Gadgets

Matična ploča – MSI X570 Ace

Ovaj tekst je originalno izašao u januarskom broju časopisa Play!Zine, koji možete besplatno preuzeti na ovom linku.

Ryzen treće generacije je poprilično protresao tržište procesora, kako u domenu srednje klase tako i u domenu visokih performansi. A ako ste se već opredelili za neki od najmoćnijih AMD procesora onda je dobro uzeti i neku zaista ekskluzivnu ploču, kakva je MSI X570 Ace.

MSI X570 Ace

Več smo pričali o tome da je X570 čipset praktično najbolje što možete uzeti za svoj Ryzen 3 procesor i jedini koji je lansiran sa njime, praktično i jedini koji je i dalje isključivo namenjen ovoj platformi. Osim toga što nudi vrlo ozbiljne overkloking performanse najbitnija karakteristika ovog čipseta jeste podrška za PCIe 4.0 magistralu, pre svega u domenu M.2 SSD uređaja. Nažalost nismo imali prilike da isprobamo krajnje mogućnosti jednog ovakvog SSD-a u praksi ali na osnovu onoga što se može pročitati sa ovom pločom se bez problema sa nekim modelima dostižu brzine sekvencijalnog čitanja i upisa od 4950 i 4250 MB/s što je praktično do čak 10 puta brže od SATA SSD diskova standardnih performansi. O običnim hard diskovima ne treba ni trošiti reči. Ono što je problem jeste primena ovih performansi – primetićete drastičnu razliku ako radite sa velikom količinom podataka, na primer kada montirate 4K video materijal, ali za većinu uobičajenih primena nećete biti u prilici da primenite ove super performanse. Ali naravno ovu ploču neće ni razmatrati onima kojima svaki promil performansi nije bitan. Treba naglasiti da to sa sobom donosi i jednu negativnu karakteristiku kada je u pitanju prosečan korisnik – sam čipset se mora aktivno hladiti malim ventilatorom što će ne značajno, ali ipak pomalo povećati nivo buke unutar računara.

I uopšte kad pogledamo X570 Ace matičnu ploču sve prosto odiše nekim napretkom, ali i sa dosta elemenata pasivnog hlađenja, pre svega oko naponske jedinice. Naravno ovo je podređeno masivnim overkloking mogućnostima za procesor, oličenim pre svega u izuzetno naprednoj naponskoj jedinici oko podnožja gde se stavlja CPU. S druge strane neke mogućnosti za proširenje takođe daju naznake budućih vremena pa su tu 3 puna PCI-E x16 slota, kao i dva manja PCI-E x1 slota, a između njih su se ugnezdilaležišta za čak tri komada M.2 SSD diska. Ovo takođe znači i da ploča podržava kako AMD Crossfire, tako i Nvidia SLI, što uopšte nije loše da entuzijasti imaju kao opciju s obzirom na tržište na koji cilja ovaj model. Sami poklopci za M.2 diskove služe odmah i kao hladnjaci, naravno odmah se uklapaju u sam dizajn matične ploče, a sa donje strane su presvučeni i termalnom pastom kako bi se obezbedile maksimalne performanse. Međutim veliki broj M.2 mesta je prouzrokovao smanjenje prostora na drugoj strani – imate na raspolaganju samo 4 SATA priključka za diskove. Naravno ovo je i više nego dovoljno za standardnu konfiguraciju i povezivanje jednog ili dva hard diska za skladištenje podataka, ali ako želite ovu ploču da iskoristite za neki računar koji bi trebalo da ima više hard diskova treba ovo imati u vidu. S druge strane tu su sva četiri slota za RAM memorijske module tako je maksimalan kapacitet memorije računara baziranog na ovoj ploči 128GB.

S druge strane portova na zadnjoj strani ploče ima čak i više nego što bismo očekivali – sa sve PS/2 portom za miša i tastaturu koji smo svi pomalo zaboravili. Kako je on dospeo tu zaista ne znam ali eto ako imate nekog preistorijskog miša možete ga direktno priključiti… Osim toga tu je velik broj USB 3.2 Gen2 portova kako u Type-A, tako i jedan u Type-C izvedbi, audio izlazi, kako obični, tako i optički, pa sve do čak dva Ethernet porta. I to nije sve, osim čak dve mrežne kartice, ova ploča ima ugrađen i WiFi adapter koji podržava WiFi 6 standard. Sve ovo bi trebalo da vam omogući definitivno najbolje moguće povezivanje, a u paketu dobijate i jednu malu antenu u obliku ajkulinog peraja kako biste mogli da je postavite negde i dobijete najbolji mogući signal i preko bežične konekcije. Zanimljivo je i da za razliku od većine ploča gde dobijete metalnu pločicu koju montirate na kućište ovde je ona ugrađena na samu ploču i spojena sa hladnjakom pa nema problema oko hlađenja, ali takođe se smanjuju i elektromagnetne interferencije i slične stvari koje mogu negativno uticati na ponašanje računara.

Čak je i audio deo ploče izuzetno napredan, pa ne samo što poseduje i optički izlaz, već ima i celu svoju sekciju na ploči koja je u posebnom hladnjaku a donosi vam ESS audio sa DAC pojačalom. Ne treba zaboraviti ni RGB osvetljenje koje je naravno prisutno i deo je MSI Mystic Light Infinity tehnologije pa ga možete sinhronizovati sa grafičkom karticom istog proizvođača, ali i sa nekim periferijama, zanimljivo je da isti standard podržavaju i Steelseries periferije.

Zaključak

MSI X570 zahvaljujući posebnom hlađenju i naponskoj jedinici praktično garantuje da ćete iz svog Ryzen 3 procesora izvući maksimum, a PCI-E 4.0 opremljeni M.2 slotovi znače da će i performanse uređaja za skladištenje biti na najvišem nivou. Naravno to će vas značajno i koštati pa samim tim jedan ovakav model ploče verovatno nema smisla za bilo šta ispod Ryzen 7 procesora, a verovatno cilja i na značajno jače modele. S druge strane osim vrhunskih performansi ova ploča donosi i praktično sve što biste mogli zamisliti od povezivanja i interakcije sa drugim uređajima pa teško da će vam bilo šta zafaliti, ma koliko da ste napredan korisnik. Ono što je interesantno jeste da je sa svojom cenom od nekih otprilike 350 evra ovo praktično najskuplji MSI model koji se može naći na našem tržištu, ali da nije najskuplja X570 ploča generalno, kao i da MSI ima i X570 Godlike model u ponudi koji je namenjen baš najokorelijim entuzijastima ali koga za sada nema kod nas. Međutim velikoj većini kupaca AMD Ryzen 3 procesora će i ovaj X570 biti više nego što će im ikada trebati, te bi im se svakako više isplatia B450 ploča iz prethodnog broja.

Karakteristike:

Model MSI X570 Ace
Podržani procesori Socket AM4 – 1, 2. i 3. generacija AMD Ryzen procesora
Format ATX
Slotovi 3x PCI-E x16, 2x PCI-E x1, 4x SATA III, 3x M.2
Portovi 2xGbit LAN, 2x USB 2.0, 3x USB 3.2 Gen2 Type-A, 2x USB 3.2 Gen1 Type-A, 2x USB 3.2 Gen1 Type-C, 6x audio, Optical Audio, PS/2

AUTOR: Stefan Starović

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top