PlayStation 4

Playstation 5 će navodno biti 100 puta brži od PS4

Tehnologija je značajno uznapredovala u proteklih 7 godina, pogotovu u sferi industrije igara. U odnosu na period kada se Playstation 4 pojavio, sada su određene tehnologije pristupačnije i prefinjenije, čime je logično visoko očekivanje od naredne generacije – Playstation 5 konzole.

SSD tehnologija će biti ključni faktor kod PS5, zahvaljujući namenski kreiranim drajvovima sa brzinama koje se za sada još uvek ne mogu naći u prodaji. Na SSD-u za Playstation 5 radi sa Soni koji je na nedavnom strateškom sastanku otkrio da će nova konzola biti čak 100 puta brža u odnosu na Playstation 4.

Pod faktorom brzine misli se na vreme učitavanja koje bi trebalo da je praktično istovremeno, čime čekanje i gledanje u prazan ekran do se sve učita odlazi u istoriju. Soni se valjano namučio kako bi optimizovao takav drajv, o čemu govori to da posao nije prepustio drugoj kompaniji već se sve preuzeo na sebe.

Playstation 5 SSD ne omogućava samo brzo učitavanje, već i upotrebu visoke rezolucije sa kvalitetnim teksturama, napravljenim u Unreal 5 endžinu, čija je grafička sposobnost prikazana u demo prezentaciji.

Cilj japanske kompanije je da sa brzim SSD-om donese dodatni stepen imerzije pred igrače, a samim tim i jedno celovito iskustvo koje neće biti prekidano učitavanjem nivoa od po nekoliko minuta, već će sve ići glatko. Videćemo kakvo je rešenje nađeno za porast zahtevnosti prostora kod igara, pošto već u trenutnoj generaciji imamo naslove koji zahtevaju preko 100GB prostora, Call of Duty: Modern Warfare je nedavno probio barijeru od 200GB. Recimo, kada bi jedna Playstation 5 igra zauzimala oko 200GB prostora, to znači da bi jednim naslovom bila zauzeta četvrtina prostora na SSD uređaju ove konzole koji je kapaciteta od oko 825 gigabajta.

Naravno, ove izjave dolaze od zaposlenih u Soniju, i iako deluju uzbudljivo, moramo sačekati na prikaz rada konzole u praksi, koji će biti pruženi uskoro, zajedno sa otkrivanjem next-gen igara.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top