Gadgets

HARDWARE: SteelSeries Arctis 7X

Steelseries Arctis 7 je na tržištu već duži niz godina i važi za jedan od najboljih modela bežičnih slušalica za PC računare. Međutim vremena se donekle menjaju i odlučili su da ove slušalice malo osveže tako da budu prilagođene za različite uređaje a dobar povod se ukazao u lansiranju nove generacije konzola pa smo tako na test dobili jednu od prvih sertifikovanih periferija za XBOX Series S|X konzole.

Arctis 7X

Arctis 7X se po izgledu i dizajnu skoro uopšte ne razlikuje od standardnog Arctis 7 modela što zapravo uopšte nije loše jer su to jedne od najudobnijih slušalica sa kojima smo imali prilike da se družimo. Glavna stvar je traka od materijala koji se koristi na skijaškim naočarima. Ona se dva puta obavija oko metalnog dela headbanda i na kraju se vezuje jednom vrstom čičak trake (takozvana velkro traka). Ovo omogućava solidnu dozu podešavanja jačine zatezanja i najudobnijeg položaja za igrače kako sa većim tako i manjim glavama, a opet slušalice stoje vrlo čvrsto. Možda nisu baš najlakše slušalice koje smo probali ni u ovom broju Play Zine ali opet nisu ni preterano teške tako da ih zaista nećete osećati na glavi čak i tokom dužih sesija igranja. Tome naravno doprinose i izuzetno udobni jastučići od mekane tkanine koji su zaista sam vrhunac udobnosti, Logitech jeste najnovijim modelom tu dosta napredovao, ali bih možda ipak malu prednost dao SteelSeries tkanini. Sve u svemu udobnost je nešto što je na ovom modelu zaista vrhunska karakteristika.

Druga bitna karakteristika ovih slušalica jeste način povezivanja sa konzolom, PC računarom ili drugim uređajima. Kod standardnih Arctis 7 slušalica smo imali poseban prijemnik koji se povezuje sa USB portom računara, ali je ovde primenjen mnogo bolji princip – onaj koji smo videli na Arctis 1 Wireless modelu. Dakle u pitanju je jedan kao mali dongle koji se povezuje na USB-C konektor. I ako hoćete da ih povežete na XBOX Series X konzolu ili PC računar sa USB-C portom samo ga ubodete. Ista je situacija ako želite da ih koristite na Nintendo Switch konzoli ili bilo kom mobilnom telefonu ili tabletu, samo ubodete dongle i sve odmah radi. Ono što treba napomenuti, a ja u startu nisam primetio jeste da dongle ima mali prekidač koji ima položaj XBOX i položaj USB – gde je prvi samo za XBOX konzole, a drugi je namenjen svim drugim uređajima. Iskreno to ne bih ni primetio nego kad sam prvi put povezao slušalice na računar mi se pojavio uređaj samo kao XBOX Sound controller i nije slušalice SteelSeries Engine softver prepoznavao, ali čim sam prebacio prekidač sve je leglo savršeno na mesto i na računaru. Dodatna pogodnost jeste što Arctis 7X možete sasvim normalno povezati i na bilo koji uređaj kablom preko 3.5mm konektora. Mala zamerka u tom smislu za uređaj jeste što u kutiji dobijate čak tri kabla – jedan je potpuno specifičan konektor na strani slušalica a sa druge strane taj 3.5mm, drugi je USB-A sa jedne strane a Micro USB sa druge strane i služi za punjenje uređaja, a treći je USB-A na USB-C kako biste mogli da dongle povežete i na računar koji nema USB-C tip porta. Sve to deluje pomalo komplikovano za moj ukus, ali opet moram pohvaliti činjenicu da su opcije povezivanja zaista jako raznovrsne.

Performanse i zvuk

U pogledu kvaliteta zvuka Arctis 7X su identične kao i Arctis 7 što u praksi znači da je zvuk zaista fenomenalan zahvaljujući drajverima od 40mm. Zvuk je surround tipa a korisnici XBOX konzola mogu uživati u takozvanom ChatMix točkiću – možete u toku igre određivati koliko želite da čujete efekte iz igre, a koliko to što vam govore vaši saigrači. Tu je i Discord sertifikovani ClearCast mikrofon koji će eliminisati neželjene zvukove iz spoljne sredine pa će vaš glas zvučati jasno i prirodno.

Bitna stavka kod ovih slušalica je i trajanje baterije od oko 24 sata što bi trebalo da bude sasvim dovoljno za duže seanse igranja.

Zaključak

Zaista je interesantno vreme kada s takvim nestrpljenjem čekamo novu generaciju konzola da čak i periferije namenjene njima predstavljaju nešto jako interesatno. Treba naglasiti da SteelSeries ima i skoro identičan model Arctis 9P koji je namenjen Playstation 5 platformi, pa ako ste u tom taboru možete odabrati tu opciju, ali su po svim ostalim karakteristikama su praktično identične. Konačno Arcits 7X ima zaista vrhunsku udobnost, odličan zvuk i vrhunske mogućnosti povezivanja pa ovom modelu možemo naći samo jednu ozbiljnu manu a to je cena od oko 180 evra što dođe skoro pa polovina cene XBOX Series S modela konzole. Ali ko želi vrhunske karakteristike to naravno mora i da adekvatno plati.

OVAJ TEKST SE ORIGINALNO POJAVIO U NOVEMBARSKOM 142. BROJU ČASOPISA PLAY!ZINE MOŽETE PREUZETI BESPLATNO U PDF FORMATU NA OVOM LINKU

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top