PC

Procureo izvorni kod za CS:GO i TF2, Valve uverava da ipak nema razloga za brigu

Izvorni kod iza igara kompanije Valve, Counter Strike: Global Offensive i Team Fortress 2 je postao javno dostupan zahvaljujući hakerima i leakerima, što izazvalo veliku zabrinutost zajednice.

Curenje izvornog koda bilo kog naslova predstavlja veliku pretnju po bezbednost igrača, pošto je sa javnom dostupnošću hakerima znatno lakše da maliciozni softver uvedu u računare širom sveta, uz niz drugih pretnji po bezbednost podataka i generalnog igranja. Odmah po izlasku ovih kodova u javnost, utvrđeno je da se kod oba naslova radi o verzijama iz 2017/2018 godine, što je značilo da je reč o starijim verzijama koda.

Određene zajednice u ovim igrama su gotovo momentalno po objavljivanju kodova u javnost ugasile svoje community servere do daljnjeg, kako bi izbegle potencijalnu štetu i ugrožavanje bezbednosti igrača, dok je mnogima preporučeno da se klone igara dok se situacija ne kristalizuje.

Valve tim je na svu sreću brzo reagovao i istog dana je izašao sa objavom da nema razloga za brigu, pošto se radi o starom izvornom Source kodu, a igre su bile nadograđivane novim verzijama u prethodnom periodu, tako da pretnje zapravo nema. Potrebno je samo da igrate originalne igre na zvaničnim serverima, što je i očigledno. Za CS:GO praktično i nema potrebe za brigom, pošto je ova igra značajno ažurirana i prošla je velike promene od 2018. godine, ali je deo zajednice iza Team Fortress 2 i dalje zabrinut, pošto je poslednji veći apdejt izašao upravo u periodu iz kojeg potiče, takozvani Jungle Inferno dodatak.

Odakle potiče ovaj leak prava je tajna. Izvorni kod je izvan okvira kompanije Valve procureo još 2018. godine, i bio je razmenjivan unutar raznih grupa i organizacija pre nego što je sada postao javno dostupan praktično svima. Kruže priče da iza curenja stoji Tajler MekViker, sa Youtube kanala Valve News Network, pošto on redovno izdaje informacije u vidu glasina iz kompanije Gejba Njuela. Međutim, on je brzo objavio da nema nikakve veze sa ovim curenjem izvornog koda u javnost, već se sam ponudio da pomogne sa informacijama. U specijalnom videu, Tajler navodi da je bio svestan originalnog curenja izvornog koda, kao da je još tada sa svojim timom radio na rešenju sprečavanja negativnih posledica koje to može da ima.
Navodi se da osoba koja je sada izvorni kod dovela u javnost nije ista osoba koja je 2018. godine “ukrala” taj isti kod, već da je zahvaljujući cirkulaciji kroz zatvorene internet grupe dospela u ruke nekog sasvim drugo i tako se konačno pojavila na 4Chan forumima, a potom svuda.

U svakom slučaju, dobro je znati da Valve kontroliše situaciju da trenutno nema rizika po igrače u CS:GO i TF2. Pratićemo situaciju i izveštavaćemo vas o novim saznanjima.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top