Vesti

Studija sa univerziteta Oksford otkrila da igranje igara pozitivno utiče na raspoloženje

Institut za internet sa univerziteta Okford sproveo je prilično zanimljivo istraživanje u kojem je učestvovalo 3,274 igrača starijih od 18 godina i ono je vezano za Plants vs Zombies: Battle for Neighborville i Animal Crossing: New Horizons.

Cilj je bio dobiti uvid u mentalno zdravlje i raspoloženje igrača. Istraživanje je otkrilo da su se testirani igrači nakon vremena provedenog u spomenutim naslovima osećali dosta bolje. Na primer, igrači koji su igrali AC: New Horizons oko 4 sati svakog dana, osećali su se znatno srećnije, naveo je nadređeni u istraživanju, doktor Endru Pribilski.

BBC otkriva da se igre koriste kao za digitalno hlađenje, pošto pružaju igračima beg od nekih negativnih stvari i omogućavaju novu vrstu interakcije sa drugima, što svakako utiče blagotvorno na mentalno zdravlje.

Iako su u istraživanje uključene samo 2 igre, naučnici koji su ga sproveli navode da se pozitivni efekti vide i kod drugih igara. I imaju želju da istraživanje dodatno prošire. Dalji proces istraživanja se ne bi odnosio samo na zadovoljstvo igranja, već i na to kako se u igrama stvaraju nova prijateljstva.

Nismo baš sigurni da li bi ovo važilo i kada bi se računale kompetitivne multiplejer igre, ali nam je drago što vidimo ovakvo pozitivno istraživanje.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top