PC

Naučno istraživanje dokazalo da fizička aktivnost poboljšava uspeh tokom igranja video igara

Video igre, pre svega esport naslovi, su u mnogim državama već stavljeni u rang sa fizičkim sportovima, a i sami igrači uživaju statuse zvezdi i na turnirima mogu zaraditi multimilionske cifre.

Dok se granica između fizičkih i virtuelnih sportova se polako briše, sprovode se istraživanja sa ciljem da otkriju da li jedna aktivnost ide u korak sa drugom. Takvo istraživanje je nedavno sprovedeno sa ciljem otkrivanja pozitivnog efekta koji ima fizička aktivnost na performanse tokom igranja.

Istraživanje je sproveo tim lekara sa američkog koledža za sportsku medicinu, gde su ispitanici stavljeni na zadatak obavljanja kratke ali intenzivne fizičke vežbe, nakon čega bi odigrali specijalno kreiranu partiju igre League of Legends.

Tokom igranja ispitanika, pratile su se performanse u vidu poboljšane sposobnosti eliminisanja neprijatelja, praćenje preciznosti i eliminisanja neprijatelja jednim napadom. Istraživanje je pokazalo da se na svim poljima dostiglo poboljšanje u odnosu na igranje bez prethodne fizičke aktivnosti i to od čak 17%, što u svetu esporta ume da znači mnogo. Tačne brojke i poređenja možete pročitati na ovom linku.

Rezultati ovog istraživanja su prilično zanimljivi, a isto tako i informativni, čime se mladi igrači lakše motivišu na fizičku aktivnost, čiji je manjak kod omladine najveći problem. Istraživanje je pratilo samo kratkoročne efekte i vezano je jedino za League of Legends, ali u budućnosti možemo očekivati sveobuhvatnije eksperimente.

Ovo je svakako win-win situacija za sve gejmere, koji će nakon vežbi pokazati veći uspeh u kompetitivnom, ili bilo kojoj drugoj vrsti igranja, a uzgred će postati zdraviji i fizički aktivniji. Stoga, pre svake igre istrčite neki krug po parku ili odradite par vežbi, pomoćiće vam više nego što mislite.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top