Kolumne

Playstation 5 ili Xbox Series – vodič kroz next-gen

„Biti ili ne biti – pitanje je sad!“ je čuvena Hamletova dilema, a za ovaj period gejmere više muči pitanje Playstation 5 ili Xbox Series. Odabir novog konzolnog ljubimca nije preterano lak, ipak će vam to biti drugar u narednih 6-7 godina. Iako ima onih koji nemaju dileme u odabiru nove konzole, ili onih srećnika koji su već prednaručili, većina i dalje nije odlučila šta da odabere.
Ovaj će vam možda pomoći u trenucima teške odluke, i dolazi od autora koji ne naginje ni ka Istoku ni ka Zapadu.

Hardver

Bitka konzola ove generacije nije toliko prosta, umesto dve, u opticaju su 4 konzole. Playstation 5 ima dve gotovo identične verzije, gde je jedina razlika prisustvo(ili odsustvo) Blu-Ray čitača diskova. Ko je već odabrao Playstation brend, jedino mora prelomiti da li će kupovati igre u vidu diskova, ili će taj proces obavljati onlajn pa čitač neće biti potreban. U zavisnosti od toga, cena se razlikuje za 100 dolara. Digitalni Playstation 5 je 400, a diskaš je 500 jura.
U drugom uglu Xbox Series X ima partnera koji može da uskoči ako je 500 dolara prevelika cena za 4K60FPS, koji ova verzija nudi kao standard. To je Xbox Series S, najjeftiniji za ovu generaciju. Sa cenom od 300 evra predstavlja opciju za skoromni ulazak u next-gen vode, ali je zato nivo detalja žrtvovan nižom rezolucijom – 1080 i 1440p – i nema čitača za diskove.

PS5 sa sobom nosi AMD Zen 2 procesor sa 8 jezgara na 3,5GHz frekvenciji, AMD RDNA 2 grafiku sa 10,2 TFLOPs performansi i 16GB GDDR6 RAM memorije. Xbox Series X ima takođe AMD osmojezgarni Zen 2 procesor sa 3,8GHz taktom, 16GB RAM memorije i RDNA 2 grafikom sa 12TFLOPs, a Xbox Series S kao slabiji nudi 3,6GHz procesor, 10GB RAM-a i 4 TFLOPs grafičke snage, čak tri puta manje od Xbox Series X.

Xbox Series iznutra

Kao što se vidi, obe strane su se odlučile za AMD kao proverenog partnera, pa su i procesor i grafika od strane ovog proizvođača, ali sa određenim razlikama. U pogledu čistih grafičkih performansi Xbox Series X je za oko 2 TFLOPsa jači od Playstation 5, a imaju istu cenu. Osim ako niste neko ko je preopterećen brojkama, ovo ne znači preterano mnogo, pošto svaki developer, radio on na first-party igrama ili ne, učestvuje u direktnoj optimizaciji igre za svaku konzolu, i time čuva kvalitet i daje maksimalne performanse. Jedina razlika može biti da će jača konzola pružiti viši frejmrejt od onih 60, koji bi trebalo da su zagarantovani.

Gde brojke mogu biti veoma važnije jeste SSD, a sve ove navedene konzole imaju takvu vrstu skladišnog prostora. SSD omogućava brzinu učitavanja od svega nekoliko sekundi u igrama, što Sony uporno promoviše, a brzina ne manjka ni kod Xboxa.

Xbox Series konzole kao prednost naspram PS5 nude opciju Quick Resume, zahvaljujući kojoj u pozadini može raditi 5-6 igara bez uticaja na performanse. Tako igrač može skakati iz jedne u drugu za svega par sekundi čekanja i nastavlja tamo gde je stao. Ovo je posebno važno za tip igrača koji retko kada imaju priliku da sednu i zaigraju nešto, a kada za to nađu vremena žele da iskuse što više različitih stvari. Važna stvar za uzeti u obzir ako ste ograničeni vremenom.

Što se samih kapaciteta tiče, Xbox Series X ima 1TB SSD, od čega će 800GB biti dostupno igračima za smeštanje igara, dok Playstation 5 nudi specijalni SSD sa 825GB prostora, što će u realnosti biti svega 600GB za igre. Xbox Series S će imati najmanje slobodnog mesta, svega 512GB, ali je ohrabrujuće da će igre na ovoj slabijoj konzoli zauzimati oko 30% manje prostora nego verzija za X izdanje, pošto 4K teksture neće biti uključene.
Generalno gledano, ovo je dosta malo jer sve više igara zauzima preko 100GB prostora, ali su zato osmišljeni dodatni slotovi za proširenja prostora, sa sve SSD-om za kupovinu, koji baš i neće biti jeftin.

Playstation 5 Xbox Series specifikacije ukratko

Hlađenje konzola je takođe bitno, pošto niko ne želi da kupi još jedno konzolu koja će mu u sobi dati ambijent boravka na avionskoj pisti(PS4 u tebe gledamo). Mnogi su PS5 nahvalili za odlično hlađenje i tišinu, ipak je to razlog džinovskih proporcija konzola. Za Xbox Series X se govorkalo kako je dosta vruć, ali se u testu ispostavilo da je konzola zapravo „hladnija“ od PS4 Pro i Xbox One, i to za 10 i više stepeni Celzijusa.

Naravno, priča je jedno a u praksi je drugačije, tako da i pored reakcije raznih portala i jutjub persona možete sačekati neko vreme nakon izlaska da čujete pravo iskustvo igrača po pitanju mnogih funkcija i dodataka.

Dizajn

Kada smo već spomenuli pravu veličinu konzola, Playstation 5 je najveći ne samo u ovoj generaciji, već i od konzola u prethodnim, potom sledi Series X, a Series S je dosta sitan i lako će se uklopiti bilo gde. Verovatno i sami znate, mesto na polici je veoma važno za konzole, pa tako slobodno izmerite da li će ona koju želite stati gde se zamislili, sve konzole mogu stojati uspravno i položeno.
PS5 dimenzije(VisinaxŠirinaxDužina) – 390x260x104mm
Xbox Series X dimenzije – 301x151x151mm
Xbox Series S dimenzije- 275×63,5x151mm
*dimenzije su za vertikalni položaj konzola

Futuristički dizajn kod PS5 može biti dopadljiv kod fanova koji vole takvu vrstu dodataka, a Sony svakako aludira na budućnost. Xbox sa druge strane nosi minimalistički dizajn kod obe konzole, a ujednačenim i oštrim ivicama.

Playstation 5 ima gomilu sitnih reljefa

Igre

Igre su verovatno većini glavna prelomna tačka, a krajnji ciljevi dveju suparničkih kompanije se ovde i te kako razlikuju. Sony održava svoju dugogodišnju politiku ekskluziva, što je već pokazao na događajima od pre par meseci. Microsoft je tokom poslednje 3 godine okupio veliki broj prvoklasnih developera unutar Xbox Game Studios grupe, ali se ne bavi ekskluzivama već za cilj ima da igre ponudi na više platformi, posle Xbox prioritet je PC. Ta politika je prisutna sada i biće važeća u daljem periodu.

Kada se radi o Playstation 5, ponudu 12. novembra, ili 19. kod nas, će predvoditi ekskluzive poput Spider-Man: Miles Morales, Demon‘s Souls Remake, Bugsnax, SackBoy: A Big Adventure, Astro‘s Playroom(dolazi preinstalirana sa uređajem) i Godfall koji izlazi i za PC. Naravno tu je i dosta naslova drugih izdavača, specijalno pripremljenih za Playstation 5 ili Xbox Series konzole, a ponuda ekskluziva na Sonijevoj konzoli bi definitivno bila jača da razvoj igara nije otežao korona virus. Kako bi se iole nadomestila slabija ponuda igara, Soni za Playstation 5 donosi i specijalnu kolekciju sačinjenu od 20 igara, najboljih sa PS4 sistema, koju delom čine ekskluzive a delom i third party naslovi, osveženi za novu konzolu.
Kada se gleda datum kasniji od 12. novembra i 2021. godina još je razloga za razmatranje Playstation konzole. Iza ugla je novi God of War naslov, Horizon Forbidden West, Returnal, Final Fantasy 16 i druge.
Playstation igre sa dolaskom petice dobijaju i povećanje cene, pa će umesto 60 koštati 70 dolara. To važi za sve AAA naslove, dok će „porodični“ i indie naslovi biti naplaćivani jeftinije, ali to zavisi od slučaja do slučaja.

Playstation 5 igre na izlasku

Xbox Series X ima znatno slabiju ponudu. Konzolnih ekskluziva gotovo da nema, a najiščekivanija igra, Halo Infinite, odložena je za narednu godinu. 10. novembra, zajedno sa Xbox Series konzolama izlaze Assassin‘s Creed Valhalla, Yakuza: Like a Dragon, Destiny 2 Beyond Light, ali ovo nisu ekskluzive već ubrzo izlaze i za PS5 sisteme.
Za budućnost je najavljen novi Forza Motorsport, State of Decay 3, STALKER 2 je obezbeđen, Fable franšiza je vraćena u život, a i Bethesda sa svojim izuzetno bogatim naslovima je sada deo Xbox Game Studios, pa se budući Wolfenstein i Elder Scrolls naslovi mogu očekivati kao Xbox konzolne ekskluzive.
Microsoft u svom vlasništvu ima i dosta spavajućih franšiza, pre svega Perfect Dark, Banjoo and Kazooie, a tu su i Crimson Skies, Blinx, Phantom Crash, kao neke koje bismo voleli natrag, što bi ujedno doprinelo porastu reputacije kompaniji iz Redmonda.

Bogate Xbox eksluzive koje se mogu vratiti u život

Adut kod Xbox brenda jeste Xbox Game Pass servis, od prvog dana dostupan putem Xbox Series X/S, sa cenom od svega 10$ mesečno, 15$ za Ultimate program. Servis nudi oko 140 igara, a radi se o rastućem broju igara, pošto se ponuda širi svake nedelje. Takođe svaka Xbox igra koja se pojavi, od prvog dana je na Xbox Game Pass servisu.

Xbox Game Pass već ima 15 miliona pretplatnika, što samo po sebi govori o popularnosti servisa, a zajedno sa novim konzolama i nadolazećim igrama, on je odličan izbor za niska ulaganja u igre. Naravno, u slučaju Xbox Game Pass nemate igre u svom vlasništvu ni digitalnim putem. Ovaj pretplatnički servis polako dobija implementaciju igranja iz oblaka(cloud streaming), gde hardver konzole zapravo neće biti važan, što znači da bi jeftiniji Series S uz stabilnu internet konekciju valjano služio za 4K gejming.

Xbox ima preko 16 studija u svom vlasništvu sa mnoštvom ekskluziva

Backwards kompatibilnost sa obe strane

Da se ne zaboravi backwards compatibility funkcija koja omogućava igranje starijih igara na novoj generaciji konzola. Microsoft je tu najjači, pošto za igranje od prvog dana nudi na hiljade naslova koji su izlazili tokom svih ranijih Xbox generacija, a određeni dolaze i sa unapređenjima grafike zahvaljujući novom hardveru. To je veoma važno kako bi se nadoknadio nedostatak jačih noviteta. Soni je kod Playstation 5 skromniji, pošto spomenuta funkcija važi samo za igre sa Playstation 4 konzola, tačnije 99% igara, koje će bez problema biti moguće igrati na PS5. P.T. demo neće biti jedna od njih, nažalost.

Microsoft i Sony su korisnicima izašli u susret sa elementom koji se na Xbox konzolama naziva Smart Delivery. On u suštini označava da igra kupljena na odlazećoj generaciji konzola može biti besplatno preneta na novu, bez potrebe za kupovinom nove verzije po punoj ceni. Besplatna next-gen nadogradnja je potez kojim se potrošačima znatno izlazi u susret, pogotovu onoj grupi koja želi da još neko vreme igra na sistemima zrelim za penziju. Valja napomenuti da ovo zavisi od samih developera, tako da neće svaka igra podleći besplatnog nadogradnji, pa tako valja proveriti naslov pre same kupovine.

Svi raniji Xbox kontroleri rade bez problema na Xbox Series konzolama, ali na Playstation 5 se može koristiti samo posebni DualSense kontroler. To je delom iz razloga što DualSense donosi adaptibilne tastere sa haptičkom podrškom za maksimalnu imerziju igranja kroz prenos dešavanja u igrama putem vibracija.

Playstation 5 ili Xbox Series

Čekanje može biti pametna opcija ako želite da vidite kako će se situacija dalje odvijati sa Playstation 5 ili Xbox Series konzolama. Po pitanju hardvera se ništa neće menjati, ali Microsoft i Sony pakuju dosta igara koje tek trebaju dobiti. Ako ste Bethesda fan, onda svakako trebate sačekati da vidite kvalitet novijih igara, pošto će one verovatno biti Xbox ekskluzivne.
Sa druge strane, zbog cene je možda realno ostaviti starog ortaka na polici još neko vreme, ili pak dati šansu Playstation četvorci, ako je niste uzeli. PS4 je i dalje aktuelan, ma šta god govorili, većina najavljenih PS5 igara dostupno će biti i za četvorku tako da ništa nećete propustiti, a imaćete i jaku biblioteku naslova na raspolaganju. Soni je i sam naveo da će PS4 dobijati igre još 3 godine.

Playstation 5 ili Xbox Series

Šta uzeti na kraju, Playstation 5 ili Xbox Series? Da li se oprobati sa Xbox konzolom ili ići putem drevnih samuraja i uzeti Playstation 5 konzolu? Najbolje je odabrati šta vam najviše leži i šta će vam dati maksimum za uložene pare. Ako je to moć u kutiji onda je Xbox Series X najbolja konzola, ako želite da imate šta da igrate i cena tih igara nije problem onda bez razmišljanja uzmite Playstation 5, pošto Soni nastavlja da kida sa ekskluzivama i to je činjenica. Prema mišljenju vašeg autora, Xbox Series S konzola je namenjena za korisnike koji ipak ne žele da utroše previše novca i koji su okrenuti ka maksimalnoj uštedi. Xbox Series S u kombinaciji sa Xbox Game Pass servisom po ceni od 10/15 dolara mesečno je odlična kombinacija za one koji žele ulaz u next-gen vode za male novce.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top