PC

Soni kreirao sistem koji će automatski nuditi igračima da problem u igri reše mikrotransakcijama

Postoji velika šansa da će mikrotransakcije postati još gore u budućnosti, i pored ranijih napora da se smanji njihovo agresivno plasiranje u video igrama, zbog čega su na lošem glasu Activision i Electronic Arts.

Međutim, iza sistema koji bi mogao pogoršati situaciju ne stoje ove dve kompanije, već Soni, koji ujedno sprema i Playstation 5 konzolu. Ova kompanija je nedavno podnela zahtev za patentiranje AI sistema čija će svrha biti predlaganje igračima da neku poteškoću u igri mogu rešiti mikrotransakcijama.

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu za ovaj patent, on u suštini govori o sistemu koji bi igraču predlagao resurs koji postoji igri i koji bi mogao pomoći u rešavanju određenog problema. Navodi se da bi sistem igrača podsetio da takav resurs postoji, ako on kojim slučajem nije svestan toga. Ti takozvani resursi mogu biti razni dodaci, nadogradnje, dodatni sadržaj i slično.

Mnogi od ovih “resursa” su u sadašnjim igrama dostupni upravo putem mikrotransakcija koje se stičiu upotrebom pravog novca, ali patent govori i o drugačijim pomagalima, kao što su saveti i predlozi, što ponekada može biti korisno, mada takozvani hintovi već postoje u brojnim igrama.

Pošto se radi samo o zahtevu za patentiranje, postoji i šansa da ovakav sistem neće ugledati sistem dana, ili da će proći kroz dosta izmena koje će ublažiti strahove igrača, a nadamo se da će tako i biti.

Vašeg autora ovo dosta podseća na onu epizodu serije Black Mirror(S01E02 – Fifteen Million Merits) u kojoj ste za neke stvari primorani da ih zaobiđete jedino davanjem dodatnog novca, ali sada zamislite da ste isfrustrirani što ne možete da pređete neki nivo i na ekranu vam iskoči poruka da se “problem” može rešiti za malo vašeg teško zarađenog keša. Pomalo jezivo, zar ne?

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top