PC

Noctua CPU hladnjak bez ventilatora na tržište stiže naredne godine

PC entuzijasti su navikli da sa procesorima uzimaju i posebne hladnjake uz koje obavezno ide ventilator, po mogućstvu sa RGB osvetljenjem, ali će se u bliskoj budućnosti to možda promeniti.

Noctua, proizvođač hladnjaka za procesore i sličnih dodataka, naredne godine donosi prvo CPU hlađenje koje dolazi bez ventilatora, već će biti pasivnog tipa. Noctua je ovaj pasivni kuler predstavio prošle godine na sajmu Computex, ali samo kao prototip tako da nije bilo definitivno sigurno da će uopšte ugledati svetlost dana.

Sada je objavljeno da će se u prodaji pojaviti već početkom naredne godine(Q1 2021), ali drugih detalja, poput cene proizvoda, za sada nema. Takođe, nije poznato za koje tipove procesora će tačno biti namenjeno ovaj pasivni hladnjak.

Prema preliminarnim informacijama, novi Noctua hladnjak će bez problema raditi posao sa procesorima čiji je TDP 120W i to u kućištima bez pridodatih ventilatora, dok bi sa njima podržao i viši TDP kod procesorskih čipova. Slika iznad prikazuje da je prototip poprilično gabaritan, ali će izgled finalnog proizvoda verovatno biti drugačiji.

Biće zanimljivo videti kako će se ovo hlađenje pokazati u praksi i da li će uspešno održavati temperature na nivou preporučenih. Vrlo je verovatno da će se fino pokazati kod procesora nižeg ranga, a kao prednost se uzima to da nema buke izazvane od strane ventilatora, što se sa dobrom cenom može prikazati kao odličan izbor za prostore u kojima se zahteva tišina.

Od uspeha kompanije Noctua sa ovim proizvodom zavisi budućnost pasivnih kulera za procesore, pa bi se u najboljem slučaju mogao pojaviti na određenom broju od preko pola miliona čipova kompanije AMD ili Intela, a za nadolazeću generaciju konzola je malo kasno.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top