Vesti

Grafička kartica: Aorus RTX 2060 Super

Ovaj tekst je originalno izašao u januarskom broju časopisa Play!Zine, koji možete besplatno preuzeti na ovom linku.

Pojava nove generacije AMD kartica je podstakla i Nvidia da uradi da kažemo osvežavanje cele svoje game grafičkih čipova kojima je dodala sufiks SUPER, a pred nama se našla jedna kartica koja ne samo što je noviji čip već je u najjačem, Aorus, izdanju iz kompanije Gigabyte.

Luksuz na sve strane

Na test nam dolazi dosta graičkih kartica ali teško da smo skoro videli neku ovako interesantnu kao što je Aorus izdanje RTX 2060 Super grafičkog čipa. Naime Gigabyte je praktično napravio ceo Aorus podbrend kako bi diferencirao svoje najbolje i najjače proizvode. Ne treba zaboraviti ni da su Gigabyte Windforce grafičke kartice s kojima smo se družili takođe jako dobar izbor, ali Aorus su za one koji baš žele sve dodatke. Grafička je poprilično masivna sa tri velika ventilatora od kojih se središnji okreće u kontra smeru kako bi se dodatno poboljšao protok. Ako možemo reći da je ovo već viđeno i na Windforce modelima treba ipak pogledati kako to izgleda kad se osvetli! Ja nisam veliki pobornik RGB osvetljenja u računaru i smatram da je to zapravo samo neka vrsta mamca za kupce ali moram priznati da kada se priključi Aorus kartica sve dobija mnogo više smisla. Naime većina proizvođača stavi samo neku tračicu, neku diodu ili nešto, dok je Gigabyte u ovom slučaju pristupio značajno temeljnije. Oko ventilatora su RGB prstenovi, po srediti je Aorusu logo, dok se ispod samog backplate nalazi dodatno osvetljenje koje pravi spektakularni prikaz unutar kućišta. Sve ovo se može sinhronizovati sa drugim Gigabyte uređajima, na primer matičnom pločom, kao i podešavati da se osvetljenje menja u nekom vremenskom intervalu, po određenom šablonu i slično. Sve u svemu kada imate tako zanimljivu grafičku karticu kao što je ovaj Aorus prosto je šteta ako nemate makar providnu stranicu kućišta, a idealno dve providne stranice, otvoreno kućište, ili čak danas sve popularniji PCI-E riser sa adekvatnim kućištem kako biste grafičku postavili u vertikalan položaj da je svi vide. Realno ako ste je već kupili šteta je da je i ne prikažete u najboljem svetlu!

Naravno nije RGB sve što je dobro na ovoj kartici – daleko od toga. Prvo moram naglasiti dodatna dva HDMI porta, pa se pored standardna 3 DisplayPort i jednog USB-C koji podržava Virtual-ink za uređaje za VR, nalaze još ukupno 3 HDMI porta. Ovo se nama pokazalo izuzetno korisno jer smo karticu iskoristili tokom Games.CON festivala za jednu postavku gde je bila ideja da se igra WRC 8 igra na 3 velika televizora kako bi posetioci mogli da uživaju u pravoj reli vožnji. Kod većine drugih grafičkih kartica bismo morali da koristimo neke adaptere i slično da bismo prebacili signal sa Display-Port na HDMI kakve imaju televizori, ali sa Aorus grafičkom se ispostavilo da su adapteri nepotrebni. Naravno ne možete koristiti svih 6 izlaza istovremeno, moguće je maksimalno do 4 ekrana istovremeno (to je ograničenje samog čipa), ali bi i to trebalo da bude dosta većini korisnika, a sa ovim rasporedom portova je postavka mnogo fleksibilnija.

Tu su i ultra izdržljivi metalni backplate i ekstra izrada same štampane ploče ali i neke dodatne pogodnosti kao što su LED diode kod napajanja. Napajanje se vrši preko jednog 8-pinskog i jednog 6-pinskog konektora, a s obzirom da je ovo kartica namenjena oveklokingu vrlo je bitno da uvek imate informaciju o tome da li je napajanje ok. Tako imate dve LED diode, za svaki set pinova posebno, koje će svetleti konstantno ako je napajanje ok, biti ugašene ako nema napajanja, ili pak trepereti ukoliko napajanje ne može da odgovori zahtevima kartice, tj postoji neki problem u ovom domenu.

Konačno dolazimo i do samih performansi koje su značajno podignute u odnosu na referentni model, pre svega kada govorimo o Boost clocku koji dostiže – referentna kartica je na 1650MHz, dok je kod Aorus ta cifra na celih 1845MHz, dakle skoro pa 200MHz više. Ovo se naravno odražava i na performanse koje su solidno više, ali je takođe bitno napomenuti i naprednije hlađenje koje onda omogućava kartici da ovaj Boost clock zadrži duže vremena pod punim opterećenjem. Ipak treba napomenuti da samim tim ovo nije kartica za baš male računare – spada u red onih za koje se kaže da zauzimaju 2.5 slota.

Performase 2060 Super
Interesantno je da do sada nismo na testu imali standardnu RTX 2060 grafičku karticu pa je Super model u svakom slučaju nešto novo, ali opet je relativno jasno gde je ova kartica pozicionirana što se tiče performansi. Naime ona je i lansirana kao odgovor na AMD RX 5700 seriju grafičkih kartica i možemo reći da su načelno performanse negde ispred baznog 5700 modela a opet malo iza 5700 XT čipa. U tom smislu 2060 Super čip je idealan za 1080p gejming ako želite grafičku karticu koja će imati poprilično snage u rezervi za neke buduće naslove, ili za 1440p rezoluciju ako planirate da sada možete sve da igrate u 60fps, ali iskreno to ne mora biti slučaj za godinu dana. To se pogotovu usložnjava činjenicom da će krajem sledeće godine izaći nova generacija igračkih konzola pa će to verovatno to podići nivo grafičke zahtevnosti za igre za PC. Konačno tu je i pitanje Ray-Tracing, tj RTX, instrukcija koje donose Nvidia kartice kao dodatnu pogodnost. Za sada i dalje imamo relativno ograničen izbor naslova koji podržavaju ovu opciju, iako njihov broj raste, a neki vizuelno zaista impresivni naslovi su skoro izašli ove godine kao što su Control ili Call of Duty: Modern Warfare, i dalje deluje da ova tehnologija nije nešto što može prelomiti veliki broj kupaca. Konačno 8GB memorije koja dolazi u paru sa 2060 čipom bi trebalo da obezbedi dovoljno memorije za teksture za dogledan period.

Zaključak

Aorus RTX 2060 Super grafička kartica je nešto za prave sladokusce – čip koji je pokreće možda i ne spada u najjače, ali je njena izrada i vizuelni dojam nešto čemu nema ravnog. U tom smislu je namenjena pre onima koji žele da im je računar lep, a opet solidnih performansi, nego onima kojima je svaki promil performansi u prvom planu. Fabrički overklokovani čip naravno izvlači bolje performanse od standardne izvedbe, ali se postavlja pitanje da li treba uložiti u vizuelni dojam ili dodati još nešto malo novca pa uzeti karticu iz više klase. Ono što jeste sigurno jeste da ste s ovim modelom u doglednoj budućnosti sigurni što se tiče igranja u 1080p rezoluciji, dok je za 1440p to sada itekako moguće, ali nije izvesno dokle će tako i ostati.


Karakteristike:

Igra (average FPS) Ultra settings 2560×1440Gigabyte Aorus RTX 2060 Super
Witcher 3 84.5
Battlefield 1 128.3
Assassin’s Creed Odyssey 62.5
Shadow of the Tomb Raider 68.5

AUTOR: Stefan Starović

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top