Gadgets

Miš – Logitech G604 Lightspeed

Ovaj tekst je originalno izašao u januarskom broju časopisa Play!Zine, koji možete besplatno preuzeti na ovom linku.

Proizvođači gejming hardvera pokušavaju na sve načine da prošire svoju ponudu proizvoda pa tako ponekad imamo malo i lutanja šta sve u kom momentu korisnicima ponuditi. Logitech je sada odlučio da u svoju G600 seriju bežičnih miševa vrati model sa puno dugmića koji bi možda bio interesantan pre svega igračima MOBA igara.

G604 Lightspeed

Interesantno je ispratiti kako se i razvijala ova serija miševa kod Logitecha – imali smo prvo G602 koji je po obliku vrlo sličan trenutnom modelu i koji je imao dodatne dugmiće sa strane, ali ne u tom broju. Zatim je došao G603 koji je prvi imao Lightspeed tehnologiju ali je imao mnogo kasičniji oblik i bez dodatnih dugmića. Konačno ovaj model G604 vraća čak šest dugmića ispod palca desne ruke da bi se ukupan broj programabilnih kontrola popeo na čitavih 15. Moja primedba je da su ovi tasteri previše mali i da teško mogu da se lako orijentišem da u brzini igranja ubodem tačno onaj taster koji mi treba, ali možda je to i do navike. Kao što je i običaj u ovoj seriji radi se o uređaju namenjenom dešnjacima koji solidno leži u ruci mada mi deluje da je deo odmorišta za palac malo preteran, odnosno nepotreban. Klasično za Logitech uređaj je urađen od vrlo kvalitetne matirane plastike koja je vrlo prijatna na dodir. Između dva glavna dugmeta se nalazi infinite scroll točkić koji možete prebacivati iz moda sa podeocima na mod beskrajnog skrolovanja, isto kao na G502 seriji miševa, što je jako dobro rešenje (prethodni G603 je imao samo običan skrol tročkić). Iznad dva glavna dugmeta se nalazi tastera za prebacivanja moda točkića, a iza njega još jedan kojim birate tip wireless konekcije. Na ivici glavnog levog klika su integrisani dugmići za promenu DPI osetljivosti senzora što po mom mišljenju i nije baš idealno rešenje jer zahteva privikavanje. Sa donje strane uređaja se nalaze samo senzor, dugme za uključivanje i dosta dobro raspoređeni klizači po ivicama koji svoj posao na podlozi rade odlično.

Dugmići sa strane su dosta sitni i zahtevaju navikavanje

Povezivanje ovog uređaja se može vršiti dvojako – preko Logitech Lightspeed wireless adaptera i preko Bluetooth konekcije. Lightspeed je tehnologija s kojom se srećemo već duže vremena i koja obezbeđuje da se podaci prenose identičnom brzinom kao i preko kabla i to zaista radi fenomenalno. Mada opet ovde dolazimo do problema standardizacije Lightspeed adaptera među različitim Logitech G uređaja, jer ako na primer izgubite maleni adapter od G604 jedino što možete da uradite jeste da pokušate da kontaktirate servis da vidite da li može da se nabavi preko njih. S druge strane postoji i opcija povezivanja ovog miša preko Bluetooth-a gde radi u malo sporijem režimu rada ali ga možete povezati i na druge uređaje koji podržavaju ovu konekciju. Meni je recimo ova opcija jako zgodna kod G603 miša koji koristim na laptopu – Lightspeed adapter mi je stalno priključen u dock koji redovno koristim i gde sam u poziciji i da se igram, dok kada laptop ponesem negde sa sobom nosim samo miša, bez adaptera, pa samo prebacim konekciju na Bluetooth i nastavim da ga koristim u pokretu. Zanimljivo je da se različite konekcije mogu koristiti za dva različita računara, pa tako ga možete povezati na desktop preko Lightspeed adaptera, a recimo na laptop preko Bluetooth i onda ga samo nositi po potrebi, vrlo korisna opcija za neke primene. Neke stvari ipak ne možete raditi preko Bluetooth konekcije, kao što je na primer update firmwarea na mišu. S druge strane treba imati u vidu i da Bluetooth mnogo manje troši bateriju nego Lightspeed pa ovo isto može biti faktor. To posebno treba naglasiti s obzirom da ovaj uređaj za napajanje koristi jednu AA bateriju i da ne može da radi bez baterije, tj preko kabla. Predviđeno vreme trajanja jedne baterije standardnog tipa je 240 sati rada u Lightspeed modu, u praksi negde oko mesec dana, dok u Bluetooth modu Logitech tvrdi da može raditi skoro pa šest meseci. Dakle ako vam je štednja baterije bitna stavka možete uvek žrtvovati performanse.

Koristi jednu AA bateriju

Kada govorimo o samom senzoru u uređaju u pitanju je Logitech top tehnologija trenutno Hero 16k senzor maksimalne rezolucije 16.000 DPI. On obezbeđuje apsolutni 1:1 tracking podloge, potpuno odsustvo akceleracije i bilo kakvog filtriranja i kao takav važi zaista za jedan od najboljih na tržištu trenutno.

Zaključak G604 je vrlo specifična zverka – s jedne strane ima mnoštvo nove tehnologije i jako korisnik stvari, ali mi sa druge strane njegovi dodatni dugmići sa strane deluju vrlo komplikovano za korišćenje u igrama jer su premali. Opet moguće je da te opcije ne biste koristili samo u igrama, već na primer neke prečice u određenim programima, što onda uz malo navikavanja može imati dosta više smisla. Treba obratiti pažnju i da nema punjivu bateriju pa je to dodatni trošak, pogotovu ako koristite režim rada visokih performansi. Dakle G604 svakako nije miš koga bih mogao preporučiti svakome, ali isto tako verujem da neki ljudi za njega mogu naći vrlo dobru primenu ali svakako savetujem da ga pre kupovine obavezno probate ukoliko je moguće.

Model Logitech G604 Lightspeed
TipBežični optički miš
PovezivanjeWireless, Bluetooth
Senzor16000 DPI
DodatnoDPI prebacivanje, 15 programabilnih kontrola, Lightspeed konekcija

AUTOR: Stefan Starović

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top