senzor 4.000 DPI Darkfield
Dodatno Mogućnost povezivanja na više računara, dug vek trajanja baterije, Magspeed točkić
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top