PC

AMD EPYC superkompjuteri uključeni u borbu protiv korona virusa

Pandemija korona virusa je i dalje u punom jeku, sa velikim naporima da se suzbije širenje i da se što pre pronađe delotvorna vakcina.

Traganje za najslabijom karikom u lancu proteina virusa COVID-19 je mukotrpan i izuzetno spor proces, gde je uključena snaga računara koja kroz niz simulacija traga za rešenjima.

Snaga jednog računara nije dovoljna, te je pre par meseci pokrenuta inicijativa u kojoj običan građanin može pozajmiti delić snage svoje mašine kako bi ubrzao proces pronalaska rešenja za korona virus. Odziv je bio izuzetno dobar i kumulativno je nadmašena snaga najmoćnijih superkompjutera, ali to nije dovoljno.

U proces istraživanja vezanog za COVID-19 su se uključile i kompanije AMD i Lenovo u saradnji sa institutom za subatomsku fiziku Holandije. Proizvođač čipova AMD svoj doprinos daje kroz superkompjutere bazirane na moćnim EPYC procesorima, dok Lenovo pozajmljuje servrsku tehnologiju.

Ova saradnja omogućava laku komunikaciju između super-računara širom sveta. Otkriveno je da je nedavno izvršena isporuka 4 serverska ormana sa čak 3800 EPYC procesora i 31 terabajt memorije, što povećati količinu nastalih podatak i do 10 puta i tako značajno ubrzati razvoj rešenja za korona virus.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top