PlayStation 5

Zvanično otkrivene specifikacije za Playstation 5, pokretaće i sve PS4 naslove

Kao što je najavljeno, Sony je nakon dugog perioda tišine konačno otkrio gomilu novih detalja za konzolu naredne generacije, Playstation 5, koji se pre svega tiču specifikacija. Sve informacije je otkrio Mark Cerny, glavni arhitekta Playstation 5 konzole, u izuzetno detaljnoj video prezentaciji.

Što se tiče glavnih specifikacija, procesora i grafičkog čipa, Soni je obnovio partnerstvo sa kompanijom AMD i to u vidu Zen 2 osmojezgarnog procesora sa 3.5GHz frekvencijom i custom RDNA 2 grafikom, slično kao kod Xbox Series X. Grafički čip kod Playstation 5 konzole je gotovo 6 puta jači od onog kod prethodne generacije, sa 10,28 TFLOPs.

RAM memorija je GDDR6 generacije i to čak 16GB što će obezbediti glatko funkcionisanje PS5 sistema, a smeštajni kapacitet će biti super brzi SSD sa 825GB prostora, što će biti proširivo uz odgovarajući NVMs SSD uređaj.

(tekst se nastavlja ispod)

Specifikacije otkrivaju znatno da će nova generacija biti znatno moćnija od “četvorke”, ali ne samo po čistom hardveru, već i po tehničkim inovacijama, sa kojima će Soni gejming podići na novi nivo. Pre svega, učitavanje igara će biti praktično momentalno, jer će za to sistemu trebati manje od sekunde. Što se tiče proširivog prostora, on će biti nešto sporiji od glavnog SSD-a, pošto je Mark Cerny objavio da je PC tehnologija “znatno iza od one upakovane u PS5”.

Sony nije radio samo na inovacijama u grafičkom prikazu, već donosi i potpuno novi audio endžin, sa kojim će igrači uživati u neverovatnom 3D zvuku. Ono što će verovatno oduševiti mnoge je backwards compatibility sa Playstation 4 konzolom, što znači da će veliki broj PS4 naslova biti igriv na konzoli nove generacije od prvog dana pojavljivanja, dok će ostatak postati kompatibilan kasnije.

Pored svih ovih informacija, Mark Cerny je otkrio u zvaničnom strimu na Playstation blogu, gde se detaljno govorilo o svim novim sistemima i grafičkom čipu, ali i kako će sve to funkcionisati u praksi. Sve to možete ispratiti u videu ispod koji traje oko 50 minuta.

Nažalost, sa ovim informacijama nismo dobili nikakvih naznaka o potencijalnom datumu izlaska, tako da ćemo morati još da sačekamo na objavu koja će se pozabaviti tim detaljem, ali i samim izgledom konzole, pošto sada znamo šta se krije iznutra.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top