Vesti

Zaposleni u Google Stadia tvrdi da strimeri trebaju plaćati developerima za igre koje strimuju

Strimeri imaju status veoma važnih ličnosti u gejming industriji kao svojevrsni promoteri igara, pošto većinu prate milioni, što je za izdavače i developere veliki broj potencijalnih kupaca.

Neretko se dešava da kompanije plate strimerima i influenserima kako bi promovisali svoju igru, pošto to ima većeg uticaja nego standardne reklamne kampanje. Najbolji primer za tako nešto su Apex Legends i Warzone, koji su promovisani upravo preko strimera i ostvarili su ogroman priliv igrača za jako kratki period vremena.

Kao što je bivši urednik istakao u ovom tekstu, radi se novoj, savremenoj, vrsti reklamiranja koja je efektivnija i donosi veću popularnost igrama.

Ipak, jedan od vodećih developera iza striming servisa Google Stadia, Aleks Hatčinson, misli da bi trebalo biti obrnuto – strimeri moraju plaćati developerima zato što strimuju njihove igre. Hatčinson navodi da stimeri ne trebaju brinuti o mogućem brisanju sadržaja zbog muzike koju su koristili, jer je navodno strimovanje igara za koje nisu platili veći problem.

Navodi se da bi strimeri umesto same igre, trebalo kupovati licencu za strimovanje i da za to plaćaju veću cenu zbog sadržaja koji koriste.
Naravno, komentari na ovaj predlog su bili mahom negativni, pogotovu oni koji dolaze od strane strimera i influensera. Jacksepticeye je ovu objavu nazvao ironičnom, pošto je Hatčinson ranije podelio fotografiju gde nije istakao kreatora, a čak je i izbrisao vodeni žig.

Čak i da se neko “upeca” na ovu ideju, teško da bi tako nešto prošlo, pošto se svet ipak promenio u tom smeru da strimeri više pomažu povećanju zarade nego što je umanjuju. Brojni su slučajevi u kojima su strimeri upravo pomogli da manje zapažene igre dobiju na popularnosti, što je svakako pozitivna strana cele priče.

Ovo nas malo podseća na nedavnu najavu obaveznog plaćanja poreza za influensere i frilensere u Srbiji…

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top