PC

Doom Eternal je stigao – evo šta sve trebate da znate o igri

Najnovije izdanje kultnog Doom serijala kompanije Bethesda je dostupno za kupovinu, što znači da je došlo vreme za demonske okršaje za raznim pošastima koje očekuju vas kao Slayera.

Doom Eternal je već dobio brojne pozitivne reakcije od strane kritičara(našu recenziju dobijate sa aprilskim brojem Play!Zine), a mi ćemo vas sada upoznati sa najvažnijim elementima igre i šta vam je sve potrebno za glatko iskustvo.

Singlplejer kampanja u Doom 2016 nas je odvela na poznate lokacije, sam pakao i Mars, ali sada imamo Zemlju koja je pretrpela invaziju demona i opstanak čovečanstva je doveden u pitanje. Priču ćete pratiti kroz kratke međuscene(cutscenes), gde dobijate i neke detalje o glavnom protagonisti, ali i o neprijateljima. Ostatak vaš odiseje će se odvijati tako što na svakom nivou komadate demone i imate cilj da ispunite određeni objektiv, što verovatno neće biti preveliko opterećenje.

Gejmplej mehanika vam je dobro poznata ako ste igrali prethodnu Doom igru, ali se ne radi o običnoj kopiji, već vas očekuje znatna nadogradnja i proširenje mehanika. U standardnu opremu spadaju bacač plamena, testera, kao i neko od mnogobrojnih oružja koje ćete moći da dodatno nadograđujete. Veliki broj oružja će verovatno biti poznat igračima, dok postoje i noviteti. Takođe, svog Slejera možete dodatno nadograđivati kroz sposobnosti koja vam daruju veću pokretljivost i snagu. Jedan važan, i nekako očigledan, savet koji ćemo podeliti sa vama je da uvek ostanete u pokretu, jer će vas kratko zaustavljanje lako koštati života, pošto su demoni neumoljivi. Zaustavljanje radi prikupljanja resursa i nadogradnje oružja ostavite za periode praznog hoda između borbi, kako bi bilo potpuno sigurni da ste bezbedni.
Kao što smo već rekli pred vama je veliki broj demona, različitih po brzini kretanja, napadima i drugim karakteristikama, a na vama ostaje da proučite koje oružje je najefektivnije u borbi protiv određenoj neprijatelja, pošto će vam to više puta spasiti glavu. 

Tokom igranja imate opciju da povratite heltee, štit i municiju, tako što ćete paliti i testerisati demone, što je odlična opcija ako budete bili na izmaku snaga.

Renomirani id Software je dosta pažnje posvetio i ka multiplejer modu igranja, ali bez “zastarelih” modova, kao što je deathmatch koji je praktično nastao zahvaljujući Doom serijalu. Velika novina je asimetrični Battle Mode, u kojem se jedan Slayer, naoružan do zuba bori protiv dva demona, takođe kontrolisana od strane igrača. Mod je podeljen na runde i pobednik je ona strana koja osvoji 5 rundi. Što se tiče dodatne interakcije sa ostalim igračima, tu je Invasion mehanika, sa kojom možete uskočiti u kampanju drugog igrača i terorisati ga kao demon i pretvoriti mu prelazak igre u pravi pakao.

Doom Eternal je dostupan za PC, Stadia, PS4 i Xbox One platforme, ali dok igrači na konzolama moraju samo da instaliraju igru, zajednica PC master rase se mora upoznati sa sistemskim zahtevima. Prvobitno objavljena sistemska zahtevnost je delovala dosta pakleno po mnoge konfiguracije igrača, ali je sa osveženom listom sitacija ipak nešto blaža. 

Minimalni sistemski zahtevi(1080p/60FPS):

  • Procesor: Intel Core i5-2500K 3.3GHz ili AMD Ryzen 3 3.1GHz
  • Grafička kartica: AMD Radeon R9 290(4GB) ili NVIDIA GeForce GTX 1060(6GB) 
  • RAM memorija: 8 GB
  • Slobodan prostor na disku: 50 GB

Preporučeni sistemski zahtevi(1440p/60FPS):

  • Procesor: Intel Core i7-6700K ili AMD Ryzen 7 1800X
  • Grafička kartica: AMD RX Vega56(8GB) ili NVIDIA GeForce GTX 1080/RTX 2060(8GB)
  • RAM memorija: 16 GB
  • Slobodan prostor na disku: 50 GB

Ultra-Nightmare(2160p/60FPS):

  • Procesor: Intel Core i9-9900K ili AMD Ryzen 7 3700X
  • Grafička kartica: AMD RX RAdeon VII(16GB) ili NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti(11GB)
  • RAM memorija: 16 GB
  • Slobodan prostor na disku: 50 GB

Ono što je bilo dobro čuti u prethodnom periodu je da Doom Eternal radi dosta glatko na svim mašinama i ne predstavlja veliki problem, ako imate  određeni hardver naravno. Čak ni prisutnost Denuvo softvera ne izaziva neke probleme. Kada smo već spomenuli Denuvo softver, Bethesda je greškom objavila i .exe verziju igre koja ne poseduje zaštitu od piraterije, tako da ćemo uskoro videti i da li postoji neka razlika između dve verzije igre.

Grafički igra izgleda odlično i tu nema polemike, svaki detalj će privući pažnju igrača, a očima dosta prija proširena paleta boja u odnosu na prethodne Doom naslove. Muzika će biti na nivou prethodnih, sa odličnim heavy metal numerama, od kojih smo neke već imali prilike da čujemo. Najviše nas je oduševio podatak da je Bethesda angažovala heavy metal hor(da i to postoji) za snimanje pojedinih numera.

Cena je ustaljenih 60 dolara za stadnardnu verziju Doom Eternal, dok za 90 dolara možete uzeti digitalno Deluxe izdanje koje sa igrom donosi prvi i drugi DLC, planiran za period nakon izlaska. Takođe dobijate i Demonic skin sa sve klasičnim zvukom svih popularnijih oružja, što će oduševiti nostalgičare. Takođe, nakon izlaska sve igrače očekuje i masa besplatnog sadržaja, bilo u vidu skinova ili novih modova.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top