Gadgets

Tastatura – Logitech MX Keys

Ovaj tekst je originalno izašao u januarskom broju časopisa Play!Zine, koji možete besplatno preuzeti na ovom linku.

Najčešće se bavimo pre svega modelima gejming periferija, ali se s vremena na vreme i u mainstream segmentu računarskih periferija pojavi nešto što je drugačije od svega ostalog i ima smisla mu posvetiti pažnju zbog onih naših čitalaca kojima RGB osvetljenje mehaničkih tastera nije sve na svetu. Upravo jedan takav proizvod je Logitech MX Keys tastatura.

MX Keys

Logitech MX serija miševa važi za njihovu najbolju kada se radi o uređajima za produktivnost i u prošlom broju smo imali prilike da se upoznamo sa MX Master 3 mišem koji je najskorije izdanje u tom segmentu. Samim tim tastatura koja ima MX u imenu logično ima za cilj da se nastavi na tu seriju i da je upotpuni i mogu reći da je na prvi pogled u tome u potpunosti uspela.

Pre svega treba krenuti od kvaliteta izrade a on je zaista na neverovatnom nivou – metalni ram čini ovu tastaturu izuzetno elegantnim detaljem na radnom stolu, čak na granici da krenemo da razmišljamo da li je prvenstvena namena vizuelni utisak ili funkcionalnost. U tom smislu jako podseća na Logitech Craft tastaturu od pre neku godinu s tim da je svakako dizajn svedeniji i jednostavniji, što se u krajnjoj instanci odrazilo i na (nešto) nižu cenu. Tasteri su izuzetno plitki, čak i sama tastatura je skroz u tom fazonu, praktično nešto slično kao Apple modeli koji idu uz njihove računare. U tom smislu treba imati u vidu da zahteva malo privikavanja i definitivno neće biti za svakoga, najviše zbog jako plitkog hoda tastera. S druge strane svi tasteri imaju kružna udubljenja koja praktično pomažu vašim prstima da ih lakše pronađu i definišu, tako da je osećaj prilikom kucanja definitivno na dobrom nivou. U pitanju je klasični raspored, sa sve numeričkim delom tastature ali i nekoliko dugmića viška o kojima ćemo malo detaljnije kasnije. Treba naglasiti da je tastatura podjednako namenjena korišćenju na PC i Mac računarima pa to odražavaju i dodatne oznake na tasterima koje su „dvosistemske“.

Plitkost tastature se odnosi i na njen položaj koji nije moguće podešavati po visini – ona je samo blago nagnuta zahvaljujući ispupčenom delu sa zadnje strane gde se pretpostavljamo nalazi baterija. Ovo nekome može biti veliki problem, ali bih ja rekao da ako već idete na tastaturu ovakvog dizajna to je realno nešto što treba očekivati. Iako deluje minijaturno zahvaljujući izradi od metala težina joj nije nimalo mala pa će jako stabilno stajati na stolu, čak i ako hoćete da se igrate na njoj (iako joj to definitivno nije prvobitna namena), ali treba imati u vidu da zbog veće težine nije baš zgodna za nošenje ako ste planirali da je uparite sa nekim laptopom za kucanje na poslovnom putu ili tako nešto. Zanimljivo je primetiti da Logitech kao dodatnu opciju uz ovu tastaturu na nekim tržištima nudi odmorište za dlanove dodatno kao opciju uz doplatu od 20 evra/dolara! Jedan vrlo „Apple“ potez za njihove strane… S druge strane s obzirom da je sama tastatura toliko plitka ne znam koliko bi mi uopšte odmorište za dlanove i značilo jer je na donjem delu ivica možda najviše 5mm odvojena od samog stola.

Svi tasteri su osvetljeni belom svetlošću koja izbija ispod njih i zaista izgleda vrlo elegantno, međutim mnogo je interesantnije kako to zapravo funkcioniše. Pošto je osvetljenje jedan od najvećih krivaca za potrošnju baterija kod bežičnih tastatura ovaj model je opremljen sistemom za štednju baterije koji će ugasiti osvetljenje čim vaše ruke nisu blizu tastature! Dakle postoji senzor koji detektuje blizinu, i gde bi se kod većine drugih modela osvetljenje upalilo tek kada pritisnete prvi taster ovde se to dešava kada samo i približite ruke ali što je još bitnije osvetljenje se neće ugasiti ako su vam ruke iznad tastature dok smišljate šta dalje da kucate, kao ja sada na primer. Ovaj senzor takođe podešava nivo osvetljenja u odnosu na ambijentalno svetlo, pa ćete bolje videti tastere u mraku dok će prilikom jakog svetla sam senzor malo smanjiti nivo struke koji tastatura troši za pozadinsko osvetljavanje tastera. Sve ovo utiče na vek trajanja baterije – bez osvetljenja on je predviđen na čitavih pet meseci, dok je sa punim osvetljenjem on predviđen na samo 10 sati. U praksi je to ipak značajno više i zavisi od mnogo faktora kao što su okruženje u kome pretežno radite i koliko često koristite tastaruru, u kratkom vremenskom periodu sam došao do zaključka da tastaturu verovatno treba puniti jednom u nedelju ili jednom u dve nedelje, što je sasvim prihvatljivo. O stanju baterije će vas obavestiti i softver ali i mala lampica koja kreće da svetli crveno kada je baterija na ispod 10%. Naravno tastaturu možete najnormalnije koristiti i dok se puni preko standardnog USB-C kabla.

Dodatne mogućnosti za produktivnost

Ova tastatura je pre svega namenjena profesionalcima pa je zato mnogo vremena potrošeno da se dodaju druge funkcionalnosti koje uglavnom možete podešavati preko priloženog softvera. Pre svega ceo red funkcijskih tastera ima druge uloge u kombinaciji sa Fn tasterom, slično kao na laptopovima, od podešavanja osvetljenja, preko pozivanja task managera ili media tastera. Pritom pritiskom na Fn+Esc kombinaciju vi zaključavate te tastere u drugi mod pa više uopšte nisu funkcijiski već ono što ste im namenili ili što je po defaultu namenjeno. Ovo je vrlo značajno kada se zna da im možete dodeliti bilo koju opciju koju zamislite, ali i takođe da preko softvera možete odrediti šta će koji taster raditi u pojedinačnim aplikacijama: tako F3 može biti boldovanje slova u Wordu ili recimo primena crno-belog efekta u Photoshopu, prakitčno je na vama samo da se opredelite. Tu su i četiri dodatna tastera iznad numeričkog dela koji su po standardu namenjeni za kalkulator, screenshot, kontekst meni (kao desni klik miša) ili zaključavanje računara. Meni su nekako uvek taj kalkulator (pogotovu što je odmah iznad numeričkog dela) i taster za zaključavanje računara izuzetno korisni jer mogu brzo nešto da sračunam a sa druge strane je dovoljan samo jedan klik ako u kancelariji hoću da odem od računara a na ekranu se možda nalaze neke informacije koje nisu baš za svakoga.

Konačno najbitnija opcija ove tastature jeste red tastera iznad insert/home/pageup dela koji je prosto označen brojkama 1, 2 i 3. Ovo znači da tastaturu možete upariti sa čak do tri uređaja – bilo preko priloženog (ili i drugih) Logitech Unifying USB adaptera bilo preko Bluetootha. Ovo znači da može istovremeno biti povezana na vaš kućni desktop, zatim laptop i tablet računar ili mobilni telefon. Najbitnija stvar u svemu ovome je korišćenje Logitech Flow softvera gde ako su svi računari povezani na istu mrežu možete isti uređaj koristiti istovremeno na svim uređajima. Konačno tu je potpuna integracija sa MX Master 3 mišem, što je i logično, ali što dovodi do nekih neverovatnih rezultata. Uzmimo na primer da su vam na stolu desktop računar i dva laptopa, i sve ih povežete sa MX Keys i MX Master mišem. Kao što smo u prethodnom broju naglasili kada pomerate kursor miša on će prelaziti sa desktopa na desktop, ali ono što je još bolje MX Keys tastatura će ga pratiti! Dakle kucate nešto u Wordu na stonom računaru, na laptopu vam je otvoren browser, prebacite miša tamo, kliknete Ctrl-C i onda vratite kursor na Word i kliknete Ctrl-V i evo vašeg sadržaja u dokumentu! Praktično uz MX seriju i Flow softver dobijate integraciju različitih računara u jedinstven desktop. Pritom to radi i na različitim operativnim sistemima pa nema razlike da li imate Windows, MacOS, Linux, Android ili neki drugi operativni sistem, sve je međusobno kompatibilno! Naravno ovo nije scenario koji će svi imati prilike da koriste, ali oni koji imaju ovakvu situaciju kada jednom pređu na Logitech Flow sistem prosto više nikada nemaju želju da se vrate, a MX Keys tastatura je sada tu da upotpuni doživljaj.

Zaključak Ono što treba napomenuti jeste da je MX Keys skupa tastatura – za naše prilike pogotovu. Ali s druge strane ona je namenjena specifičnoj grupi korisnika koji sigurno nemaju problem da plate za ono što ona sve nudi, a to je zaista na potpuno drugom nivou u odnosu na druge uređaje. Svakako ipak treba razmisliti da li vam ovako plitka tastatura odgovara za rad, ali ako je odgovor potvrdan MX Keys svakako spada u sam vrh!

ModelLogitech MX Keys
LED osvetljenjeBelo
TasteriMembranski, udubljeni, ultra plitki
PovezivanjeUnifiying adapter USB adapter, Bluetooth, USB-C kabl
DodatnoMogućnost rada sa do tri uređaja istovremeno, dodatni tasteri za produktivnost

AUTOR: Stefan Starović

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top