Vesti

Gaming tastature velikih proizvođača (MSI vs Gigabyte vs Lenovo)

Ovaj tekst je originalno izašao u decembarskom broju časopisa Play!Zine, koji možete besplatno preuzeti na ovom linku.

Činjenica je da su gejming periferije od samo nekoliko ozbiljnih proizvođača na tržištu, pre recimo 10-ak godina, u međuvremenu prosto eksplodirale, pa sada imamo mali milion proizvođača, počev od najjeftinijih kineza, preko onih solidnih, pa sve do onoga što su premijum brendovi u ovom segmentu, kao što su Logitech G, Razer, SteelSeries i drugi. Međutim, ono što je interesantno, jeste da se sada sve više mejnstrim proizvođača računara i komponenti uključuje u ovaj segment tržišta, sa jedne strane da bi dopunili svoj gejming portfolio, a sa druge strane izvesno povučeni uspehom kakav je napravio na primer HyperX. Zato smo upravo uzeli da uporedimo tri donekle različita, a donekle i slična modela tastatura, koje potpisuju neki od najvećih proizvođača komponenti i računara uopšte – Lenovo, Gigabyte i MSI. 

Lenovo Legion Gaming Keyboard

Lenovo još jednom pokazuje da voli da inkorporira svoj Y simbol u svaki dizajn, ali im to dosta dobro prolazi – sama tastatura je tako napravljena da se ovakav dizajn idealno uklapa. Ovo je takođe jedina tastatura u okviru ovog prikaza koja nema full RGB osvetljenje, već je jedina opcija crvena boja, iako se intenzitet osvetljenja može menjati. Sa strana, i sa gornje strane, se nalaze dodatni makro i multimedijalni tasteri, a sa donje strane je ugrađeno odmorište za dlanove koje se ne može odvojiti. Samo odmorište za dlanove, kao i space taster, imaju neku specijalnu teksturu, koja bi valjda trebalo da sprečava klizanje. Generalno su korišćeni materijali sasvim u redu, ali ništa više od toga, a preovlađuje plastika. Sa desne strane se nalazi USB port na koji možete priključiti miša i to je baš praktično, kao i dva 3.5mm izlaza za slušalice i mikrofon što je opet baš zgodno. 

Ono što je najveći problem ove tastature jesu sami mehanički tasteri – Lenovo navodi da je u pitanju neki tip Red (linearnih) tastera, ali se nigde ne navodi niti ko je proizvođač, niti oni, realno, u radu daju baš neki dobar osećaj. U tom smislu je čak teško napraviti razliku da li je u pitanju membranska ili mehanička tastatura, toliko malo povratne informacije daju tasteri, što onda potpuno obesmišljava izdvajanje značajno više novca za mehaničku tastaturu. 

Gigabyte Aorus K9 Optical

Aorus K9 tastatura ima možda i najklasičniji dizajn od svih ponuđenih – tu je jednostavno samo osnovni set tastera i to je to, što je za veliki broj korisnika i sasvim u redu. Opet, preovlađuje plastika nekog, rekli bismo, srednjeg kvaliteta, kako na samim tasterima, tako i na okolnim delovima tastature, a jedina je od ove tri koja nema ni odmorište za dlanove niti USB pass-through port. Osvetljenje doduše jeste u potpunosti RGB, ali je softver preko koga ga podešavate malo arhaičan, iako je dobra opcija što se može sinhronizovati sa drugim Gigabyte komponentama, kao što su matična ploča ili grafička kartica. S druge strane, sam Aorus logo svetli nekako čudno i deluje na momente da nije baš sinhronizovan sa ostatkom osvetljenja, tj. kao da nekako kasni, ali je to verovatno samo softverski problem koji će biti ispravljen. Ovo je jedina od ovih tastatura koja se hvali da je „splash proof“, tačnije, da po njoj možete prosuti malu količinu vode ili neke druge tečnosti bez bilo kakvih posledica po uređaj. Naravno, ovo treba uzeti sa rezervom i koristiti samo kao sigurnost ukoliko slučajno prospete sok ili vodu, dok se igrate po tastaturi, ne da zalivate uređaj sa kofom vode ili da ga potapate. Zanimljivo je i Chatterproof, kako to naziva Gigabyte, što u praksi znači da zbog dizajna switčeva se u njima ili oko njih ne zadržava prašina i druge nečistoće, pa je tastaturu mnogo lakše očistiti. Inače, tasteri se mogu menjati.

Konačno, dolazimo i do tastera, a oni su ovde Opto-mehanički koje potpisuje Flaretech. Optički svičevi suštinski obezbeđuju bržu reakciju uređaja na pritiskanje, pa iz Gigabyte tvrde da je potrebno samo 0,03ms da bi se registrovao pritisak, što je čak 600 puta brže nego kod standardnih mehaničkih tastera. Iskren da budem, nikad nisam baš primetio da mi je tastatura prespora za moje potrebe, ali opet, možda kod profesionalnih StarCraft igrača koji imaju po 300+ APM (akcija po minuti) se to i primeti. Ovi na Aorus K9 modelu su crvenog (linearnog) tipa, ali se može poručiti i sa plavim, koji imaju izraženiji klik, a možete i tastere pojedinačno menjati. U svakom slučaju, tasteri su na dodir značajno bolji nego kod Lenovo modela, ali ipak to nekako nije onaj pravi mehanički osećaj. Sve u svemu, ovi optički tasteri su nešto našta bi se moglo navići, ali je malo drugačije od onoga što smatramo za uobičajenu mehaničku tastaturu. Treba napomenuti i da su kapice na ovom modelu praktično najdublje, pa to isto zahteva malo prilagođavanja. Za one koji bi dodatno da začine iskustvo, u paketu se dobija 9 narandžastih kapica (WASD, strelice i Esc) pa možete da vam tastatura baš izgleda upečatljivo. Zanimljivo je i da su optički tasteri zbog svoje konstrukcije nešto izdržljiviji od standardnih mehaničkih, pa mogu da prežive preko 100 miliona klikova za razliku od relativno standardnih 50 miliona. 

MSI Vigor GK80

Moram priznati da mi izrada MSI tastature na prvi pogled deluje najubedljivije od ova tri modela – sa gornje strane je sasvim metalna brušena površina, koja deluje jako lepo, dok je sa donje strane ipak plastika, ali to realno i nije toliko bitno. U gornjem desnom uglu se nalazi dodatni USB port kao i medija tasteri, koji su ruku na srce baš i mogli biti malo veći, ovako ćete morati da se potrudite da ih ubodete. Sa donje strane se nalazi odmorište za dlanove, ali ovog puta urađeno tako da se na tastaturu kači magnetima, nešto poput onoga što smo imali prilike da vidimo na Razer modelima. Ovo definitivno jeste najbolje rešenje i sam palm rest je presvučen jako dobrom gumom, tako da na polju izrade ova tastatura dobija zaista najviše ocene. Konačno, kapice na tasterima su dosta podignute, u startu dolazi sa kapicama koje su srebrne za WASD tastere da bi se istakli, ali se mogu zameniti običnima ili nekima koje su dodatno teksturisane, valjda da bi se sprečilo klizanje. Zanimljivo je primetiti da se dodatne kapice mogu uskladištiti u odmorištu za dlanove sa donje strane, a zgodno je i što postoji mogućnost rutiranja kablova sa donje strane uređaja. RGB osvetljenje se može podešavati na sve moguće načine, softver je dosta solidan, a kompatibilno je i sa SteelSeries Engine softverom, pa možete kombinovati i njihove periferije što je svakako plus. Generalno bismo voleli kada bi svi proizvođači usvojili neki standard tog osvetljenja, kako biste mogli da ih sinhronizujete i preko uređaja različitih brendova. 

Konačno, ova tastatura dolazi sa „punokrvnim“ Cherry MX Red tasterima, što je najbolja stvar od svih – kretnja i osećaj tastera su poznati i tu nema nikakvih dilema. Ovo je, što bi se reklo, prava mehanička tastatura sa linearnim svičevima kakve gejmeri uglavnom najviše i vole. Nekim tasterima možete dodeliti i druge funkcije, pa tako imati kombinaciju da određenom prečicom overklokujete grafičku karticu na neka druga podešavanja i slično.

Zaključak

Na kraju je teško izvesti baš jedinstven zaključak, jer su ova tri proizvoda dosta različita, ali im je maltene svima zajedničko da im fali ono nešto što bi ih izdvojilo u gejming svetu. Lenovo je definitivno najslabiji takmac od ova tri i realno bi ovo trebalo izbegavati kao opciju za mehaničku tastaturu. Gigabyte zahteva malo prilagođavanja, ali je načelno solidan proizvod, s tim da je nekako previše običan, ni po čemu se ne ističe. MSI je ubedljivo najbolji takmac, ima sve što treba da ima, izrada je vrlo solidna, ali ima i jedan vrlo ograničavajući faktor, a to je cena! Naime, ovaj model se uglavnom prodaje po ceni koja je sasvim uporediva sa sličnim Razer, Logitech G, SteelSeries i drugim brendovima proizvođača, koji su u ovoj areni već dugo i stekli su vrlo respektabilnu reputaciju tokom godina. Dakle, neko ko je nov (koliko god bio poznat u drugim segmentima), realno mora da ima mnogo agresivniju cenovnu politiku, otprilike nešto kao što je HyperX radio na početku. Tako da, sa te strane, nije lako preporučiti ni MSI (obratiti pažnju da ni ostali modeli iz ovog teksta nisu baš jeftini) niti bilo kog novog proizvođača tastature kada već imate pokazane i dokazane brendove po istoj ceni. Sve u svemu, iako imamo reči hvale za druge proizvode sve tri ove kompanije, moramo priznati da su na polju gejming tastatura koje smo imali prilike da probamo prosto podbacili – ako žele da se probiju na tržištu, moraju izbacivati izuzetno kvalitetne modele po izuzetno konkurentnim cenama, a nijedan od ovih na testu ne spada u tu kategoriju.

ModelLegion Gaming KeyboardGigabyte Aorus K9MSI Vigor GK80
LED osvetljenjeCrvenaRGBRGB
TasteriMehanički – RedOptički mehaničkiMehanički Cherry MX Red
DodatnoPalm rest, makro tasteri, media tasteri, USB i Audio pass-throughCable management, splash proof, dodatne kapicePalm rest, media tasteri, USB pass-through, dodatne kapice

AUTOR: Stefan Starović

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top