Hardware

HARDWARE: Xiaomi Mi 10T Pro 5G

Budžetski flagship

Mobilni uređaji sa vrhunskim performansama nisu nikakva retkost u poslednje vreme, ali ono što sa njima nažalost vrlo često ide jeste i jako visoka cena. Kineski Xiaomi je godinama važio za proizvođača koji nudi odličan odnos uloženog i dobijenog pa su mnogi bili poprilično razočarani kada se pojavio Mi 10 sa cenom koja se opasno približila najjačim Apple, Huawei i Samsung modelima. Međutim, i na našu, sreću iz kineske kompanije su shvatili da treba da ponude i nešto pristupačniji model pa se pred nama našao Mi 10T Pro. 

Mi 10T Pro 5G

Na početku bih odmah napomenuo da je Xiaomi istovremeno najavio 3 modela iz Mi 10T serije – Mi 10T Lite, Mi 10T i Mi 10 Pro. Jasno je da je prvi jeftiniji model, da je Mi 10T standardni, dok je Pro najjača verzija. Ono što treba obratiti pažnju ipak da je razlika između Mi 10T i Mi10T Pro isključivo u kameri što ćemo kasnije i naglasiti, a da su po svemu ostalom identični, dok je Lite solidno oslabljen pa se na njega nećemo osvrtati u ovoj recenziji. Dakle sve osim kamere što važi za Mi 10T Pro koji smo imali na testu važi i za Mi 10T. 

Specifikacije

Ekran: 6.67″ 1080 x 2400, 20:9, Gorilla Glass 5

OS: Android 10, MIUI 12

Procesor: Octa-core (1×2.84 GHz Kryo 585 & 3×2.42 GHz Kryo 585 & 4×1.80 GHz Kryo 585)

Grafika: Adreno 650

Memorija: 128GB 8GB RAM/256GB 8GB RAM

Zadnja kamera:
108 MP, f/1.7, 26mm (wide)
– 13 MP, f/2.4, 123˚ (ultrawide)
– 5 MP, f/2.4, (macro)

Prednja kamera: 20 MP, f/2.2, 27mm (wide)

Baterija: Li-Po 5000 mAh,
Fast charging 33W

Cena: 599€

 

Već pri prvom kontaktu sa kutijom zaključujemo da je u pitanju poveći uređaj, a kutija je iako minimalistički dizajnirana sa određenom dozom kičastih zlatnih slova. Meni je ipak najviše pažnje privukao natpis sa strane koji kaže da imate lak pristup svim Google aplikacijama na koje ste navikli, verovatno aluzija na jednu drugu kinesku kompaniju koja je izgubila pristup Google servisima u trgovinskom ratu između Amerike i Kine. Unutra se nalazi punjač, USB-C na 3.5mm audio konverter, sam telefon i silikonska futrola. Zanimljivo je primetiti da je na silikonskoj futroli sada velikim slovima ispisano Xiaomi što ranije nije bio slučaj a verovatno govori u prilog tome da je kineska kompanija postala mnogo sigurnija u svoj brend. Interesantno je primetiti i da proizvođač navodi da silikonska futrola ima i nekakva antibakterijska svojstva pa će sama ubijati bakterije na telefonu, ne znam kako bismo proverili da li je to tačno ali za početak neka bude da im verujemo na reč. 

Sam telefon je poprilično velikih dimenzija – sa ekranom od 6.67“ je to i za očekivati, a ni težina nije baš mala, čitavih 218 grama (običan Mi 10T je zanemarljivo lakši sa 216 grama). Sa obe strane je zaštićen Corning Gorilla Glass 5 staklom, prednja strana je praktično cela u ekranu, dok je zadnja presvučena vrlo sjajnim završnim slojem koji zaista izgleda jako lepo. Model koji je kod nas bio na testu je u nekoj sivkasto-braonkastoj boji ali postoje i crni i svetlo plavi koji sigurno privlači više pažnje. Jedna nezgodna strana ovog pristupa jeste što bez futrole ovakav završni sloj privlači otiske prstiju i prljavštinu toliko brzo da je čak bio problem očistiti ga za slikanje. Još jedna stvar koja odmah upada u oči kada okrenete telefon jeste zaista ogromna izbočina za kamera modul – i površinski velika, ali i jako istaknuta, rekao bih da je razlika između kamera modula i tela telefona više od jednog milimetra što se itekako primeti kada telefon stavite leđima okrenut na sto na primer. Naravno ovo je dosta ublaženo ako koristite priloženu silikonsku futrolu pa je tada praktično u ravni. 

Kada se telefon upali prvo što nam pada u oči jeste zaista odličan LCD ekran od 6.67“ rezolucije 2400×1080 piksela koji prekriva celu prednju stranu osim jednog malog dela u gornjem levom uglu gde je takozvana punch hole kamera. Ova rupica zaista ni najmanje ne smeta prilikom korišćenja telefona i vrlo brzo ćete se na nju navići. Bitna stavka ovog ekrana je osvežavanje do 144Hz koje zaista daje neverovatnu glatkoću prilikom korišćenja. Još bitnije je što se osvežavanje ekrana adaptira na osnovu onoga šta se na njemu dešava kako bi štedelo bateriju pa kada gledate video klipove će ono biti do 60Hz a kada skrolujete ili igrate igre će ići do celih 144Hz zavisno od situacije i da li neka igra može da iskoristi to osvežavanje. 

Dodatna interesantna stvar na ovom telefonu jeste što za otključavanje koristi senzor otiska prsta koji je integrisan u power dugmetu. Moram priznati da je ovo prvi put da koristim telefon sa ovakvim rešenjem i da mi se jako sviđa, mnogo je praktičnije nego senzor na zadnjoj strani a mnogo brže i efikasnije od senzora integrisanog ispod ekrana. S druge strane ovaj model takođe koristi i prepoznavanje lica za otključavanje što je vrlo korisno, a dopalo mi se i što me prepoznaje čak i sa maskom – jako korisno u doba korone. 

Kamere na Mi 10T Pro su jedne od naprednijih s kojima smo se skoro sretali – prvo tu je glavni senzor od 108 megapiksela, međutim ne treba očekivati da zaista dobijete fotografije u toj rezoluciji, kamera zapravo spaja četiri piksela u jedan i rezolucija fotografije je manja ali je kvalitet bolji. Treba naglasiti i da ovo sočivo ima optičku stabilizaciju slike. Tu su još i dva dodatna senzora – jedan je široki rezolucije sa senzorom 13MP i konačno treći je makro senzor rezolucije 5MP koji omogućava fotografisanje sa udaljenosti od čak samo 2cm. Postoji mogućnost snimanja i video materijala do rezolucije od čak 8K i 30fps, a ako smanjite rezoluciju video možete snimati i usporeno do 120fps. Zanimljivo je primetiti da je Xiaomi počeo sve više da radi na svom softveru za fotografisanje i snimanje video materijala pa su tu sada mnogi interesantni modovi i efekti – takozvano kloniranje ljudi na fotografijama i video klipovima, zatim dodavanje različitih efekata, mogućnost moda sa produženom ekspozicijom, ali i dodatno doterivanje naknadno. Moram priznati i da sam se slatko nasmejao na efekat na slikama koji vam nudi da vam suzi struk, poveća ramena ili grudi, produži noge i slično, pretpostavljam da bi neke Instagram modele ovo itekako interesovalo! Širokougaona kamera je jako korisna za slikanje nekih pejzaža, arhitektonskih celina i slično, ili kada prosto ne možete dovoljno da se fizički odaljite od subjekata. Međutim treba napomenuti da je glavna kamera mnogo sposobnija kada govorimo o hvatanju sitnih detalja, a pogotovu noćnim fotografijama od širokougaone. Konačno makro sočivo se koristi u vrlo specifičnim situacijama ali svoj posao radi odlično. Ne treba zaboraviti ni prednju kameru koja ima 20 megapiksela koja po danu daje zaista odlične rezultate ali je noćni mod nešto slabiji. Kada uzmemo u obzir standardni Mi 10T model on se u odnosu na Pro razlikuje najviše po glavnom senzoru kamere koji je 64MP umesto 108, dok su druga dva senzora identična. On takođe može da snima video u 8K rezoluciji do 30 fps. 

Da bi sve ove funkcije radile kako treba Mi 10T Pro je opremljen najnovijom generacijom flagship procesora u vidu Snapdragon 865 modela koji je uparen sa 8GB LPDDR5 a može doći u varijanti sa 128 ili 256GB skladišnog prostora (mi smo testirali ovu drugu). S druge strane standardni Mi 10T ima isti procesor ali je skladišni kapacitet ograničen na 128GB dok možete birati između verzija sa 6 ili 8GB RAM memorije. Verzija koja je bila kod nas na testu podržava i 5G tehnologiju ali je jasno da to ne možemo testirati dok se ne budu pojavili operateri koji to nude kod nas, a za sada ne deluje da će to skorije biti situacija. 

Ono što je po meni jedna od najvećih prednosti Mi 10T Pro telefona jeste vreme trajanja baterije – ona je deklarisana na 5.000 mAh što u današnje vreme i nije preterano puno, ali u realnom radu se itekako primeti da postoje neke ozbiljne optimizacije u MIUI 12 operativnom sistemu koji je prilagođena verzija Androida na Xiaomi telefonima. Naime ja obično kažem da nekome baterija telefona može trajati i dva dana ali ja nisam taj korisnik jer meni toliko nema šanse da izdrži, pogotovu dok se bavim testiranjem, igranjem i slično. E pa u slučaju Mi 10T Pro ta moja tvrdnja je opovrgnuta – nakon dva dana popriličnog maltretiranja telefona završio sam na oko 10% baterije što zaista smatram fenomenalnim rezultatom. Kada na to još dodamo brzi punjač od 33W koji telefon može u potpunosti napuniti za oko sat vremena čini se da o bateriji ovog telefona ne morate previše razmišljati. 

Što nas dovodi i do gejming dela priče o Mi 10T Pro koja se upravo najviše oslanja na kombinaciju brz procesor, brz ekran, velika baterija. Postoje i optimizacije u samom operativnom sistemu koje će vam dodati neke gejming opcije, na primer da odredite aplikacije koja smeju da vam „smetaju“ tokom igranja (na primer ako čekate neku bitnu poruku ili poziv) a da se sve ostale isključe i slično. Međutim glavna prednost jeste upravo što će sve raditi ekstra brzo, što će ekran to sve moći glatko da prikaže i konačno što će vam baterija omogućiti da se igrate dugo i bez brige da će se isprazniti na pola dana. 

Zaključak

Sve ovo je lepo za jedan telefon nove generacije ali ništa nije revolucionarno, tako da dolazimo i do najbitnije stavke a to je odnos uloženog i dobijenog, tj cene ovog telefona. Prema specifikacijama sam očekivao da košta negde oko 800 evra ali prema prvim informacijama od distributera kada se ovaj model pojavi bi na našem tržištu njegova cena trebala u najjačoj verziji da čak bude ispod 600 evra! Naravno to ide još povoljnije ako se odreknete dela memorije, a u povoljnijoj, Mi 10T verziji bi cena trebalo čak da bude ispod 500 evra! Naravno tu morate da se odreknete i vrlo solidne 108MP kamere ali opet to je zaista jako povoljno za sve ono što ovaj model nudi. U tom smislu nam je drago da Xiaomi nije odustao od agresivne cenovne politike i da opet mogu da ponude nešto što je vrhunskih performansi a opet pristupačnije prosečnom korisniku.

Autor: Stefan Starović

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top