Kolumne

Sve nedavno najavljene Playstation 5 igre i dizajn konzole

Verovatno ćete se složiti da smo na ovo svi čekali. Zvanično predstavljanje novih detalja za Playstation 5 konzolu je nekako stalno izmicalo, bilo zbog korona virusa ili nereda na tlu SAD. Na svu sreću, odlaganja više nema, i Soni predstavlja šta sve sprema za jesen kada su u pitanju Playstation 5 igre i konačni dolazak naredne generacije Playstation konzola.

Sony je u startu predstavio dve verzije PS5 konzole, standardno i digitalno izdanje koje nema 4K Blu-Ray plejer i zbog toga će verovatno biti jeftinije. Dizajn je vertikalni, sa belo-crnim bojama(kao kod DualSense kontrolera) i suptilnim plavim LED osvetljenjem. Reakcija povodom predstavljenog dizajna je pomešana, fanovi koji vole da u svom vlasništvu imaju futuristički dizajnirane gedžete su verovatno oduševljeni ovim krilatim dizajnom, dok oni koji žele da zamene mesta sa vremešnim PS4 moraju naći drugo mesto na polici. Dizajn je bio jedina tema PS5 događaja, ali se cena nije spominjala. Što se tiče specifikacija, one su predstavljene još ranije i možete i pročitati na ovom linku.

Pored pojedinačnih objava na našem sajtu, za vas smo spremili ovaj pregled kojim obuhvatamo sve najave ekskluziva i prikaze next-gen gejmpleja na Playstation 5, uz detalje koji su vam možda promakli.

Ako ne planirate da ugrabite Playstation 5 čim bude izašao, ispod svake igre ostavljene su ikonice koje označavaju da će se igra pojaviti i na drugim platformama istog datuma ili kasnije.

Spider-Man: Miles Morales

Najnovije avanture paukolikog super-junaka se nastavljaju, doduše sa Majlsom Moralesom, koji će biti protagonista nove Spider-Man igre. Ovo nije nastavak prvog detal, već je više kao samostalna ekspanzija na priču, koja ujedno ima ulogu uvoda u avanture koje očekuju igrače sa Spider-Man 2. Insomniac Games donosi nove neprijatelje i kostime koji se uklapaju u Majlsov stil. Spider-Man: Miles Morales izlazi istog dana kada i Playstation 5.

Resident Evil Village

Kao što se i očekivalo, predstavljeno je najnovije izdanje u renomiranom Resident Evil serijalu koje nije rimejk starijeg naslova(!). U pitanju je Resident Evil Village, smešten u zabačenom mestu prepunom tajni i natprirodnog. U osmici se od poznatih lica vraćaju Ethan i Chris, ali ovaj drugi neće biti na strani dobra kao što smo navikli.
U zimskom okruženju umesto zombija očekujte vukodlake, veštice i slična stvorenja koja će vas spopadati s vremena na vreme. Trejler daje poprilično dobru ideju onoga što možemo očekivati početkom naredne godine kada se RE: Village treba pojaviti, i ostaje da vidimo da li će to stvarno biti najmračnija igra u serijalu.

Ghostwire: Tokyo

Gorko razočarenje sa novim trejlerom je doneo Ghostwire Tokyo. Predstavljen prošle godine na E3 sajmu, postavio je visoka očekivanja fanova kao nove kreacije Shinjija Mikamija. Igra u PS5 trejleru izgleda dosta drugačije i uprošćeno u odnosu na raniji prikaz. Ghostwire vodi u alternativnu verziju Tokija, ispunjenog paranormalnim pojavama protiv kojih se igrači trebaju boriti iz prvog lica koristeći natprirodne sposobnosti. Ovaj naslov kompanije Bethesda biće vremenski ograničena ekskluziva za PS5 2021. godine, dok za ostale planirane platforme izlazi kasnijeg datuma.

Gran Turismo 7

Najnovija generacija Playstation konzole ne može proći bez neke Gran Turismo igre, za PS5 će to biti sedmi deo u glavnom serijalu. Igra donosi novi nivo trkanja po digitalnim trakama, sa maksimalno iskorišćenom snagom Playstation 5 konzole. Gran Turismo 7 donosi bogata, vividna okruženja sa dosta više detalja, dok je pažnja posvećena i ka vremenskim uslovima. Polyphony Digital želi da donese fotorealizam pred fanove serijala, i Gran Turismo 7 bi to mogao ispuniti.
Izlazi zajedno sa Playstation 5 konzolom.

Stray

Stray je potpuno novi IP, koji daje odgovor na pitanje kako bi izgledao svet sa mačkama i robotima kao jedinim opstalim, ako ga je ikada neko postavio. Atmosferični trejler prikazuje neonski Hong Kong prepun robota i mački, sa raznim prostorima kroz koje se mogu promicati i istraživati. U Stray igrate kao mačka i verovatno ćete otkriti tajnu grada i nestanka ljudskih bića sa planete, dok vas od gejmpleja očekuje i rešavanje zagonetki. Iza igre stoji Annapurna Interactive. 2021. godine Stray izlazi za PS4 i PS5, a nešto kasnije i za PC.

Horizon: Forbidden West

Ovo je bez premca jedna od najlepših igara predstavljenih na nedavno PS5 događaju. Nastavak avantura Horizon Zero Dawn Aloj seli dalje na zapad sa misijom da se otkrije uzrok uništavanja živog sveta. Sa predivnim pejzažima i podvodnom eksploracijom, Horizon Forbidden West donosi dosta noviteta pred ljubitelje serijala, poput novih džinovskih mehaničkih stvorenja protiv kojih ćete se boriti. Guerilla Games je verovatno dosta pažnje posvetio u ovaj naslov i jedva čekamo da uskočimo u postapokaliptični svet koji, za razliku od drugih igara sa ovom temom, ostavlja bez daha.
Ova Playstation 5 ekskluziva izlazi na jesen.

Demon’s Souls Remake

Kao što se i šuškalo po raznim uglovima interneta, Demon’s Souls dobija zasluženi rimejk. Originalno izašao za Playstation 3, rimejk će se pojaviti kao PS5 izdanje na kojem radi Bluepoint Games, poznat po kreiranju raznih osveženja za serijal. Grafika je definitivno dobila osveženje, dok nema detalja o tome šta se dugo promenilo u odnosu na original. Jedino što znamo je da će postojati dva moda igranja – jedan posvećen grafičkim detaljima i drugi frejmrejtu.

Ratchet & Clank: Rift Apart

Još jedna od igara sa naše liste želja je sada predstavljena. Ratchet & Clank avanture se nastavljaju sa Rift Apart naslovom, što znači da će ovaj dvojac verovatno biti odvojen. Insomniac Games je sa proširenim trejlerom otkrio neka nova lica i doneo par minuta gejmpleja na Playstation 5 konzoli. Video materijal prikazuje ogromnu raznolikost lokacija na kojima ćemo se igrati, poput zelenih džungli i krcatih futurističkih gradova.

Hitman 3

IO Interactive donosi i poslednji naslov u samostalnoj Hitman trilogiji, nazvanoj World of Assassination, pošto vas je odvela širom planete Zemlje sa istim ciljem. Hitman 3 donosi nove izazove pred fanove, proširene gejmplej mehanike, zajedno sa novim lokacijama. Jedna od šest lokacija će biti Dubai koji je predstavljen sa sinematičnim gejmplej trejlerom, gde vidimo da ćemo imati prilike i da se veramo po ogromnim neboderima naftaških zemalja.
Hitman 3 izlazi januara naredne godine.

Project Athia

Na PS5 događaju nije bilo samo igara-nastavaka postojećih serijala, već i dobar broj noviteta. Jedan od njih je Project Athia, fantazijska igra kompanije Square Enix. Naziv je zapravo radni, i trejler odaje jaki vajb kao da se radi o Tomb Raideru. Igra verovatno vuče inspiracije iz serijala o Lari Korft, ali fantazijski elementi i sposobnosti bi trebalo dovesti nešto drugačije. U trejleru su primetna i razna džinovska stvorenja.
Project Athia za sada nema datum izlaska.

Godfall

Prva zvanično najavljena igra za Playstation 5 konzolu je sada dobila novi trejler. Godfall, looter-slasher naslov kompanije Gearbox vodi igrače u Aperion, svet koji smo bolje upoznali sa gejmplej trejlerom. U novom videu je primetan i veliki broj oružja u ponudi, kao i upotreba štitova, tako da se stil igranja najlakše može opisati kao mešavina God of War i Dark Souls igara. Fantazijski svet u videima izgleda dosta šarenoliko i raznovrsno, ali nadamo se da neće odvraćati previše pažnje od elemenata borbe.

Solar Ash

Kreatori Hyper Light Drifter, studio Heart Machine, predstavili su Solar Ash. Igra će biti akcioni platformer sličan HLD, ali sa bogatijom grafičkom prezentacijom. Trejler nije otkrio previše detalja, ali krati gejmplej prikazuje mehaniku glajdovanja po površinama, izmenu perspektive, mač kao oružje i let pomoću velikod stvorenja.

GTA 5 Playstation 5 izdanje

Iako smo iskreno očekivali da GTA 6 bude najavljen tokom Playstation 5 događaja, dobili smo najavu da će GTA 5 izaći narednu generaciju PS konzole. Rockstar će doraditi ovu 7 godina staru igru u tehničkom smislu, dok možete očekivati i brojna grafička poboljšanja u skladu sa novom generacijom hardvera. Igrači sa PS4 imaju opciju besplatnog prelaska na next-gen konzolu, dok će oni novi GTA Online moći da preuzmu besplatno u prva tri meseca od pojavljivanja zakazanog za drugu polovinu 2021. godine.

Oddworld: Soulstorm

Rimejk Abes’s Exoddus je bio deo Playstation 5 događaja kao Oddworld: Soulstorm. Trejler prikazuje drastično poboljšanu grafiku, opasna dinamična okruženja i sve ostalo što obeležava Oddworld serijal igara. Ejbova glavna misija u igri biće spas rase kroz revoluciju koja započinje pretraživanjem kanti za smeće.

Pragmata

Resident Evil Village nije jedina igra japanskog developera Capcom koja je nedavno otkrivena, već tu spada i Pragmata. Predstavljena pomalo bizarnih trejlerom, u kojem se astronaut šta napuštenim ulicama, malu devojčicu koju prati holografska mačka. Astronaut kao da istražuje znake nestale civilizacije kada odjednom ogromna satelistka šklopocija razara nebo, ili barem prostor koji je to trebao biti. Trejler se završava na mesecu i otkrićem da je devojčica samo android dok je planeta Zemlja u daljini kao odredišna destinacija, ili pak lepo sećanje. Trejler za ovu igru je ostavio više pitanja nego odgovora, na koje ćemo se valjano načekati, pošto Pragmata izlazi tek 2022. godine.

Goodbye Volcano High

Pored AAA igara i ekskluziva na PS5 događaju, bilo je prilike videti i dosta manjih, ali podjednako zanimljivih projekata koji su na putu da se pojave u narednim mesecima. Goodbye Volcano High je ljubavna priča sa fokusom na narativ u kojem su glavni protagonisti tinedžeri koji emocionalno sazrevaju i suočavaju se sa svim problemima koje taj period nosi. Stil je pomalo čudan, sa raznovrsnim karakterima kreiranim u stilu ručno rađenih crtaća.

Little Devil Inside

Ovaj naslov je dosta kriptično predstavljen, pošto ne daje solidnu ideju kakvo iskustvo donosi. Sa trejlerom na PS5 događaju prikazan je neprijateljski svet sa čudnim stvorenjima, podvodno istraživanje, mladi viking i dekica u kadi. Neobičan spoj podseća na Zelda stil gejmpleja, ali pre nego što krenemo da pretpostavkama moramo sačekati na još detalja.

Kena: Bridge of Spirits

Kena: Bridge of Spirits je igra koje po animacijama dosta podseća na moderne Dizinijeve filmove, a radnja na Mijazakijev film Princess Mononoke. Protagonistkinja Kena na raspolaganju ima magijske moći, kao i duha koji će je pratiti tokom avanture pronalaska svete škrinje. Kao i svi ostali trejeri za igre, i ovde ima sekvenci gejmpleja, tako da vidimo delić borbi iz prvog lica, sa upotrebom luka i strele, i magične motke.
Kena: Bridge of Spirits izlazi krajem godine.

Deathloop

Još jedna igra kompanije Bethesda se našla na ovom Sonijevom događaju. Radi se o Deathloop, igri predstavljenoj prošle godine, ali je otkriven i gejmplej trejler, uz objavu da će biti PS5 ekskluziva na određeno vreme. U Deathloop se igrači nalaze zarobljeni u vremenskoj petlji iz koje jedini izlaz imaju kroz konstantne pokušaje da ubiju sve ostale. Svaki put kada strada, igrač se vraća na početak i ponovo pokušava da eliminiše 8 meta(NPC). Cilj je eliminisati ih do ponoći bez smrti kako bi pobedili. To nije jedina pretnja, pošto imate čuvata tog mesta koji će vam dodatno otežavati misiju. Arkane Studio je ovaj naslov kreirao sa dosta elementa sličnih Dishonored serijalu, poput stealth elemenata, kao i bogatog arsenala oružja. Svaki meč će imati dva igrača, jedan će se boriti da razbije petlju, a drugi da je održi, što je zanimljiv koncept.
Više detalja je dostupno na Playstation Blogu

Astro’s Playroom

Astro’s Playroom će biti besplatna igra koje će dolaziti pre-instalirana sa svakim Playstation 5 uređajem, bilo standardnim ili digitalnim izdanjem. Ovaj 3D platformer će služiti kao igriva prezentacija novih funkcija Playstation 5 konzole, a ujedno očekujte i valjanu probu novog DualSense kontrolera. Astro’s Playroom imaće 4 igriva sveta, inspirisana PS5 funkcijama.

NBA 2K21

Ovo nije nikakvo iznenađenje, pošto svake godine dobijamo novu NBA 2K igru. 2K Games se udružio sa Sonijem kako bi predstavio tizer za naredno izdanje. Video je kreiran u endžinu, i prikazuje odličan izgled grafike sa pobošanim vremenima učitavanja, zahvaljujući Playstation 5 SSD-u, što znači da je vreme čekanja između košarkaških mečeva značajno smanjeno. 2K Games najavljuje nove modove igranje, poboljšane mehanike, a nadamo se da neće biti agresivnih mikrotransakcija kao u prošlim igrama.

Sackboy: A Big Adventure

LittleBigPlanet serijal dobija spin-off za Playstation 5. Dećak-džak se vraća novim velikim avanturama, u stilu platformisanja. Trejler prikazuje raznobojna okruženja i opciju kooperativnog igranja. Iako nisu viđene, Sackboy A Big Adventure verovatno sa sobom nosi dobar set novih mehanika koje će obogatiti ovaj nadolazeći 3D platformer. Datum izlaska nije poznat.

Bugsnax

Koja je poenta ove igre iskrena ne znamo. Naziv Bugsnax implicira na to da ćemo jesti razne bube i sve ostalo što se nađe na meniju, a to će kao posledicu menjati izgled našeg karaktera. Trejler je dosta čudan, pre svega zbog grafike, koja izgleda kao da se igra pojavila pre više godine, a ne da izlazi za Playstation 5. Trejler izgleda morbidno, ali pored “praznika 2020” kao planirano datuma izlaska, drugh detalja nema.

Returnal

Proglašen kao najambicioznija igra kreatora Resogun, Returnal predstavlja svemirsku horor pucačinu iz trećeg lica, gde stupate u ulogu astronauta zarobljenog u vremenskoj petlji. Dok pokušavate da razbijete ciklus koji se iznova ponavlja susrećete se sa velikim brojem vanzemaljaca, a za odbranu na raspolaganju imate solidan arsenal oružja. Returnal će pored napucavanja verovatno probati da pred igrače dovede i elemente psihološke torture sa Edge of Tomorrow konceptom vremena.
Planirani datum izlaska za sada nije poznat.

PLaystation 5 logo new

Jett: The Far Shore

Studio Superbrother, koji je doneo Sword & Sorcery, sada će se oprobati sa svemirskom ekspolaracijom u igri nazvanoj Jett: The Far Shore. Drugih zvaničnih detalja nema, ali u trejeru vidimo da će fokus biti na istraživanju planeta, i pronalasku budućnosti za čovečanstvo. Vidljiva je raznolika ponuda svetova za obilazak, a u videu se stalno prikazuje dvojac istraživača, tako da je moguće da se radi o kooperativnoj igri.
Jett: The Far Shore izlazi krajem ove godine.

PC platform

PLaystation 4 platform logo
PS5 logo png
Xbox One logo green

Xbox Series X logo png

To su sve Playstation 5 igre koje su za sada najavljene. Soni planira da u narednim mesecima održio još nekoliko događaja u susret izlasku Playstation 5 konzoli, kada ćemo verovatno dobiti najave još nekoliko novih naslova i konačno ćemo saznati koliko će Playstation 5 koštati.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top