Gadgets

Miš – Steelseries Rival 650

Nekada davno su bežični miševi bili da kažemo bauk u svetu gejminga – konekcija se prekidala, dešavalo se lagovanje kursora, različite smetnje i sl. Međutim u poslednjih godinu dana sve češće viđamo miševe koji nude iste ili čak u nekim segmentima bolje performanse bez kabla nego sa kablom. Upravo jedan od tih je i Rival 650.

Rival 650

Tehnički gledano Rival 650 je bežična verzija Rival 600 miša, ali s obzirom da je on jedan od top modela u gami Steelseries proizvoda svakako ima smisla ponovo se prisetiti svih detalja. Kao što smo sada već i navikli od ove kompanije samo pakovanje je puno pretencioznih natpisa kako su to najbolji uređaji za eSports i slično, naravno začinjeno njihovim „For Glory“ sloganom koji takođe implicira da do slave možete stići samo uz Steelseries proizvode. Sam miš je da kažemo srednje veličine, definitivno lepo leži u ruci ali nije prevelik kao neki raniji Rival modeli. Sa leve strane se nalaze tri dodatna dugmeta koja vam dođu tačno ispod palca desne ruke i njihovo pozicioniranje je vrlo dobro, dok se sa gornje strane nalazi taster za promenu CPI osetljivosti. Plastika od koje je izrađen je standardna gumirana koju koristi Steelseries i na dodir je stvarno fenomenalnog kvaliteta jedino što iz prakse ima malo tendenciju da se izliže tokom duže upotrebe, za samo vreme testa to nije bio slučaj. Tu je naravno i RGB osvetljenje koje se vrlo elegantno proteže duž miša i koje naravno možete sinhronizovati sa drugim SS uređajima, obuhvata i predeo oko točkića kao i logo na zadnjoj strani. Sam točkić je vrlo interesantno rešen i može se reći da liči na neku gumu iz recimo Moto GP šampionata ili tako nešto a svoj posao radi odlično.

Interesantno je primetiti da miš dolazi sa USB-C kablom preko koga se i puni interna baterija i naravno možete ga koristiti dok se puni. Sam konektor na mišu deluje poprilično izdržljivo ali imajte u vidu da ako izgubite originalni kabl ćete verovatno morati da ga zamenite sa nekim malo tanjim priključkom da biste mogli da punite miša. Ipak glavna karakteristika je bežična konekcija koju SteelSeries naziva Quantum Wireless i ona kao i kod nekih drugih proizvođača omogućava potpuno identične performanse komunikacije sa računarom kao što je to slučaj i preko kabla. Ova konekcija omogućava komunikaciju sa učestalošću od 1.000Hz i 1ms vreme odziva što je praktično ekvivalent onome što nudi i USB port. Malo je nezgodno to što ako želite ovog miša da koristite na nekom gejming laptopu koji pritom i nosite sa sobom adapter će poprilično viriti iz USB porta pa može biti problem ako ste od onih koji ne vade adapter iz računara, pogotovu što smo slične a dosta manje adaptere viđali kod drugih proizvođača.

Konačno dolazimo i do jedne od ključnih karakteristika ovog modela a to je promenljiva težina – vrlo interesantan sistem gde praktično skidate stranice miša i stavljate priložene tegiće sa jedne ili druge strane da biste kreirali balans kakav vam najviše odgovara. Ukupno je na raspolaganju 8 tegova težine po 4 grama, a osim podešavanja balansa levo-desno na ovaj način možete regulisati težinu i napred-nazad, korišćenjem odgovarajućih mesta, pa čak praviti i neku dijagonalnu raspodelu ako vam to najviše odgovara. Svakako jedan od najsveobuhvatnijih i najpraktičnijih sistema promene težine od svih sa kojima smo se do sada sretali. Stranice se odvajaju na magnet tako da je čak i taj posao vrlo lagan i jednostavan.

Bitna stavka kod svakog bežičnog miša je i trajanje baterije i ono je ovde deklarisano na više od 24 sati non-stop igranja pod punim performansama. Ovo je u praksi nekoliko dana, pa čak možda celu nedelju igranja, pri čemu se ovaj period može i produžiti ako malo konzervativnije podesite RGB osvetljenje ili ga najbolje isključite u potpunosti. Zanimljiva je opcija da miš može isključiti RGB osvetljenje kada je aktivan – logika je da ga u tom momentu svakako rukom prekrivate osvetljenje pa vam nije ni bitno. Ono što je takođe jako dobro jeste da se punjenje vrši jako brzo –za samo 15 minuta punjenja baterija se dovodi na nivo koji vam omogućava celih 10 i više sati igranja. Naravno miš može da se koristi i preko kabla dok se puni pa nećete morati uopšte da prekidate svoje gejming sesije.

Ispod haube

Konačno dolazimo i do najbitnije karakteristike svakog gejming miša – senzora. U pitanju je True Move 3+ optički sistem čija je okosnica senzor osetljivosti do 12.000 CPI. Takođe on obezbeđuje potpuno tačan 1 na 1 tracking što znači će svaki vaš pokret biti potpuno verno prenet na ekran. Kada se miš pogleda sa donje strane se primećuje još jedna interesantna stvar – drugi senzor! Nije u pitanju izmenjiv senzor, što smo imali već prilike da vidimo na nekim SS modelima, već je dodatni senzor tu samo da bi pratio dubinu, tačnije koliko je miš udaljen od podloge. Ovo omogućava zaista minimalnu takozvanu „lift off distance“ tačnije kada miš registruje da ste ga podigli od podloge i prestane da registruje pokret na ekranu. Ovo je idealno za one koji dosta vole da „peglaju“ po podlozi jer im se neće dešavati da nenamerno pomere nišan u momentu kada prebacuju miš u drugu poziciju.

Zaključak

Rival 650 je zaista vrhunski bežični miš, ali daleko od toga da je na ovom polju sada više usamljen jer i Logitech i Razer imaju vrlo ozbiljne takmace na ovom planu. Konkurencija je nikad oštrija ali to znači da su i uređaji nikad bolji, sada samo ostaje da se nadamo da će to dovesti i do ozbiljnog pada cena jer su i dalje pravi wireless gejming miševi čak i do duplo skuplji od njihovih žičnih parnjaka. Vala je vreme da i mi gejmerim možemo da priuštimo sve blagodeti igranja bez kabla!

Karakteristike:

Model Steelseries Rival 650
Tip Bežični Optički miš
Povezivanje USB, Wireless
Senzor 12.000 CPI
Dodatno CPI prebacivanje, podešavanje osvetljenja, promena težine, Quantum Wireless konekcija, poseban depth senzor

AUTOR: Stefan Starović

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top