Gadgets

HARDWARE: Logitech G733 Slušalice

Logitech ima dosta kvalitetne proizvode ali možemo reći da im je dizajn ponekad malo previše minimalistički i klasičan. Meni to sasvim odgovara, čak to i više volim, ali šta za one koji žele uređaje koji su elegantni a ipak privlače pažnju. Oni treba da obrate pažnju na novu Logitech kolekciju u bojama kojoj pripada i najnoviji G733 model slušalica

G733 

Zvanični naziv ovog proizvoda jeste G733 Ultra-Lightweight, Wireless gaming headset i u njemu je nekako sadržano nekoliko najbitnijih karakteristika uređaja. Mi smo na test dobili crni i beli model, a ja sam se odlučio baš za beli s obzirom da je vizuelno dosta drugačiji od svega što sam u skorije vreme video, crni ipak malo vuče na klasiku. Za one koji žele još više uzbuđenja tu su i plave i ljubičaste slušalice, ove poslednje verovatno namenjene ili pripadnicama lepšeg pola ili nekim baš velikim zaljubljenicima u Fortnite na primer gde tako neke nijanse često dominiraju. Sve u svemu kada otvorite kutiju odmah shvatite da ovo nisu baš obične slušalice ni po kom kriterijumu – naime u potpunosti su izrađene od plastike i to više neke kao kombinacije gume i plastike što ih sa jedne strane čini izuzetno laganim za bežične slušalice, a sa druge strane dovodi do zaista velikog nivoa fleksibilnosti. Sam headband možete uvijati koliko hoćete ali ni u jednom trenutku ne deluje da bi to moglo da dovede do oštećenja istoga. Iako bela dominira ispod headbanda se nalazi fleksibilna traka koja zapravo služi da vam slušalice drži na mestu na glavi i da u odnosu na nju vršite podešavanja shodno veličini glave. Prostor za podešavanja nije baš preveliki – imate jedan podeok sa jedne i drugi sa druge strane, pa to možete kombinovati, ali je moj utisak sa relativno prosečnom veličinom glave da bi se lako moglo prilagoditi bilo kome, meni je između najzategnutijeg i najopuštenijeg položaja razlika samo u količini pritiska koju slušalice vrše na glavu, verovatno tome doprinosi i izuzetno fleksibilna traka koja podseća na onu sa skijaških naočara. 

Sam dizajn slušalica je neka kombinacija svedenog i ekstravagantnog. Naime preovladava bela plastika koja je vrlo svedena, čak su i logo i oznaka modela vrlo diskretno napravljeni, ali onda imamo detalje koji iskaču – šarena traka za glavu i pre svega RGB osvetljenje. RGB osvetljenje je postavljeno tako da gleda ka napred, što je zaista interesantna promena u odnosu na ono što inače viđamo na slušalicama, a deluje da je možda malo to tako urađeno i zbog raznih strimera ili čak i onih koji koriste slušalice sada za video pozive kako bi se još dodatno akcentovao njihov gejmerski aspekt. Dizajn je toliko sveden da čak na levoj strani gde su tasteri za uključivanje, mutiranje mikrofona, točkić za kontrolu jačine zvuka i USB-C konektor ne postoje nikakva obeležja pa mi je trebalo par sekundi da shvatim koje dugme je za uključivanje a koje za mutiranje mikrofona, ali kad jednom to shvatite nema dalje problema. Sam mikrofon je onog ubodnog tipa pa ga možete u potpunosti izvaditi kada vam ne treba. Osim toga se u kutiji dobija još USB-C kabl za punjenje uređaja i Lightspeed USB dongle priključak za računar. 

Glavna prednost G733 dolazi do izražaja onog momenta kada ih stavite na glavu i osetite koliko su zapravo lagane. Pritom jastučići su od memorijske pene u dva sloja a prekriveni super mekanom tkaninom za koju Logitech tvrdi i da je jako izdržljiva. Sve u svemu sa težinom od samo 278 grama deluje da biste ove slušalice na glavi mogli da nosite praktično neograničeno, hvatao sam sebe kako sam zaboravio da mi zvuk zapravo ide preko slušalica a ne direktno sa zvučnika računara. Udobnosti svakako doprinosi i traka na glavi a jedina možda mana ovakvog sistema jeste da ih za razliku od drugih Logitech modela ne možete položiti da leže ravno na stolu. 

Zvuk i performanse

Ako je neko mislio da dodavanje će RGB osvetljenja i smanjenje težine uticati na to da slušalice imaju slab vek trajanja baterije grdno se prevario – Logitech navodi više od 29 sati korišćenja a naše testiranje je pokazalo da je u stvarnosti ta brojka dosta tačna. Pritom se koristi najnaprednija Logitech Lightspeed wireless tehnologija koja omogućava potpuno jednak prenos informacija kao i preko kabla i to do udaljenosti od čak 20 metara u odnosu na prijemnik. Moja jedina zamerka na Lightspeed uređaje jeste što svaki ima svoj poseban dongle – pa će vam tako ako imate i miš i tastaturu i slušalice sa ovom tehnologijom čak tri USB porta biti zauzeta umesto samo jedan, ali verovatno će i to biti rešeno u nekoj budućnosti. Zanimljivo je primetiti da isti dongle možete iskoristiti i da slušalice povežete na PS4 konzolu što je svakako plus, s tim da tada ne možete očekivati pun surround zvuk. 

Kada smo kod zvuka 40mm drajveri u slušalicama daju zaista dobar i pun zvuk a podržan je i surround i to u vidu DTS Headphone:X 2.0 standarda. Sve u svemu zaista je lepo videti da su slušalice jako lagane a da kvalitet zvuka ni na koji način ne trpi. Možda je izolacija spoljne buke nešto malo lošija nego recimo na G Pro modelu koji ima nešto veće naušnice, ali bih rekao da je na sasvim dobrom nivou. Mikrofon je takođe odličan, usmeren ka unutra i zaista neće biti problema u komunikaciji sa saigračima. 

Zaključak

Logitech G733 imaju mnogo dobrih karakteristika – izuzetno su udobne, lepo su osvetljene, dizajn je svakako drugačiji, imaju odličan zvuk i mikrofon. Praktično je sve skoro pa savršeno dok ne dođemo do cene koja kod nas iznosi preko 20.000 dinara a realno se i za duplo manje novca mogu kupiti solidne bežične slušalice iole renomiranih proizvođača. Međutim onaj ko baš želi da uživa će se verovatno odlučiti za G733 i verovatno su i u Logitechu igraju na tu kartu. 

Model Logitech G733
Tip 7.1 bežične surround slušalice
Dodatno Ultra lagane, fleksibilni headband, udobne naušnice od tkanine, odvojiv mikrofon, 40mm drajveri, Lightspeed bežično povezivanje 

Autor: Stefan Starović

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top