Mobile

Pomoć prijatelja – Microsoft podržava Epic Games u borbi protiv monopola kompanije Apple

Sudski spor između dva tehnološka giganta je počeo, Epic Games protiv Apple ili Apple protiv Epic Games, svejedno je. I sa jedne i sa druge strane stižu različiti argumenti koji imaju logike, ali je još uvek teško zaključiti da li će neka strana sa svojim stavovima uspeti da izvuče presudu u svoju korist.

Sve je započelo tako što je Epic Games digao glas protiv monopola koji postoji na iOS i Android platformama, gde je primarno akcenat na kompaniji Apple koja ne dozvoljava da se sadržaj na iPhone uređajima distribuira sa treće strane, već isključivo kroz App Store, čime “Jabuka” uzima poveći procenat od oko 30%.

Te optužbe i pokušaj Epic Gamesa da to zaobiđe rezultirale su izbacivanjem Fortnite: Battle Royale sa iOS platforme, a sada se sukob samo produbljava. Tužba koju je podneo Epic Games protiv kompanije Apple sada je dobila pomoć prijatelja, pošto drugi gigant u industriji staje iza Epic Gamesa, to je Microsoft.

Kompanija iz Redmonda je uputila izjavu koja podržava tužbu pokrenutu od strane Epic Gamesa, čime želi da se ovoj kompaniji obezbedi pristup najnovijim Apple tehnologijama, što je ispravna stvar za developere i krajnje korisnike. Iz Microsofta tvrde da bi uskraćivanje pristupa Apple hardveru onemogućilo održavanje Unreal endžina za iOS, čime bi veliki broj developera ostao uskraćen.

Upravo ovaj endžin se koristi za najveći broj igara na svim platformama, a ako bi Apple u potpunosti zabranio pristup Epicu i daljem razvoju Unreal edžina, pogotovu sa Unreal 5 na pomolu, to bi donelo do ogromnih troškova za niz developera, koji bi morali da iznova pokrenu svoje projekte u drugom endžinu, ili da jednostavno budu suočeni sa gubicima.

Problem ne nastaje samo za nove igre i projekte, već za sve koji od ranije postoje za iOS. Prva igra koja će pretrpeti štetu je sam Fortnite, jer Epic Games ne može doneti novu sezonu pred igrače. Apple sa druge strane tvrdi da svu štetu prouzrokuje Epic Games i da sve može biti rešeno tako što će se iz igre ukloniti opcija za zaobilaženje kupovine preko Epla.

Videćemo da li će pomoć koju je Microsoft pružio značiti nešto u korist Epic Gamesa.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top