Gadgets

AMD od 2013. godine prodao oko pola milijardi grafičkih čipova

Kompanija AMD je prethodnih godina značajno dobila na popularnosti u svetu mikročipova, i to ne samo kada su u pitanju procesori, već i kod grafičkih komponenti, a brojke su sada tu da to i podrže.

Prema najnovijem izveštaju instituta Jon Peddie, prodaja grafičkih čipova kompanije AMD u periodu od 2013. godine pa do sada dostigla je brojku od 553 miliona jedinica. U ovu cifru su uračunati dedicated čipovi, kao i integrisana grafika, čime ukupna prodaja nadmašuje suparnike Nvidia i Intel.

U malo detaljnijem izveštaju, navodi se da petina ukupno prodatih čipova u prethodnih 7 godina pripada kompaniji Sony, koja je sa AMD ušla u partnerstvo za proizvodnju Playstation 4 konzole koju napaja posebna Radeon grafika. Oko 70% prodaje čini laptopovi i desktop računari, bilo sa posebno namenjenim grafičkim čipovima ili putem grafike integrisane u procesor.

AMD je do 2013. godine imao samo oko 87 miliona prodatih grafičkih čipova, što samo po sebi govori o povećanju prodaje i ubrzanom rastu popularnosti u proteklom periodu.

Odlični period je tek pred kompanijom AMD, pošto nas u narednim mesecima očekuje predstavljanje nove linije procesora, kao i Big Navi linije grafičkih kartica, koja će takođe doprineti povećanju brojke. Najveći uticaj će imati prodaja nove generacije konzola koja se treba pojaviti do kraja godine, a poznato je da će i Playstation 5 i Xbox Series X biti napajani namenskim grafičkim čipovima ovog proizvođača.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top