Gadgets

HARDWARE: Logitech G Pro X Wireless

Logitech je poslao nove Pro slušalice na test pa je moje prvo pitanje bilo šta su mogli da urade da model G Pro X dodatno poboljšaju? E pa u svetu gejminga je jedna reč trenutno apsolutni hit – wireless.

Logitech G Pro X Wireless

S obzirom da smo već detaljno opisali i G Pro i G Pro X modele nećemo se ovde previše dugo baviti samim kvalitetom izrade jer je on prosto identičan. Dakle u pitanju su slušalice na kojima su upotrebljeni najbolji materijali, ram je izrađen od čvrstog metala, nisu ni teške ni previše lagane, onako na svakom koraku odišu nekom dozom solidnosti i pouzdanosti, baš ono što bi jednom gejming profesionalcu i trebalo.

Ne postoje nikakvi šljašteći elementi, sve je dizajnirano relativno svedeno a opet efektno tako da odišu i dozom elegancije a osim na profesionalne gejming turnire ih slobodno možete poneti i u bilo koju ozbiljnu kancelariju bez da vas kolege gledaju čudno. G Pro X Wireless su bazirane na jačem, G Pro X, modelu koji osim samih slušalica u lepo dizajniranom kućištu donosi i futrolu za nošenje, odvojiv mikrofon, kabl za napajanje ili povezivanje sa računarom preko USB porta ako vam se istroši baterija, drugi set naušnica od memorijske pene koji je izuzetno fini na dodir i konačno mali USB dongle koji zapravo služi za samo povezivanje sa računarom. Moram još jednom napomenuti da su oba seta naušnica – i kožne i one od tkanine jako jako udobni za dugotrajno korišćenje, s tim da je onaj od tkanine još i finiji za kožu vašeg lica i ušiju pa ćete zaista pomisliti da ništa udobnije niste probali. Naravno set izrađen od kože je nešto lakši za održavanje ali u uslovima malo toplije jeseni može doći do znojenja pa je to neka vrsta kompromisa, definitivno je mnogo dobro što imate mogućnost izbora.

Na levoj slušalici se nalazi mesto na kome možete ubosti mikrofon koji je inače savitljivog tipa sa sunđerastim vrhom tako da neće kupiti neku okolnu buku. Odmah do toga se nalaze i ostale kontrole – za uključivanje/isključivanje uređaja, za mutiranje mikrofona, kontrola jačine zvuka i konačno USB-C konektor za kabl ka računaru. Sve je vrlo logično i jako lako dostupno kako bismo i očekivali od uređaja ove klase.

A radi li to bez kabla?

Ovo je možda i najbitnije pitanje za svakoga ko se ozbiljno, da ne kažem profesionalno, bavi igranjem video igara. Do sada smo imali situacije da na bežičnim modelima zvuk kasni ili je podložan različitim smetnjama i slično. Međutim sada je Logitech i na slušalice primenio svoju već oprobanu Lightspeed tehnologiju bežičnog prenosa koju smo već susretali na miševima i tastaturama. I onda omogućava da zvuk do vas stigne bez ikakvih smetnji i kašnjenja, praktično kao da su slušalice povezane preko običnog kabla. Sam risiver nije specijalno mali, ali nije ni preveliki, otprilike veličine nekog standardnog USB flash diska, a rekao bih da kod slušalica to i nije tako presudno kao kod miševa. Ima domet od preko 13 metara i prosto bilo gde u stanu da sam se kretao je bez problema hvatao signal sa računara pa sam mogao i da slušam podcastove ili neke druge audio sadržaje iz druge sobe bez problema. Sa druge strane jedna od velikih boljki bilo kog bežičnog sistema jesu baterije i moram priznati da sam se baš prijatno iznenadio što slušalice nisu bitno teže zbog njih (370 grama naspram 320 grama kod običnih G Pro X) a sa druge strane obezbeđuju autonomiju po tvrdnjama proizvođača od nekih 20 sati korišćenja. Ja mogu da primetim da sam skoro cele nedelje imao slušalice na glavi i da mi Logitech G Hub softver prikazuje da je baterija na 30%, nisam ih čak ni napunio kad sam ih izvadio iz kutije. Naravno one imaju režim štednje baterije koji sigurno produžava vreme korišćenja kada nije pušten nikakav zvuk ili ne igram neku igru, ali bih rekao da je autonomija i više nego dovoljna.

Kvalitet zvuka

Ovde dolazimo do toga da se ponavlja priča o G Pro X modelu – kvalitet zvuka je odličan, drajveri od 50mm daju fenomenalan zvuk i tu se ništa nije promenilo uvođenjem bežične opcije. Tu su opet i Pro-Tuned EQ podešavanja gde možete vaš zvuk podesiti na isti način kao što to rade profesionalci i koristiti njihove presete, ili se prosto igrati sa svojim postavkama pa napraviti nešto novo. Bitno je naglasiti da i bežične slušalice, baš kao i G Pro X model imaju podršku za Blue Vo!ce tehnologiju koja može vaš glas pretvoriti u neki radijskog voditelja, komedijaša ili šta god vam već padne na pamet. Nisam siguran da će ovo baš previše koristiti sami profesionalni igrači, osim možda u situacijama kada se igra online pa žele da ostave bolji utisak na saigrače koji ih ne pominju, ali je svakako odlična stvar za sve youtubere, strimere i druge influensere. Opet na ovaj softver se nadovezuje odličan mikrofon koji čak i bez bilo kakvih dodataka proizvodi skoro pa savršen zvuk a sa dodavanjem efekta su mogućnosti neograničene.

Zaključak

G Pro X Wireless slušalice bukvalno samo nadograđuju ono što smo već videli na G Pro modelima, a to nam se već tada vrlo svidelo. Ništa od funkcionalnosti nije izgubljeno a dodata je bežična opcija i to na najbolji mogući način tako da je sada samo na korisnicima da se zapitaju da li je vreme da ulože nešto više novca u slušalice i da pređu na bežičnu varijantu. Ono što je sigurno jeste da G Pro X Wirelesss slušalice deluju kao da mogu da vas služe mnogo narednih godina i će ih biti jako teško zameniti pa možda nešto viša startna cena nije neopravdana.

ModelLogitech G Pro X Wireless
Tip7.1 bežične surround slušalice
DodatnoKožne naušnice od memorijske pene, odvojiv mikrofon, 50mm drajveri, snimanje EQ profila na uređaj, Lightspeed bežično povezivanje
G Pro XBlue Vo!ce filteri mikrofona, torbica za nošenje, dodatni set plišanih naušnica
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top