Nintendo Switch

TOP 20 igara koje očekujemo u 2020. godini

Ovaj tekst je originalno izašao u januarskom broju časopisa Play!Zine, koji možete besplatno preuzeti na ovom linku.

Pošto praznici polako prolaze, red je došao da vidimo, šta nas očekuje u narednim mesecima.

Potpuno nova decenija je pred nama a sa njom dolazi i veliki broj novih igara na koje smo toliko dugo čekali, tako da birajte svoje favorite još na početku. 2020. je i godina kada ćemo dobiti novu generaciju konzola, pa se tako na listi nalazi i mali ali značajan broj naslova potvrđenih za Xbox Series X i PS5. Sa liste su izostale igre o kojima se zna izuzetno malo, ili još uvek nisu zvanično najavljene, kao što su GTA VI i Elder Scrolls VI.

Ori and the Will of the Wisps – 11. februar – PC, Xbox One

Fantastična prva Ori igra nas je ostavila bez daha, kao i najava novog dela u serijalu, ali smo u prethodnim godinama dobijali samo najave i trejlere. Ipak, Majkrosoft konačno rešio da igru dovede početkom nove decenije. Ova Metroidvania donosi prelepe predele sa još bogatijim vizuelnim stilom, kao i izazovnim gejmplejom koji kulminira boss okršajima.

Final Fantasy VII Remake – 3. mart – PS4

Ovo je verovatno najiščekivaniji rimejk ikada, i to sa pravim razlogom. Originalni Final Fantasy 7 se pojavio pre nešto više od 20 godina za prvu generaciju Playstation konzole, a sada u potpuno izmenjenom izdanju stiže i za Playstation 4. Priča je verovatno već naširoko poznata, vi kao plaćenik Cloud Strife se udružujete sa Avalanche grupom kako bi se izborili protiv korumpirane korporacije. U odnosu na original, sadržaj će dolaziti u epizodnom formatu, borbe se odvijaju u stvarnom vremenu sa brojnim poboljšanjima, a ogromna promena jeste grafika izrađena u Unreal 4 endžinu sa spektakularnim animacijama i stilom.
Ako je verovati glasinama, Final Fantasy VII Remake bi se naredne godine mogao pojaviti i na konkurentskoj konzoli i PC-u, što bi bila velika stvar za fanove.

Doom Eternal – 20. mart – PC, PS4, Xbox One

Čuveni serijal igara koji je 90-ih godina uveo pravu revoluciju u žanr pucačina u 2020. dobija još jedno izdanje poznato kao Doom Eternal. Doom Slayer je ponovo navukao poznato odelo sa ciljem da Zemlju oslobodi invazije demona. Gejmplej je sličan Doom igri iz 2016. Godine, dok je na raspolaganju znatno veći broj nadogradnji, oružja i modova koji čini igrače znatno pokretljivijim i agilnijim. Zajedno sa singlplejer pričom i neizostvanim heavy metal numerama, pred igračima će biti i 2v1 BattleMode u kojem se Doom Slayer bori protiv 2 demona kontrolisana od strane igrača. Mod je dosta zanimljiv, pošto pruža dosta slobode i pobednik se odlučuje tek na osnovu 5 rundi.
Doom Eternal se trebao pojaviti 2019. godine, ali je odložen kako bi developeri imali više vremena za rad.

Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2 – 31. mart – PC, PS4, Xbox One

26. godina nakon dolaska kultnog originala, dobijamo i drugi deo. Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2 stiže krajem marta. Nastavak nas vodi u virtuelni Sijetl, u igri prepoznatljiv kao Svet Tame, i stavlja nas u ulogu čoveka koji se nakon nasilne smrt vraća u život kao vampir. Sa novim životom i moćima, igrač mora ovladati i nadograditi se kako bi dobio šansu da se pridruži jednom od 5 klanova. Imaćete priliku da iskusite granajući narativ koji zavisi od vaših izbora i radnji, tako da imate potpunu slobodu koja se nadograđuje sve odlične mehanike prvog dela.

Resident Evil 3 Remake – 3. april – PC, PS4, Xbox One

Prošlogodišnji rimejk drugog dela je izazvao izuzetno pozitivne reakcije po pitanju grafike i izmenjenog gejmpleja u odnosu na original. Na osnovu toga je sasvim logično da i Resident Evil 3: Nemesis dobije isti tretman. Avantura u svet zombija sa Džil Valentine u glavnoj ulozi donosi napucavanje iz trećeg lica, modernizovanu grafiku sa osveženim detaljima karaktera i zombija, baš kao kod rimejka dvojke. Osim priče u kojoj se borimo protiv S.T.A.R.S. odreda i biološkog oružja zvanog Nemesis, imaćemo prilike da se oprobamo i u multiplejer modu koji će biti potpuno besplatni dodatak Project Resistance. Radi se o asimetričnom modu igranja gde je jedan igrač mastermind koji vodi lavirint i eksperiment nad ostalim igračima koji moraju pobeći i istrpeti sve zamke i poznata smežurana lica neprijatelja.

Cyberpunk 2077 – 16. april – PC, PS4, Xbox One

Najiščekivanija igra prošle decenije koja će se pojaviti u 2020. godini je svakako Cyberpunk 2077, poljske kompanije CD Projekt. 2019. godina je bila prepuna novih detalja za ovaj naslov, od kojih je mnoge oduševila pojava glumca Kijanu Rivsa, koji će biti glavni sporedni karakter u igri. Zakoračite u budućnost Noćnog grada(Night City), nemilosrdnu vladavinu mega korporacija, ulice prepune oružja i kibroga sa modifikacijama. Na osnovu prikazanih gejmplej klipova vidimo ogromni grad prepun nebodera koje će biti moguće posetiti kroz priču i kroz veliki broj sporednih kvestova, što je standard za CD Projekt igre. Postojaće brojne opcije za kastomizaciju, kako izgleda tako i sposobnosti, ali i prilično striktnog sveta u kojem vreme ne čeka na vas, već ako ne uspete na misiji vreme nastavlja da teče dalje.

Marvel’s Avengers – 15. maj – PC, PS4, Xbox One

Tokom svih ovih godina i na desetine filmova o Marvelovim junacima i organizaciji Osvetnika, video igara o njihovim zajedničkim avanturama gotovo da nije bilo. Square Enix, koji je vođa projekta, u saradnji sa Crystal Dynamics i Eidos Montreal već par godina rade na razvoju Marvel’s Avengers igri, koja će junake poput Iron Mana, Hulka, Kapetana Amerike i ostalih objediniti na misiji da povrate poverenje ljudi u superheroje. Na raspolaganju će biti veliki broj jedinstvenih heroja, sa prepoznatljivim moćima, osim što glumci u igri i na filmovima nisu isti, ali to nije veliki nedostatak. Igra je dizajnirana tako da je možete igrati sami bez ikakvih problema, ili možete spasiti svet sa još 3 ortaka. Sadžaj koji će u maju postati dostupan po izlasku je samo delić onoga što će se dodavati kroz ekspanzije.

The Last of Us 2 – 29. maj – PS4

Jedna od poslednjih igara koje su planirane za dolazak na Playstation 4 konzolu pred pojavljivanje naredne generacije je drugi nastavak za The Last of Us, hit postapokaliptičnu avanturu. Nastavak donosi nove avanture Džoela i Eli, ali u kasnijim događajima i sa dosta surovijim svetom kojim vlada misteriozni kult i stvorenja nalik zombijima. Mnoge mehanike iz hvaljenog originala su ostale, samo sa dodatnim unapređenjima i više opcija koje daju dodatnu slobodu toku narativa. The Last of Us 2 je u razvoju već više od 4 godine i do sada je nekoliko puta odlagan kako bi developeri imali dovoljno vremena za rad, pa se nadamo da će ovo biti godina kada će The Last of Us 2 konačno izaći.

Carrion – 1. jun – PC, PS4, Xbox One, Switch

Mi u redakciji smo pomno pratili svaku vest vezanu za ovo indie ostvarenje u kojem umesto protagoniste igramo kao negativac, i to kao opaki vanzemaljac koji je pobegao iz strogo čuvane laboratorije. Glavni cilj u Carrion je da prožderete nedužne naučnike čime ćete obezbediti svoj rast, razmnožavanje, a samim tim i opstanak. Premisa igre je solidna, ali je dosta privlačno pristupiti igri iz drugog ugla. Imali smo prilike da isprobamo demo za Carrion tokom Game Festivala na Steamu i dopala nam se ponuda sposobnosti, kao i izazov koji raste sa svakim novim nivoom.

Ghost of Tsushima – leto – PS4

Označen kao poslednja AAA igra za Playstation konzolu, Ghost of Tsushima, nas vodi u daleki feudalni Japan, koji je pod opsadom Mongola. Igrači preuzimaju ulogu poslednjeg samuraja u potrazi za osvetom, ali nije sve tako lako i savršeno. Ghost of Tsushima krasi odlična mehanika mačevanja i borbi koje umeju da potraju, ali smo na osnovu trejlera stekli utisak da će svaki minut biti proveden u uživanju. Ovaj naslov studija Sucker Punch prati vizuelni stil od kojeg zastaje dah i koji je u potpunosti zasnovan na istoriji Japana, pa se tako čini kao da se radi o igri naredne generacije, a ne za Playstation četvorku.

System Shock – PC, PS4, Xbox One – proleće 2020

Lepa sećanja na čuveni System Shock i dalje žive u svima nama, a dašak novog života za serijal je rimejk igre iz 1994. godine na kojem se radi dosta dugo sa dosta pretrpljenih odlaganja. Igru očekujemo u prvom kvartalu ove godine, a sa njom dobijamo osvežene teksture i modernizovanu grafiku praćenu nekim novim mehanikama. Priča prati hakera koji nakon propalog posla dolazi u svet koji više nije isti.

Spongebob Squarepants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated – prvi kvartal 2020 – PC, PS4, Xbox One, Switch

Sunđer Boba nikad dosta, a njegovih avantura sa početka milenijuma ćemo imati prilike da se prisetimo kroz rimejk igre napravljene po uzoru na film Battle for Bikini Bottom. Rehidrirana verzija igre će pružiti obožavaocima originala još više sadržaja, u vidu elemenata koji se nisu našli kada se on pojavio, a novina će biti i multiplejer mod igranja sa poznatim junacima koji žive na dnu mora. Drugare na čelu sa malim žutim sunđerom očekuje epska avantura u kojoj je potrebno spasiti Koralovo, sa celim putovanjem protkanim odličnim humorom.

Senua’s Saga: Hellblade II – jesen 2020. – PC, Xbox Series X

Odlična igra studija Ninja Theory dobija svoje drugo izdanje u kojem se nastavlja putovanje ratnice Senue kroz mitološki svet vikinga. Trejler koji je stigao tokom The Game Awards je bio odličan, ali bez mnogo dodatnih detalja tako da ne znamo tačno šta da očekujemo. Nadamo se da će priča biti produbljena i da će boss borbe zahtevati više napora i umeća od igrača. Kreatori ove igre su nakon izlaska originala došli u vlasništvo kompanije Majkrosoft, tako da će ona ujedno biti jedna od prvih igara koja izlazi za next gen Xbox.

Rainbow Six Quarantine – TBA – PC, PS4, Xbox One

Rainbow Six Siege ne dobija nastavak, i neće ga biti u narednih 10 godina, ali zato dobijamo jednu potpuno drugačiju igru sa tom etiketom. Rainbow Six Quarantine igrače smešta u uloge operatora sa zadatkom da pronađu vanzemaljska bića i da ih unište kako se ne bi proširili planetom. Igra je dizajnirana tako da se igrači moraju udružiti i sarađivati kako bi savladali opasna čudovišta, koja kontroliše računar, što znači da se radi o PvE igri. Ovaj naslov je inspirisan jednim od modova koji se pojavio u Rainbow Six Siege i krasi ga dosta mračna atmosfera sa horor elementima. R6 Quarantine se trebao pojaviti u martu, ali je datum izlaska pomeren na neodređeno kako bi se Ubisoft posvetio dodatnom radu na igri.

Microsoft Flight Simulator – TBA – PC, Xbox One

Letenje je ponovo u modi, i to zahvljaljujuči Microsoft Flight Simulatoru, koji donosi neverovatni nivo detalja na mapu, kreiranog na osnovu 2 petabajta podataka i topografskih skenova. Sa ovim Flight Simulatorom ćemo moći da bukvalno obiđemo čitav svet, natenane i sve pratiti iz bezbednosti kokpita. Svet neće biti samo izuzetno blizak realizmu, već će biti i dosta dinamičan, sa smenjivim vremenskim uslovima koji će vas ometati tokom letenja, a ispod vas ćete moći i da vidite automobile kako prolaze putem, životinje u potrazi za hranom i mnogo drugih stvari.

Watch Dogs Legion – TBA

Jedna od igara koja obećava jedinstvenu mehaniku igranja kao bilo koji NPC, a samim tim i pružanja jedinstvenog igračkog iskustva je Watch Dogs Legion. Legion nas vodi u London nalik onom iz knjige Džordža Orvela, a vi sa vašom legijom skrivenih ljudi morate stati na put režimu i izboriti se za sopstvenu slobodu. Kada smo već kod slobode, svaki igrač će moći da bira sopstveni put prelaska i borbe, sa različitim mehanikama i bogatim arsenalom oružja i spravica za hakovanje. Kao i sa R6 Quarantine, Watch Dogs Legion je odložen i novi datum izlaska trenutno nije poznat.

Dying Light 2 – proleće 2020 – PC, PS4, Xbox One

Još jedan nastavak odlične igre nam stiže 2020. godine, i to je Dying Light 2 sa još više zombija i više parkura. Studio Techland je nastavku posvetio izuzetno mnogo pažnje kako bi nadmašili original po pitanju sadržaja, pa tako igrače očekuje 4x veća mapa i priča na kojoj radi Kris Avelon lično. Virus je postao osetljiviji na UV zračenje, ali su zombiji noću znatno opasniji, a još veću nevolju predstavljaju anarhisti. Na protagonisti zaraženim virusom je da spase grad i pronađe lek kako bi izbegao mračnu sudbinu.

Wasteland 3 – leto 2020. – PC, PS4 Xbox One

Mešavine strategija i RPG igara u kojima kontrolišete malu ali odabranu grupu vojnika na nekom zadatku su postale izuzetno popularne, a u novoj deceniji nas očekuje i Wasteland 3. Nakon uspešno održane crowdfunding kampanje inExile Entertainment je prikupio potrebna sredstva kako bi priveo kraju rad na igri. Wasteland 3 će sa turn based mehanikom ukombinovati i priču u kojoj pratimo pohode ekipe zvane Team November.

Godfall – zima 2020. – PC, PS4, PS5

Sony i dalje uporno ćuti kada su u pitanju ekskluzive za Playstation naredne generacije, ali smo i pored toga od drugih izvora saznali šta nas očekuje. Na The Game Awards je zvanično najavljena igra kompanije Gearbox, nazvana Godfall, i za koji je najavljeno da će se pojaviti zajedno sa Playstation 5 konzolom. Radi se o slasher looter igri u kojoj na raspolaganju imate ogroman fantazijski svet prepuno zanimljivih likova i opasnosti. Igra deluje zanimljivo i nadamo se da će opravdati očekivanja kada se pojavi krajem 2020. Godine.

Halo Infinite – praznična sezona 2020. – Xbox One, PC, Xbox Series X

Prva pravcata ekskluziva najavljena za narednu generaciju Xbox konzola još 2018. godine na E3 sajmu je Halo Infinite. Ponovo ćemo imati prilike da uskočimo u odelo čuvenog Master Chiefa čime započinjemo potpuno novo poglavlje u serijalu sa novim avanturama koje se nastavljaju na događaje iz Halo 5. Halo Infinite će sa sobom dovesti neverovatni nivo detalja po pitanju grafike kroz potpuno novi Slipspace endžin. Pre nego što stigne Infinite, igrači na PC-u će imati prilike da igraju osvežene verzije svih prethodnih igara.

Kako se vama dopada ova lista, koju igru vi najviše očekujete u 2020. godini.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top