Gadgets

Igrači u ovoj godini troše više na video igre nego u prošloj deceniji

Pandemija virusa COVID-19 jako je uticala na svet, događaje, a ni gejming industrija nije mogla proći bez posledica,  s tim što se u njoj nalazi splet dobrog i lošeg.

Loš uticaj korona virusa na igre leži u raznim odlaganjima zbog promene načina funkcionisanja developera tokom rada od kuće, što se nakon određenih odlaganja sada stabilizovalo, a crnje prognoze nagoveštavaju da će se odlaganja tek odigrati narednih godina, za projekte koji su sada tek u ranim fazama razvoja.

Sa druge strane, imamo znatno povećanje potrošnje od strane igrača kada je u pitanju kupovina igara, hardvera i različitih drugih dodataka koji se tiču užitka u interaktivnoj zabavi. Ove godine, praktično od početka širenja korona virusa, zabeležen je ogromni skok u kupovini u čitavom svetu.

Globalnih podataka za sada nema, a prema izveštaju NPD grupe, mesečna potrošnja na video igre u Sjedinjenim Državama tokom juna dostigla je čak 1,2 milijarde dolara, što je kada se sagleda po mesecima, najveća utrošena suma u protekloj deceniji, odnosno od 2009. godine. Visoka suma dolazi praktično kao direktna posledica korona virusa, pošto je jun relativno slab mesec kada su u pitanju objave novih igara. Juna meseca kao najpopularniji naslov smo imali The Last of Us 2 koji je zabeležio rekord u brzini prodaje kod PS4 ekskluziva.

Sa 1,2 milijarde u junu, ukupna potrošnja u prvoj polovini godine se popela na 6,6 milijarde(u SAD-), 19 procenata više nego za isti period prošle godine. Kada se uzme u obzir da period sa novim i dugo očekivanim igrama tek predstoji, pošto na jesen stižu PS5 i Xbox Series X konzole, kao i prateće ekskluzive, ova godina je na dobrom putu da bude najbolja u čitavoj deceniji.

Ako se nastavi trenutni trend potrošnje, to će se i odigrati. Cyberpunk 2077 je jedna od igara koja će možda imati rekordnu prodaju u prvom mesecu pojavljivanja ove jeseni, pošto je do sada već nekoliko puta uporno odlagana. Sa druge strane, Sony se priprema za povećanu potražnju time što je duplirao proizvodnju Playstation 5 konzola.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top