Vesti

Microsoft protiv naplaćivanja nadogradnje igara na next-gen verziju za Xbox Series X

Kompanija Microsoft staje u zaštitu igrača i ponovnog plaćanja za igre koje će postati dostupne za Xbox Series X(XSX) konzolu, a korisnici ih već poseduju na Xbox One.

Izvori bliski ovoj američkoj kompaniji i njenoj najnovijoj polisi, otkrili su da je izdata preporuka developerima da se next-gen nadogradnje ne naplaćuju, već moraju biti besplatne za igrače koji ih imaju na aktuelnim konzolama i žele da napredak prenesu na XSX.

Preporuka važi generalno za čitavu industriju, dok će svaki izdavač u vezi sa Xbox brendom, i koji za nadolazeću igru ima “Smart Delivery” oznaku, morati da next-gen nadogradnju omogući potpuno besplatno. To znači da će sve igre Xbox Game Studios grupe, kao i Destiny 2, Assassin’s Creed Valhalla, FIFA 21, Cyberpunk 2077 moći da se kupe za Xbox One, a potom se lako prebaciti na Xbox Series X.

Microsoft ne može da kontroliše odluke developera koji nisu u direktnoj saradnji sa njima, tako da oni imaju slobodu da takav vid nadogradnje  naplaćuju, što znači da će neko ko je kupio igru za XO morati za XSX ponovo da kupi istu po punoj ceni ili da dodatno plati za nadogradnju. 2K Games je prvi od izdavača koji će jače udariti po džepu igrača kada je u pitanju tranzicija na narednu generaciju konzola, i to u svakom slučaju(kupili oni igre za trenutnu generaciju ili ne).

2K Games će Playstation 5 i Xbox Series verziju igre NBA 2K21 naplaćivati po ceni od 70 dolara, dok će PS4/XO verzija biti 10 dolara jeftinija. Ako neko od igrača želi da ovu igru “prebaci” na narednu generaciju konzola to će moći samo kupovinom specijalne edicije koja košta 90$ i u kojoj je naznačeno da je next-gen prelazak “besplatan”. Neverovatno.

Stav kompanije Microsoft je izuzetno opravdan i pre svega povoljan za potrošače, ali nažalost neće svi izdavači prihvatiti tu preporuku, pogotovu oni koji su se izveštili u takozvanom recikliranju sadržaja, gde imamo GTA 5 koji će se pojaviti kao izvesna osvežena verzija za PS5/XSX, i vrlo je verovatno da nas očekuje puna cena.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top